Žan Kranjec / Foto: Matevž Peršin

Šestindvajset gorenjskih olimpijcev

Odštevanja je konec. Danes se v Pekingu na Kitajskem s slovesnim odprtjem začenjajo zimske olimpijske igre. Kako uspešni bodo slovenski športniki, med katerimi jih je večina s širšega Gorenjskega? Pred štirimi leti sta odličje osvojila deskar na snegu Žan Košir in biatlonec Jakov Fak.

Kitajska prestolnica Pe­king bo do 20. februarja v središču svetovne športne in tudi siceršnje javnosti. Za organizatorja zimskih olimpijskih iger 2022 so bili izbrani poleti 2015, ko so na glasovanju tesno premagali Almati v Kazahstanu.

Peking je velemesto v severni Kitajski in glavno mesto te ljudske republike. Ima dobrih 21 milijonov prebivalcev. Igre bodo potekale pod geslom Together for a Shared Future (Skupaj za skupno prihodnost). Maskota je Bing Dwen Dwen. Gre za velikega pando, odetega v ledeno obleko, z zlatim srcem in veliko ljubeznijo do vseh zimskih športov. Izbrana je bila med skoraj šest tisoč predlogi. Odštevanje do velikega športnega dogodka se tako danes zaključuje. Začenjajo se boji za olimpijske medalje, v katerih bo sodelovalo skoraj 2900 športnikov iz 91 držav. Med njimi jih bo 42 nastopalo pod slovensko zastavo. Večina, 26, je s širšega Gorenjskega.

Žan Kranjec ohranja visoke cilje

Med alpskimi smučarji so to Meta Hrovat, Maruša Ferk, Žan Kranjec in Miha Hrobat. Tekmovali bodo v nacionalnem smučarskem središču v pogorju Jaohaituo v območju Jančing. Žan Kranjec je bil v Pjongčangu pred štirimi leti v veleslalomu četrti. Sezono je začel s tretjim mestom v Söldnu, nadaljevanje pa je bilo slabše. »Začetek sezone je bil res dober. Bil sem samozavesten. Nato s smučanjem in rezultati nisem bil zadovoljen, zato sem se odločil, da izpustim slalom v Wengnu, uredim misli in se v Kranjski Gori predam dobrim treningom. Imel sem določene dvome, nisem bil najbolj suveren tudi pri materialu. Skušal sem pridobiti nazaj zaupanje, samozavest in mislim, da sem na dobri poti. Na startu nisem bil tak kot takrat, ko sem najbolje tekmoval. To pa je v vseh športih zelo pomembno. Olimpijskih iger se zelo veselim. Verjamem, da imam letos še marsikaj pokazati, da sem sposoben veliko boljših voženj in rezultatov, da sem bolje pripravljen, kot je morda videti. Cilji so še vedno zelo visoki. Vem, da se lahko borim tudi z najboljšimi, da sem v boju za medalje. Moja naloga je, da smučam najbolje, kar znam. Na olimpijskih igrah sem bil že četrti, na velikih tekmovanjih sem velikokrat dobro tekmoval, a vedno mi je nekaj zmanjkalo za medaljo. Medalja je največ, kar si lahko želim. Ne grem pa tja samo s to miselnostjo,« je pred Pekingom razmišljal 29-letni Žan Kranjec iz Bukovice pri Vodicah.

Tudi Meti Hrovat v tej sezoni ni šlo po načrtih. Najvišje je bila na šestem mestu prav tako na uvodni preizkušnji v veleslalomu v Söldnu. Z olimpijskih iger ima najboljši rezultat 14. mesto v veleslalomu iz Pjongčanga 2018. »Ciljev za največje tekmovanje letošnje sezone, olimpijske igre, nisem spremenila. Ne zdi se mi, da bi jih morala. Moj cilj je pokazati dobre vožnje. Rezultatskega cilja si že pred sezono nisem zadala. Poskušam ostati osredotočena. Sezona še zdaleč ni končana,« razmišlja 23-letna alpska smučarka iz Podkorena. Za Kranjca bodo to tretje olimpijske igre, za Hrovatovo druge.

Naš najmlajši olimpijec iz vrst biatloncev

Šestčlanska biatlonska ekipa je povsem gorenjsko obarvana. V njej so Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Lovro Planko. Jakov Fak je tisti, ki ima s 34 leti največ izkušenj in tudi daleč največ uspehov. Branil bo srebrno medaljo iz Pjongčanga s posamične tekme. V Vancouvru 2010 je bil že bronast v sprintu. »Zavedam se, da nisem med favoriti. Kljub temu ni predaje, boril se bom naprej. Zadnji teden pred odhodom na Kitajsko sem na Pokljuki dobro treniral, zato upam, da bodo olimpijske igre takšne, kot si želim. To pomeni, da bom dobro nastopil in da bom na koncu zadovoljen z rezultatom. V prvi vrsti si želim, da bi bil čim bolj sproščen in da bi mi telo dovolilo tisto, kar zmorem. Osvajal sem že medalje, ampak še vedno imam željo po dokazovanju in ob tem ni pomembno, ali gre za tekme svetovnega pokala, svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger. Skratka, o stvareh, ki sem jih že naredil, ne razmišljam. To je odkljukano, vedno pa ostanejo nove stvari, ki me ženejo naprej, da bi še nekaj naredil, in zato sem v športu. Skušal bom najti najboljši recept za najboljši rezultat,« razmišlja športnik, ki z družino živi v Lescah. Na olimpijskih igrah je četrtič.

Iz biatlonskih vrst prihaja letos najmlajši slovenski olimpijec. To je 20-letni Lovro Planko iz Nevelj pri Kamniku. »Najprej si nisem mislil, da bom dobil priložnost, saj so bili drugi fantje hitrejši. V ozadju pa je ves čas bila želja, da si priborim mesto v ekipi za Peking. Po začetku sezone se mi je vedno bolj začelo dozdevati, da bi eno izmed štirih mest lahko pripadlo tudi meni. Na prvih olimpijskih igrah želim predvsem nabrati izkušenj in uživati. Moj cilj je, da dam od sebe sto odstotkov in pokažem, kar znam. Če mi to uspe, mislim, da bom lahko tudi z rezultatom zelo zadovoljen,« je pojasnil biatlonec, ki je v letošnji sezoni osvojil tudi prve točke v svetovnem pokalu. Na 20-kilometrski posamični tekmi v Anterselvi v Italiji je bil 39. »Točk nisem pričakoval, sem si jih pa močno želel. Zagotovo so mejnik, ki kaže na konkurenčnost in dobro delo. Zdaj vidim, da se da. To vem že od začetka sezone. Če mi uspe dobro streljanje, lahko posežem po točkah. To je tudi moj cilj za prihajajoče tekme,« je dodal.

Biatlonci bodo nastopili na območju Džangdžjakov. Poleg njih se bodo v tamkajšnjem nacionalnem središču za biatlon in tek na smučeh merili še smučarski tekači in nordijski kombinatorci, v nacionalnem skakalnem središču, ki je organizatorje stalo 53 milijonov evrov in velja za enega večjih arhitekturnih projektov, pa smučarski skakalci in skakalke ter nordijski kombinatorci. Na tem območju bodo torej športi, od katerih slovenska javnost tudi na podlagi rezultatov zadnjih tekem pred Pekingom največ pričakuje.

Skakalke vselej pri vrhu

Smučarski skakalci in skakalke bodo na prav vsaki tekmi v krogu favoritov za odličja. S širšega Gorenjskega so v ekipi Nika Križnar in Ema Klinec ter Anže Lanišek, Lovro Kos, Cene Prevc in Peter Prevc.

Ema Klinec je lani v Oberstdorfu postala svetovna prvakinja. »Že pred tekmami na Ljubnem sem začela razmišljati o obveznostih pred odhodom na olimpijske igre, vezanih na covid-19. Približno sem vedela, da bo treba urediti stvari, ki jih nismo vajeni, kot je na primer izpolnjevanje obrazcev in prijav v aplikaciji. Na to sem se dobro pripravila. Olimpijske igre mi pomenijo ogromno. Že sam nastop si je treba priboriti, sploh v ekipi, kot je slovenska, to ni samoumevno. Olimpijski duh je nekaj posebnega. Če primerjam z Oberstdorfom, bo sedaj precej težje. Ne vemo, kaj točno nas čaka, bo pa za vse enako. Vsi bomo morali spoznati teren in se hitro prilagoditi. Grem iz dneva v dan. Priprave na olimpijske igre so potekale že skozi celotno sezono. Sem pripravljena,« pravi 24-letnica iz Poljan. V Pjongčangu, na svojih prvih olimpijskih igrah, je bila 14.

Pred štirimi leti je bila med slovenskimi skakalkami najvišje na sedmem mestu Nika Križnar, v lanski sezoni zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala in zmagovalka zadnje tekme pred Pekingom, na kateri je s 151 metri postavila uradni ženski svetovni rekord. »Olimpijska medalja je zagotovo moj cilj, želja. Pred štirimi leti si je še nisem tako želela, kot si jo sedaj. Poskušala se bom osredotočiti na samo tekmo, opraviti dva vrhunska skoka, potem bomo pa videli, kaj mi bo to prineslo. Ni nam vseeno, da imamo samo eno posamično tekmo, da ne bomo dobile priložnosti na veliki skakalnici, prav tako ne bomo imele ekipne tekme. S tem smo se morale sprijazniti in upamo, da bo v prihodnje drugače, morda že čez štiri leta,« je povedala 21-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini, ki živi na Mlaki pri Kranju.

Anže Lanišek na olimpijskih igrah prvič

Njen sokrajan je tudi Anže Lanišek, sicer Domžalčan. Pri 25 letih je odšel na svoje prve olimpijske igre. »Vedno upaš, pričakuješ od sebe, da boš ti tisti, ki bo dovolj dober, da te izberejo med potnike za olimpijske igre. Tak cilj sem imel že pred štirimi leti, a se ni izšlo. Tokrat je drugače. Na olimpijskih igrah so medalje tiste, ki štejejo, a pot do tja je še dolga. Zaključkov ne želim delati prekmalu, treba je iti iz skoka v skok, iz dneva v dan, potem pa se bo videlo, kaj in kako bo,« pravi. Veliko olimpijskih izkušenj pa že ima Peter Prevc. Star je 29 let, nastopil je v Vancouvru, Sočiju in Pjongčangu. V Sočiju je bil drugi na srednji skakalnici in tretji na veliki skakalnici. »V Vancouvru sem se učil, poslušal, gledal, kako je, in mi je uspel zelo dober rezultat. V Sočiju je bilo logistično vse skupaj precej zahtevno, ker so bile velike razdalje in nam je vožnja vzela veliko časa. Koreja pa je bila psihično kar zahtevna. Moja forma ni bila na visokem nivoju, želiš si dobrega rezultata, in potem vse dni, ko si tam, razmišljaš, kako ti bo to uspelo. Se mi zdi, da v Sočiju zares nisem pričakoval medalje, a se je zgodila. V Koreji čez štiri leta pa sem bil, kot že rečeno, v takem položaju, da sem želel izsiliti vsaj en dober rezultat v tisti sezoni. Pa se tudi to ni izšlo. V Pekingu se bom moral osredotočiti nase in čim bolje izvesti vse,« razmišlja skakalec iz Dolenje vasi, ki z družino živi v Radovljici. Po svoje prve olimpijske izkušnje je odšel njegov mlajši brat Cene, ki je na zadnji tekmi svetovnega pokala s tretjim mestom prvič stopil na stopničke. »Od začetka sezone mi je pomembno, da sem stalno zraven. Kar sem manjkal, sem po svoji želji. Če bom odskakal, kot sem do sedaj, bom zadovoljen. Dobre skoke želim seveda pokazati tudi na olimpijskih igrah. Če bo torba nazaj zaradi kovine težja, bo še toliko lepše,« pravi 25-letnik.

Anamarija Lampič želi biti najboljša, pred vsemi

Zelo gorenjska je tudi tekaška ekipa z Anamarijo Lampič, Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Nežo Žerjav, Anito Klemenčič, Vilijem Črvom, Janezom Lampičem in Miho Ličefom. Prvo ime je Anamarija Lampič, 26-letnica iz Valburge, lani prva sprinterka sezone. »Vesela sem, da sem šla skozi ves Tour de Ski in na ta način imela veliko tekem. Smo edini, ki en mesec ne bomo imeli tekem. To mi ni ravno všeč. Potrebovala bi kakšno, da bi dala iz sebe tisto nervozo, a vsi bomo na istem. Ko si enkrat dober, si želiš biti najboljši in pred vsemi. Posnetkov za nazaj nisem gledala, ampak se spomnim vsake tekme, na kateri sem naredila napako. Mislim, da bo na Kitajskem najbolj ključno, da bom naštudirala progo in da bom odločna. Torej da ne bom 'cincala' in da bom takrat, ko se mi bo zdelo prav, napadla. Imam več izkušenj kot na prvih igrah pred štirimi leti, ko sem bila v posamičnem sprintu sedma. Večkrat sem bila v finalu in imam tudi več stopničk. Olimpijska tekma se ne razlikuje prav veliko od svetovnega pokala. Tekmice bodo iste,« razmišlja ena naših glavnih kandidatk za odličje. Skupaj z Gorjanko Evo Urevc, če slednja zaradi covida-19 ni izgubila preveč moči, bosta v igri za medaljo tudi v ekipnem sprintu.

Žan Košir v izolaciji

V območju Džangdžjakov je tudi snežni park Genting, kjer bodo nastopali naši deskarji na snegu. V ekipi sta dva Gorenjca: Žan Košir bo tekmoval v paralelnem veleslalomu, Urška Pribošič pa v skokih prostega sloga. Žan Košir je s 37 leti naš najstarejši letošnji olimpijec in tudi najuspešnejši. Nastopil je na treh olimpijskih igrah in osvojil tri medalje: v Sočiju je bil drugi v paralelnem slalomu in tretji v paralelnem veleslalomu, v Pjongčangu pa tretji v paralelnem slalomu. V zbirki mu torej manjka še zlato. »Da bi se glede na potek sezone nadejal zmag, je nemogoče napovedovati. Dejstvo je, da lahko na tekmi zmaga kdorkoli. Upam, da bom imel neko dodatno moč in vozil tako, da bom na koncu zadovoljen. Odpeljal sem nekaj izjemnih voženj. Mislim, da vsi, ki me poznajo, vedo, da boj z mano, če bo do njega prišlo, ne bo lahek. Na začetku nam bo vsem težko, če ne bomo v boju za medalje, če nam to ne bo uspelo. Kot sem že večkrat omenil, pa to ni vse v mojem življenju. Že naslednji dan bodo novi cilji, sezona se bo nadaljevala. Seveda pa menim, da na olimpijskih igrah štejejo samo medalje,« je pred odhodom v Peking dejal Tržičan. »Dan D« bo zanj na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, tako kot tudi za Anamarijo Lampič. Košir je bil po prihodu na Kitajsko pozitiven na covid-19 in je moral v poseben hotel, kjer je še vedno. Predviden je bil za nosilca slovenske zastave na odprtju iger – skupaj z Ilko Štuhec. Zamenjal ga bo deskarski kolega Rok Marguč. Številni športniki so se že spoznali z novimi prizorišči, tudi z mrazom, vetrom in visoko nadmorsko višino.

Olimpijski ogenj bo danes zagorel tudi v Kranjski Gori

Olimpijci bodo v Pekingu in okolici nastopali pred praznimi tribunami, kar pomeni, da tistega pravega vzdušja, kot so ga bili vajeni, ne bo. Olimpijski duh pa bodo skušali pričarati v Kranjski Gori. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez namreč v sodelovanju s Turizmom Kranjska Gora, Smučarsko zvezo Slovenije in nacionalnim radiem Val 202 pripravlja Olimpijski festival Peking 2022. Kot sporočajo, bo ves čas olimpijskih iger v Kranjski Gori pester športni program: predstavitev različnih športnih panog na snegu in ledu, tekmovanja v veleslalomu, smuku, biatlonu in priložnostni smučarski skakalnici, v curlingu, hokeju na ledu in snegu, pa tudi golf na snegu, odbojka na snegu ter številni drugi športnih izzivi. Ob vznožju smučarske proge Mojca 2 bo velik zaslon, na katerem bo neposredni prenos olimpijskih tekem iz Pekinga. V večernem programu bodo Slovensko olimpijsko vasico, ki so jo za to priložnost poimenovali Alpska vasica in je v središču Kranjske Gore, od 18. ure dalje obiskali številni športni gostje in olimpijci. V programu do prihodnjega petka se bodo zvrstili Vesna Fabjan (danes, 4. februarja), Anja Tepeš, Eva Logar Bastardi (obe jutri, 5. februarja), Andrej Miklavc, Robert Kerštajn (oba 6. februarja), Matjaž Debelak, Robert Kranjec in Dejan Košir (vsi 7. februarja).

Uradno odprtje vasice bo danes ob 18. uri. Olimpijka Vesna Fabjan je pred štirimi leti na odprtju zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu nosila slovensko zastavo, tokrat bodo v njeni družbi v Kranjski Gori dvignili olimpijsko zastavo in prižgali olimpijski ogenj. Svečanemu odprtju olimpijskega dogajanja se bodo pridružili tudi župan Občine Kranjska Gora Janez Hrovat, olimpionik Miroslav Cerar in prvi podpredsednik OKS-ZŠZ Janez Sodržnik. Pogovarjali se bodo tudi z oblikovalcem olimpijske kolekcije Sandijem Murovcem.

Kranjska Gora je predvidena tudi za prizorišče sprejema naših olimpijskih junakov po vrnitvi iz Pekinga. Upajmo, da se bodo vrnili zadovoljni in s čim več odličji. Srečno olimpijci!

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

11/24

sreda

12/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 4. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 4. junij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Kranj, 4. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 5. junij 2024

Sporočilo v steklenici

IZLETI / Preddvor, 5. junij 2024

Telovadba, angleška urica, pohod

OBVESTILA / Kranj, 6. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 6. junij 2024

Dve gostovanji

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...