Je plezalni center smotrn

V kranjskem občinskem odboru Nove Slovenije pozivajo k premisleku, ali bo načrtovani plezalni center na Zlatem polju dovolj izkoriščen, da ne bo predstavljal le dodatnega bremena za občinski proračun.

Nova športna dvorana na Zlatem polju ne bi bila namenjena samo plezanju, ampak vsem dvoranskim športom, glede financiranja projekta pa ni predvideno, da bi ga izvedli z občinskim denarjem, pojasnjuje kranjski podžupan Janez Černe.

Kranj – Načrte o izgradnji plezalnega centra na Zlatem polju, s katerim bi gorenjska prestolnica znova lahko postala prizorišče tekem svetovnega pokala v športnem plezanju, je Mestna občina Kranj obelodanila lani poleti. Na občini upajo, da bi ga v okviru javno-zasebnega partnerstva morda lahko zgradili že v letu 2024. Nad velikopoteznim načrtom vsi niso navdušeni, tudi Irena Dolenc (NSi) je na zadnji seji mestnega sveta župana Matjaža Rakovca in mestno upravo pozvala k temeljitemu premisleku o smotrnosti drage naložbe, saj bo po njeni oceni že samo projektiranje stalo blizu pol milijona evrov.

»V Sloveniji je zdaj kar naenkrat velik interes za postavljanje dvoran s plezalnimi stenami. Gradilo se bo v Ljubljani, svetovno prvenstvo 2022 bo v Kopru. Kaj to pomeni za Kranj? Smo zamudili vlak za gradnjo dvorane s plezalno steno? Ali bo Kranj v prihodnosti prizorišče velikih tekem, če bo toliko ponudnikov dvoran v Sloveniji? V NSi nas skrbi, da bo dvorana služila samo za treninge, tako kot praktično tudi skakalnica na Gorenji Savi, ki je absolutno premalo izkoriščena. Dobro bi morali premisliti, preden se lotimo projektiranja in nato investicije,« je dejala Dolenčeva in dodala, da njena stranka že dolgo opozarja na nujnost priprave plana investicij v športno infrastrukturo v Kranju. »Nikoli ne bomo imeli dovolj denarja, da bi celostno podpirali vse športe. Vsak novozgrajeni športni objekt bi moral imeti tudi vizijo, kako bo del stroškov pokrival sam s trženjem, da ne bodo vsi stroški spet padli na občinski proračun in s tem povečevali tekočo porabo,« je razložila.

Podžupan Janez Černe (SD) je odgovoril, da nova dvorana na Zlatem polju ne bi bila namenjena samo plezanju, ampak vsem dvoranskim športom, glede financiranja projekta pa ni predvideno, da bi ga izvedli z občinskim denarjem. »Mestna občina Kranj se je v tem projektu skozi proračun zavezala, da bo pridobila projektno dokumentacijo in zagotovila zemljišče. Pogovarjamo se z ministrstvom za šolstvo, da bi morebiti bilo ministrstvo investitor, če pa ne, je druga opcija javno-zasebno partnerstvo,« je dejal Černe. Kot je poudaril, pri gradnji plezalnega centra ne bi šli v takšno javno-zasebno partnerstvo, kot so ga v Kranju v preteklosti uporabljali za gradnje šolskih telovadnic. »Razlika je ta, da bo ta dvorana namenjena samo športu, občina torej ne bo imela mesečne obveznosti in ne bo plačevala ničesar, potem ko bo dvorana postavljena. Z vložkom projektne dokumentacije in zemljišča pa bomo lahko omogočili subvencionirane cene za šport,« je povedal.

Po Černetovih besedah takšne dvorane, ki bi zadostila vsem zahtevam mednarodne plezalne zveze, drugod v Sloveniji ne bo: »V Kopru, vemo, da je zunanje plezališče, v Ljubljani pa bo dvorana tudi bolj namenjena treningu, kakor smo seznanjeni na Mestni občini Kranj.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Zaznamovali četrt stoletja veteranske organizacije / 19:34, 26. junij

Ah ja. Šurc in samostojna Slovenija. Dva pojma, ki strižeta za kar nekaj kilometrov.

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.