Anja Kralj Okorn je predstavila svojo jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelje. / Foto: Primož Pičulin

Joga za otroke

Z otroško jogijsko pravljico Kačalinka Čalapinka išče prijatelja njena avtorica Anja Kralj Okorn pomaga pravljično jogo širiti tudi v domove slovenskih družin.

Zgodba jogijske pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja govori o sprejemanju drugačnosti, predvsem pa o sprejemanju samega sebe – z vsemi svojimi specifikami, poudarja avtorica Anja Kralj Okorn. Kačalinka je kača dobrega srca, ki živi v Pravljični deželi, od vseh jedi pa ima najraje palačinke. Toplo in duhovito napisano zgodbo dopolnjujejo ilustracije Tamare Šenk, ki obenem ponazarjajo, na kakšen način otroci lahko posnemajo živali, ki se pojavljajo v zgodbi, in s tem izvajajo pravljično jogo.

»Za izvajanje pravljične joge ob branju pravljice ne potrebujete jogijskega predznanja. H knjigi je priložena dodatna knjižica, kjer so vse asane in ogrevalne vaje bolj natančno obrazložene,« je pojasnila Anja Kralj Okorn in dodala, da si v njej lahko preberemo, kakšen je namen izvajanja posamezne jogijske vaje oziroma asane, kako jo pravilno izvajati in na kaj je treba pri tem paziti, dodana pa je tudi kakšna jogijska zanimivost. Pravljična joga po besedah Anje Kralj Okorn otroke povede v svet domišljije, ob tem pa jim nudi zabavo ter obenem umiri in poveča koncentracijo. »Preko izvajanja enostavnih jogijskih položajev otroci spoznavajo svoje telo, razvijajo svoje koordinacijske in motorične spretnosti, izboljšuje pa se tudi njihova telesna drža.« Navdih za pravljico je dobila ob izvajanju jogijskih vaj, pri katerih jo je začela posnemati zdaj štiriletna hči Vita. Zato je začela raziskovati, ali obstaja tudi joga, prilagojena otrokom. Koncept pravljične joge je obe popolnoma prevzel, takoj je opazila tudi pozitivne učinke joge pri svoji hčerki, zato se je odločila v samozaložbi izdati jogijsko pravljico, v kateri je združila obe svoji strasti: pisanje in jogo.

Na prvi šolski dan so otroci v Vovkovem vrtu v Kranju prek pravljične joge lahko tudi sami 'vstopili' v zgodbo, njihova nova prijateljica, Kačalinka, pa je na koncu z njimi delila svoje slastne palačinke. Zbralo se je več kot petdeset otrok s starši in spremljevalci, ki jih je skozi jogijske položaje v pravljici, ki jo je prebrala Anja Kralj Okorn, vodila vzgojiteljica in učiteljica pravljične joge Maja Podpečan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...