Olga Tičar

Prihodnje leto jih bo dvajset

Jezersko štorijo bodo danes zvečer v Jenkovi kasarni na Zgornjem Jezerskem v tem poletju zaigrali zadnjič. Prihodnje leto bo že dvajset let, kar jo uprizarjajo.

Jezersko – Tudi etnografsko obarvano dvomesečno dogajanje na Jezerskem, ki sliši na isto ime kot igra, se počasi zaključuje.

Letos so igro Jezerska štorija odigrali nekajkrat v juliju kot tudi v avgustu v t. i. županovem kotu, v centru Jezerskega ter tradicionalno v Jenkovi kasarni. Danes ob 20. uri jo bodo odigrali zadnjič v tem poletju. Torej si v Jenkovi kasarni še tokrat lahko ogledate tri »štorije« iz življenja Jezerjanov izpred mnogih let. V njih nastopajo člani domače amaterske igralske skupine, ki se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, »furmane« in druge osebe iz zgodovine Jezerskega ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici.

Zanimive zgodbe je zbral in zapisal Andrej Karničar, oče znamenitih alpinistov, v knjigi Jezerske štorije. »Nekaj let preden je umrl, je šel po jezerski dolini, k 'tastarim' gospodinjam, da so mu povedale različne anekdote, kaj vse so počeli ob zimskih večerih v tistih časih – in nastala je knjiga,« pojasnjuje obiskovalcem Jenkove kasarne in v pričakovanju igre Olga Tičar z Jenkove kmetije, kamor spada tudi omenjena stavba, ki je v precej oddaljeni preteklosti služila tovornikom kot neke vrste »hospital«, izvemo. Kasneje so jo domačini zaradi njene višine začeli imenovati kasarna. Ker so se na stenah v zgornjih prostorih stavbe ohranili napisi tovornikov, je bila ta dovolj zanimiva, da je takrat Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ocenil, da se ohrani. V njej so kasneje uredili še manjši muzej, z igro pa so Jenkovi kasarni dali še dodatno vrednost.

Železni repertoar, a gledanost ne pada

Letos Jezersko štorijo igrajo že 19. leto, nadaljuje Tičarjeva, medtem ko obiskovalce popelje skozi pritličje stavbe, jim opisuje zgodovino razstavljenih predmetov ter jih po stopnicah pospremi v prvo nadstropje, kjer si v treh prostorih ogledajo tri izbrane »štorije«, ki so doživele tudi odrsko predstavitev. Mija Murovec, ki igra v eni od njih, nam zaupa, da je v vseh teh letih igra presenetljivo dobro obiskana. Jezerska štorija spada v železni repertoar, saj od prvega dne igrajo tri enake zgodbe. Tokrat so poleg Tičarjeve, ki je skrbela za vezni tekst, in že omenjene Mije Murovec nastopili še Drejc Karničar, Suzana Rebolj in Brane ter Filip Žagar.

Sicer smo ekipo povprašali, kako je z vajami in ali besedilo kaj osvežujejo, a smo namesto odgovora dobili širok nasmeh, Olga Tičar pa nam je postregla z navihanim odgovorom, da bo prihodnje leto že dvajset let, kar jo igrajo, in da se je odločila, da to obletnico še počaka, potem pa ona odide od »štorij v penzjon«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....