Aguas de Radium

Najbolj portugalska vas

Hladno megleno jutro se svetlika pred kuhinjskim oknom. V pižami počasi srebam skodelico kave in opazujem Nejca, kako pakira majhen nahrbtnik vseh nujnosti za izlet v Porto. Spet imava obiske! Jan in Mateja sta dolga dva tedna raziskovanja vinskih kleti in odmaknjenih vasic na severu Španije zaključila z obiskom prijateljev na Portugalskem. Jaz bom izlet do Porta preskočila in si v Coimbri privoščila dan samo zase – »brunch« v retro kavarni z mojimi Slovenkami, sprehod med stojnicami, na katerih člani folklorne skupine prodajajo domače dobrote, popoldanski »izlet« do nakupovalnega centra ter takšne in drugačne malenkosti, ki mi jih zadnje tedne ni uspelo vključiti v natrpan urnik.

»Portugalska je zakon!« so prve besede, ki jih slišim, ko Jan »prileti« skozi vrata stanovanja in ga po dolgih mesecih spet prijateljsko objamem. Poslušam zgodbe o Bilbau, o dogodivščinah v Picos de Evropa in se smejim navdušenju, s katerim opisuje Porto. »Kofetoholiki« skupaj popijemo kavo in se počasi odpravimo novemu dnevu naproti. Vijugamo med griči, posejanimi z vinogradi, premagujemo dolgočasne ravnine in po dobrih treh urah vožnje le zagledamo srebrnega petelina, ki se svetlika na vrhu stolpa Lucano v Monsantu. Majhna vasica, zgrajena med balvani, je ena izmed dvanajstih vasi, ki so bile leta 1938 razglašene za najbolj Portugalsko vas na Portugalskem. Ozke tlakovane ulice in kamnite hiške z majhnimi balkoni so vpete med ogromne balvane, ki včasih postanejo del hiše ali pa kar hiša sama. Na strmem hribu nad vasjo se dviguje srednjeveški grad, iz katerega občudujemo razgled, ki seže kilometre in kilometre daleč med nasade oljk in vinske trte.

Z napol priprtimi očmi opazujem zadnje sončne žarke, ki se svetlikajo nekje nad Serro da Estrelo, ko se vozimo nazaj proti Coimbri – utrujeni, a polni lepih vtisov. Moje misli se ujamejo v srhljivo zgodbo ruševin zdravilišča Aguas de Radium, kjer so v štiridesetih letih preteklega stoletja, bolnike zdravili z radioaktivnimi napitki, a so danes od nesrečnega zdraviliškega poskusa ostale le osupljive, z bršljanom obrasle ruševine. Jan in Nejc se na prednjih sedežih smejeta domači zakotni gostilni, v kateri smo kot edini turisti med domačini uživali v pozornosti stare gospodinje, ki nam je postregla z ogromnimi porcijami pečene race in ocvrte ribe ter nam za konec odrezala dobrodušen kos svoje čokoladne torte. Za nami je še en lep dan, ki je še enkrat potrdil Janove besede – Portugalska je resnično zakon!

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...