Preddvor se prebuja iz turističnega spanca

Domačini se še spomnimo, ko si Ljubljančana vprašal po treh jezerih v Sloveniji, in je ta zdrdral: »Bled, Bohinj, Črnava v Preddvoru.« To so bili tudi časi, ko je hotel Bor s svojo teraso vsak konec tedna v bližino jezera privabil številne obiskovalce, zanimiv je bil tudi tujcem. Svoje so seveda poleg jezera prispevali tudi okolica, bližina gradu Hrib in njegov park.

Leta so minevala. Zgodilo se ni nič posebnega, le hotel ima drugo ime. Pa vendar ljudje še vedno, zlasti če je nedelja sončna, radi obiščejo preddvorsko jezero.

Pred dvema letoma so v Preddvoru poskrbeli, da se po jezeru lahko ponovno popeljete tudi s čolnom (na vesla), tako da je ob hotelu »zrasel« nov pomol. Vedno pa je bila ena glavnih atrakcij hotela že omenjena terasa, ki kar dobro kljubuje zobu časa.

Okoli turizma in njegove ponudbe se zadnje čase zelo trudi Občina Preddvor. Grad Dvor je s prihodom »grofa in grofice« dobil nove vsebine, dokaj hitro dobiva tudi osveženo podobo. Domači župan se intenzivno posveča temu, da bi luč sveta ugledal projekt Perunis, da bi se ideja o doživljajsko-izkustvenem parku, v katerem obiskovalci na interaktiven način spoznavajo zgodovino Slovanov na širšem območju Gorenjske, s papirja prenesla v realnost. Gre za precej ambiciozno zastavljen projekt, pri katerem aktivno iščejo tudi investitorja. Uspešno so Perunis predstavili na oktobrskem nepremičninskem in naložbenem sejmu Expo Real 2021 v Münchnu, razmišljajo tudi o predstavitvi v Dubaju.

Precej volje in časa (pa tudi denarja) vlagajo na občini v še en projekt: Turizem ribjih doživetij. Glavni cilj projekta je razvoj turistične ponudbe aktivnih ribjih doživetij oziroma živahnejše dogajanje na in ob preddvorskem jezeru, kamor sodi tudi ribja kulinarika.

Dogajanje na dvorišču gradu Dvor in v grajskem parku so ljudje zelo dobro sprejeli, kažejo se tudi manjši, a zato nič manj pomembni turistični projekti, kar preddvorsko Trnuljčico počasi prebuja in postavlja na precej vidnejše mesto na zemljevidu slovenskega turizma. Obiskovalce privablja tudi tematsko-orientacijska pot Skrivnost preddvorskih štorkelj, obisk Sv. Jakoba je pa tako ali tako dnevna aktivnost marsikaterega Kranjčana. Če temu dodamo še lepo število gradov v občini – za začetek vsaj eden od njih doživlja preporod, ki so se ga lotili tako rekoč tik pred zdajci, bo treba poleg picerije in nekaj domačih, tudi prepoznavnih gostiln morda v prihodnosti poskrbeti še za petičnega gosta. Za zdaj se ta vozi (še) na Jezersko, kjer izbere ali Vilo Planinka ali pa Šenkovo domačijo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

pretežno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: JZ, hitrost: 29 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...