Anja Kralj Okorn je predstavila svojo jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelje. / Foto: Primož Pičulin

Joga za otroke

Z otroško jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelja njena avtorica Anja Kralj Okorn pomaga pravljično jogo širiti tudi v domove slovenskih družin.

Zgodba jogijske pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja govori o sprejemanju drugačnosti, predvsem pa o sprejemanju samega sebe – z vsemi svojimi specifikami, poudarja avtorica Anja Kralj Okorn. Kačalinka je kača dobrega srca, ki živi v Pravljični deželi, od vseh jedi pa ima najraje palačinke. Toplo in duhovito napisano zgodbo dopolnjujejo ilustracije Tamare Šenk, ki obenem ponazarjajo, na kakšen način otroci lahko posnemajo živali, ki se pojavljajo v zgodbi, in s tem izvajajo pravljično jogo.

»Za izvajanje pravljične joge ob branju pravljice ne potrebujete jogijskega predznanja. H knjigi je priložena dodatna knjižica, kjer so vse asane in ogrevalne vaje bolj natančno obrazložene,« je pojasnila Anja Kralj Okorn in dodala, da si v njej lahko preberemo, kakšen je namen izvajanja posamezne jogijske vaje oziroma asane, kako jo pravilno izvajati in na kaj je treba pri tem paziti, dodana pa je tudi kakšna jogijska zanimivost. Pravljična joga po besedah Anje Kralj Okorn otroke povede v svet domišljije, ob tem pa jim nudi zabavo ter obenem umiri in poveča koncentracijo. »Preko izvajanja enostavnih jogijskih položajev otroci spoznavajo svoje telo, razvijajo svoje koordinacijske in motorične spretnosti, izboljšuje pa se tudi njihova telesna drža.« Navdih za pravljico je dobila ob izvajanju jogijskih vaj, pri katerih jo je začela posnemati zdaj štiriletna hči Vita. Zato je začela raziskovati, ali obstaja tudi joga, prilagojena otrokom. Koncept pravljične joge je obe popolnoma prevzel, takoj je opazila tudi pozitivne učinke joge pri svoji hčerki, zato se je odločila v samozaložbi izdati jogijsko pravljico, v kateri je združila obe svoji strasti: pisanje in jogo.

Na prvi šolski dan so otroci v Vovkovem vrtu v Kranju prek pravljične joge lahko tudi sami 'vstopili' v zgodbo, njihova nova prijateljica, Kačalinka, pa je na koncu z njimi delila svoje slastne palačinke. Zbralo se je več kot petdeset otrok s starši in spremljevalci, ki jih je skozi jogijske položaje v pravljici, ki jo je prebrala Anja Kralj Okorn, vodila vzgojiteljica in učiteljica pravljične joge Maja Podpečan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

14/28

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.