Na samotni kmetiji v Opalah naj bi 43-letnik v noči na petek v prepiru ubil starejšega brata. / Foto: Simon Šubic

Na samotni kmetiji ubil brata

Preiskovalni sodnik je za osumljenca uboja brata na kmetiji v Opalah nad Žirmi odredil sodni pripor. Motiv za krvavo dejanje ni znan oziroma ga policija ne razkriva.

Opale – V petek dopoldan, ko smo Žirovce spraševali o domnevnem uboju, ki naj bi se ponoči zgodil na tem območju, skorajda nihče še ni bil obveščen o družinski tragediji na samotni kmetiji v Opalah, slabih pet kilometrov nad Žirmi. Niti v vasi in sosednjih Goropekah niso vedeli ničesar povedati o nočnem dogajanju, ko naj bi moški ubil brata. Po neuradnih podatkih naj bi 43-letni moški v sporu ubil tri leta starejšega brata. Osumljenca so privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Tudi Policijska uprava Kranj je v petek zjutraj v rednem dnevnem sporočilu za javnost objavila zelo skopo informacijo: »Gorenjski kriminalisti obravnavajo sum kaznivega dejanja zoper življenje in telo s smrtjo ene osebe. Dogodek se je zgodil danes ponoči. Osumljencu je odvzeta prostost. Preiskava še poteka.«

Nekaj ur kasneje, ko so kriminalisti že zapustili prizorišče kaznivega dejanja in so policisti začeli opravljati razgovore po drugih domačijah v vasi, je novica o domnevnem bratomoru počasi začela krožiti po Žireh. Nekaj dodatnih podrobnosti o preiskavi je razkrila tudi policija. »Po do sedaj zbranih podatkih sta bila v nasilnem dejanju udeležena dva moška v sorodstvenem razmerju. Okoliščine kažejo, da je osumljenec s trdim predmetom v stanovanjskem objektu drugega tako hudo poškodoval, da je ta umrl. Nihče od njiju še ni bil obravnavan za kazniva dejanja ali prekrške z elementi nasilja. Dogodek je prijavila tretja oseba, ki v času dejanja ni bila na kraju,« je v uvodu pojasnil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Policisti so osumljencu, ki v dogodku ni bil poškodovan, odvzeli prostost in zanj odredili 48-urno pridržanje. »Pri prijetju se ni upiral,« je še razložil Kos. Odredili so tudi obdukcijo. Motiv za dejanje kriminalisti še ugotavljajo, preiskavo pa vodijo v smeri utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja uboja. Zanj je v Kazenskem zakoniku zagrožena kazen od pet do petnajstih let zapora.

Po pripovedovanju domačinov sta brata na kmetiji zadnje desetletje, po smrti njune matere (oče je umrl še nekaj let pred njo), živela sama, ukvarjala sta se s spravilom lesa. Odnosi med njima naj bi bili sicer večkrat napeti, tudi zaradi uživanja alkohola, s čimer je imel težave že njun oče, nihče pa ni pričakoval, da se bo njun zadnji spor končal na tako nasilen in tragičen način.

»Glede na zbrana obvestila je bilo dejanje izvedeno med prepirom in z orodjem. Podrobnosti so predmet kazenske ovadbe,« nam je včeraj na vprašanje o motivu za uboj odgovoril Bojan Kos.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

megla
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...