Sobotni plaz na Ratitovcu ni bil osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev, ugotavljajo v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič. Slika je simbolična. / Foto: arhiv GG (Matjaž Šerkezi, PZS)

Snežni plaz na Ratitovcu presenetil turne smučarje

V soboto se je na območju Ratitovca pri smučanju skupine turnih smučarjev sprožil snežni plaz in enega poškodoval. Opozorilo: Snežne razmere v visokogorju so resne, v naslednjih dneh pa se bodo še poslabšale.

Železniki, Zelenica – Snežne in vremenske razmere v gorah so te dni nepredvidljive. To je v soboto na območju Ratitovca izkusila tudi skupina turnih smučarjev, ki jih je med smuko presenetil snežni plaz. Pri tem se je eden od turnih smučarjev tudi poškodoval, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Posredovali so gorski reševalci iz Škofje Loke in skupaj z zdravnikom letalcem poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju. S kraja nesreče so ga s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

»Po vseh delih Alp že poročajo o plazovnih nesrečah in žal tudi o žrtvah, ki so jih zahtevali snežni plazovi. In razmere so še kako resne tudi pri nas. Upamo, da kložasti plaz na južnem pobočju Ratitovca, ki je odnesel tri turne smučarje in enega poškodoval, ni bil uvod v 'črno' snežno sezono. Vemo, da sobotni plaz ni bil le osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev,« so se na nesrečo na Ratitovcu odzvali v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi (ZVSP) Zelenica - Tržič. »Samo spomnimo, da je za veliko večino plazov, ki zahtevajo žrtve, odgovorna žrtev sama ali pa nekdo v skupini in da je snežni plaz naravna nesreča, ki v Sloveniji zahteva največ žrtev. V povprečju plazovi vsako leto zahtevajo eno do dve smrtni žrtvi,« poudarjajo.

Kljub razglašeni 3. stopnji plazovne nevarnosti so trenutne snežne razmere v visokogorju resne, predvsem pod grebeni in v grapah je ogromno odloženega snega. Na teh delih je lokalno večja, 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, opozarjajo v ZVSP Zelenica - Tržič. »Raziskave kažejo, da večina obiskovalcev pogleda le splošno oceno nevarnosti, ki sama po sebi ne pove prav veliko. Preden se odpravite na turo, si vzemite čas in dejansko preberite opozorila, ki jih pripravljajo/mo za vas in temu primerno načrtujte svojo pot,« poudarjajo.

»V naslednjih dneh se bodo razmere še poslabšale, saj so na vidiku nove padavine. Spet bo snežilo. Pihal bo veter, ki bo delal klože. Razmere bodo res zahtevne,« napovedujejo v ZVSP Zelenica - Tržič. Na južnih pobočjih bo prihajalo do spontanega plazenja talnih plazov, predvsem tam, kjer je podlaga travnata ali pokrita z odpadnim listjem. Tudi na severnih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje na večjih nakloninah, zato je hoja pod temi pobočji lahko nevarna. V ZVSP zato v tem tednu odsvetujejo obisk visokogorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 75 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/24

četrtek

9/28

petek

11/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

PRIREDITVE / Jesenice, 19. maj 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 19. maj 2022

S kolesom do Olševka

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

 

 
 

 

 
 
 

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.