Anja Kralj Okorn je predstavila svojo jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelje. / Foto: Primož Pičulin

Joga za otroke

Z otroško jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelja njena avtorica Anja Kralj Okorn pomaga pravljično jogo širiti tudi v domove slovenskih družin.

Zgodba jogijske pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja govori o sprejemanju drugačnosti, predvsem pa o sprejemanju samega sebe – z vsemi svojimi specifikami, poudarja avtorica Anja Kralj Okorn. Kačalinka je kača dobrega srca, ki živi v Pravljični deželi, od vseh jedi pa ima najraje palačinke. Toplo in duhovito napisano zgodbo dopolnjujejo ilustracije Tamare Šenk, ki obenem ponazarjajo, na kakšen način otroci lahko posnemajo živali, ki se pojavljajo v zgodbi, in s tem izvajajo pravljično jogo.

»Za izvajanje pravljične joge ob branju pravljice ne potrebujete jogijskega predznanja. H knjigi je priložena dodatna knjižica, kjer so vse asane in ogrevalne vaje bolj natančno obrazložene,« je pojasnila Anja Kralj Okorn in dodala, da si v njej lahko preberemo, kakšen je namen izvajanja posamezne jogijske vaje oziroma asane, kako jo pravilno izvajati in na kaj je treba pri tem paziti, dodana pa je tudi kakšna jogijska zanimivost. Pravljična joga po besedah Anje Kralj Okorn otroke povede v svet domišljije, ob tem pa jim nudi zabavo ter obenem umiri in poveča koncentracijo. »Preko izvajanja enostavnih jogijskih položajev otroci spoznavajo svoje telo, razvijajo svoje koordinacijske in motorične spretnosti, izboljšuje pa se tudi njihova telesna drža.« Navdih za pravljico je dobila ob izvajanju jogijskih vaj, pri katerih jo je začela posnemati zdaj štiriletna hči Vita. Zato je začela raziskovati, ali obstaja tudi joga, prilagojena otrokom. Koncept pravljične joge je obe popolnoma prevzel, takoj je opazila tudi pozitivne učinke joge pri svoji hčerki, zato se je odločila v samozaložbi izdati jogijsko pravljico, v kateri je združila obe svoji strasti: pisanje in jogo.

Na prvi šolski dan so otroci v Vovkovem vrtu v Kranju prek pravljične joge lahko tudi sami 'vstopili' v zgodbo, njihova nova prijateljica, Kačalinka, pa je na koncu z njimi delila svoje slastne palačinke. Zbralo se je več kot petdeset otrok s starši in spremljevalci, ki jih je skozi jogijske položaje v pravljici, ki jo je prebrala Anja Kralj Okorn, vodila vzgojiteljica in učiteljica pravljične joge Maja Podpečan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/16

sobota

3/14

nedelja

1/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

RAZSTAVE / Radovljica, 1. april 2023

Razstava ilustracij

PRIREDITVE / Cerklje, 1. april 2023

Večer folklore

DELAVNICE / Koroška Bela, 1. april 2023

Delavnica izdelovanja beganic

OBVESTILA / Crngrob, 1. april 2023

Pogled v zgodovino

GLEDALIŠČE / Jesenice, 2. april 2023

V jeseniškem gledališču

GLASBA / Kranj, 2. april 2023

Predtekmovalni koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Poženik, 2. april 2023

Pesmi, glasba, skeči

DELAVNICE / Vodice, 3. april 2023

Ustvarjanje z glino

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem