Najuspešnejši v letu 2021: Janja Garnbret, Dušan Kukovec, Luka Potočar in Anja Petek / Foto: Irena Mušič Habjan

Priznanja najboljšim v gorah in stenah

Planinska zveza Slovenije je na tradicionalnem alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju za leto 2021.

Ljubljana – Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.

Najuspešnejša športna plezalka je že petič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), najuspešnejši športni plezalec pa prvič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica). »V letu 2021 sem zagotovo sem sebi in tudi drugim dokazal, kakšne rezultate sem sposoben doseči. Drugo mesto v težavnosti na svetovnem prvenstvu pri devetnajstih letih kaže moj potencial tudi za prihajajoče sezone in seveda olimpijske igre. Konkurenca je že med Slovenci zelo zahtevna in veseli me, da je tako. Priznanje za najuspešnejšega športnega plezalca je dobra motivacija in potrditev, da se je vredno truditi in trdo trenirati,« je po prejetju priznanja povedal Potočar. Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih v športnem plezanju so od Gorenjcev prejeli: Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (PK FA), Anže Peharc (AO PD Kranj), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) ter Gregor Vezonik in Milan Preskar (oba PK Kamnik). Priznanja perspektivnim športnim plezalcem so med drugimi prejeli: Zala Mlakar Starič (PK FA), Gorazd Jurekovič (ŠPO PD Radovljica) in Timotej Romšak (PK Kamnik).

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anja Petek (AK Rinka), najuspešnejši alpinist leta 2021 pa Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek). Najperspektivnejši alpinist 2021 je Krištof Frelih (AO PD Radovljica), priznanje za posebne dosežke v alpinizmu pa je od Gorenjcev prejel Nejc Marčič (AO PD Radovljica). Ker zaradi epidemije koronavirusa lani ni bilo podelitve priznanj, je Komisija za alpinizem PZS razglasila tudi najuspešnejše v alpinizmu v letu 2020: Saro Jaklič (AO PD Kranj) in Marijo Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica) ter Luko Lindiča (AO PD Celje-Matica). 

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, gorski reševalec, morjeplovec in svetovni popotnik Dušan Kukovec, starosta Šaleškega alpinističnega odseka (ŠAO) in GRZS – Postaje Celje, ki je tudi eden najstarejših alpinistov in gorskih reševalcev pri nas.

Najuspešnejša turna smučarka 2021 je Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), za najuspešnejšega turnega smučarja pa je bil že tretjič imenovan Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja). »Zadnja sezona turnega smučanja je bila zame preprosta, manj obremenjena s tekmovanji v tujini, a začinjena s tekmovanji na domačih tleh. Zima nam je postregla z odličnimi pogoji za trening, ki sem jo izkoristila predvsem za bazični trening in pripravo za prihajajoče sezone, pa tudi za sproščeno zabavo na snegu z otroki, kar je služilo za dobro regeneracijo po težjih treningih. Naziv naj turne smučarke mi pomeni veliko, saj je lepa potrditev, da sem na dobri poti za večja tekmovanja naslednjih sezon in potihoma upam, da tudi za vstopnico na prihajajoče olimpijske igre,« je povedala Karmen Klančnik Pobežin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/32

torek

18/32

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...