Sodomija

Naslednji ohranjeni primer iz leta 1824 je obravnaval za sodomite že precej milejši zakonik iz leta 1803, ki je za nečistovanje proti naturi predvideval kazen zapora od pol do enega leta.

Na okrajni gosposki Krupa sta Marka Pezdirca iz Kapljišča (danes občina Metlika) prijavila Cecilija Stipanič in Lorenc Korošec. Skupaj sta ga gledala na velikonočni ponedeljek popoldan (7. junija 1824), kako je v neki z grmovjem poraščeni dolini občeval s kravo. Krava je bila privezana k drevesu, Pezdirc je z eno roko držal kravji rep vstran, z drugo pa svoj moški sramni ud v razmnoževalnem organu krave. Pomagal si je tudi s tem, da je stopil na mlad hrastič, ki se je upognil pod njegovo težo, da je tako prišel bliže kravi. Zaradi kravjega ritanja je padel dol, a se je znova vzpostavil v prejšnji položaj in nadaljeval nemarnost.

Cecilija je bila rojena 6. decembra 1807, torej je bila v času opazovanja stara šestnajst let in pol. Pezdirca je poznala že dve leti, odkar je bil pri gospostvu v službi. Korošec, star dvajset let, je potrdil izjavo Stipaničeve, s pripombo, da je bila krava last Matije Butala iz Gradaca. Za Pezdirca je dejal, da ga pozna od malega in da sta dobra prijatelja.

Pezdirc je svojo slo tešil kaka dva streljaja proč od kraja, kjer so ostali pastirji pasli živino. Tisto popoldne Pezdirca ves čas ni bilo k drugim pastirjem, čeprav se je sicer družil z njimi, pojavil se je šele pod večer, ko so gnali domov. Takrat so že vsi vedeli, kaj je počel na samem, a ne sam. Pastirji so se mu vsi smejali, on je menjal barve obraza in nazadnje so se še stepli.

Pezdirc, star dvajset let, je na kazenskem zaslišanju očitano mu dejanje zanikal. Tistega dne da je kot običajno gnal gospoščinske vole na pašo in se sprl s pastirji z Vinjega Vrha. Priznal je, da so se stepli in Lorenc Korošec da mu je zagrozil, da ne bo več dolgo gospoščinskih žgancev jedel.

Odrasli vaščani so o Pezdircu govorili samo pohvalno, da je bil priden, trezen, tudi ni bilo slišati, da bi imel kaj opraviti z dekleti. Ni se vlačil po gostilnah, ni letal za dekleti, skratka bil je fant, ki mu ni imel kdo kaj očitati – vse do tega dogodka. Po drugi strani pa so verjeli tudi izjavama prič. Oblast ni vedela, kako bi se izmazala, in je izkoristila, da je bila Cecilija v času dogodka stara šele šestnajst let in pol, da jih še ni imela osemnajst, da bi lahko pričala (kazenski zakonik iz leta 1803 je za dokazovanje s pričami zahteval dve priči, stari najmanj 18 let) in preiskavo so ukinili zaradi pomanjkanja dokazov.

O naslednjem osumljencu ljudje niso imeli najboljšega mnenja, nasprotno, v občini je bil poznan kot pokvarjenec, sposoben za vsakršno hudodelstvo. Med drugim so ga bili že zalotili pri kraji, vendar se je izognil preiskavi z vrnitvijo ukradenega. V moralnem oziru naj bi bil obtoženec Janez Zabukovc iz Malih Lipljen pokvarjen.

Oddaj svoj komentar

Kranj 22°

oblačno
vlažnost: 57 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.