Sobotni plaz na Ratitovcu ni bil osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev, ugotavljajo v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič. Slika je simbolična. / Foto: arhiv GG (Matjaž Šerkezi, PZS)

Snežni plaz na Ratitovcu presenetil turne smučarje

V soboto se je na območju Ratitovca pri smučanju skupine turnih smučarjev sprožil snežni plaz in enega poškodoval. Opozorilo: Snežne razmere v visokogorju so resne, v naslednjih dneh pa se bodo še poslabšale.

Železniki, Zelenica – Snežne in vremenske razmere v gorah so te dni nepredvidljive. To je v soboto na območju Ratitovca izkusila tudi skupina turnih smučarjev, ki jih je med smuko presenetil snežni plaz. Pri tem se je eden od turnih smučarjev tudi poškodoval, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Posredovali so gorski reševalci iz Škofje Loke in skupaj z zdravnikom letalcem poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju. S kraja nesreče so ga s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

»Po vseh delih Alp že poročajo o plazovnih nesrečah in žal tudi o žrtvah, ki so jih zahtevali snežni plazovi. In razmere so še kako resne tudi pri nas. Upamo, da kložasti plaz na južnem pobočju Ratitovca, ki je odnesel tri turne smučarje in enega poškodoval, ni bil uvod v 'črno' snežno sezono. Vemo, da sobotni plaz ni bil le osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev,« so se na nesrečo na Ratitovcu odzvali v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi (ZVSP) Zelenica - Tržič. »Samo spomnimo, da je za veliko večino plazov, ki zahtevajo žrtve, odgovorna žrtev sama ali pa nekdo v skupini in da je snežni plaz naravna nesreča, ki v Sloveniji zahteva največ žrtev. V povprečju plazovi vsako leto zahtevajo eno do dve smrtni žrtvi,« poudarjajo.

Kljub razglašeni 3. stopnji plazovne nevarnosti so trenutne snežne razmere v visokogorju resne, predvsem pod grebeni in v grapah je ogromno odloženega snega. Na teh delih je lokalno večja, 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, opozarjajo v ZVSP Zelenica - Tržič. »Raziskave kažejo, da večina obiskovalcev pogleda le splošno oceno nevarnosti, ki sama po sebi ne pove prav veliko. Preden se odpravite na turo, si vzemite čas in dejansko preberite opozorila, ki jih pripravljajo/mo za vas in temu primerno načrtujte svojo pot,« poudarjajo.

»V naslednjih dneh se bodo razmere še poslabšale, saj so na vidiku nove padavine. Spet bo snežilo. Pihal bo veter, ki bo delal klože. Razmere bodo res zahtevne,« napovedujejo v ZVSP Zelenica - Tržič. Na južnih pobočjih bo prihajalo do spontanega plazenja talnih plazov, predvsem tam, kjer je podlaga travnata ali pokrita z odpadnim listjem. Tudi na severnih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje na večjih nakloninah, zato je hoja pod temi pobočji lahko nevarna. V ZVSP zato v tem tednu odsvetujejo obisk visokogorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/0

ponedeljek

-6/5

torek

-6/5

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Izbira na daljavo / 16:37, 23. januar

ZELO POMEMBEN KORAK V ŽIVLJENJU OSMOŠOLCEV IN DEVETOŠOLCEVResda so v mesecu februarju po srednjih šolah organizirani INFORMATIVNI DNEVI, kam...

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:31, 23. januar

Primož, imate prav. Okej, zdaj je malo drugače kot je včasih bilo... lahko kupiš že nažagane na mero in na paletah. Včasih so to bili hlodi,...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 09:00, 23. januar

Propadli politik, z nekaj delovne dobe iz sodišč, dobro jutro :)

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...