Olga Tičar

Prihodnje leto jih bo dvajset

Jezersko štorijo bodo danes zvečer v Jenkovi kasarni na Zgornjem Jezerskem v tem poletju zaigrali zadnjič. Prihodnje leto bo že dvajset let, kar jo uprizarjajo.

Jezersko – Tudi etnografsko obarvano dvomesečno dogajanje na Jezerskem, ki sliši na isto ime kot igra, se počasi zaključuje.

Letos so igro Jezerska štorija odigrali nekajkrat v juliju kot tudi v avgustu v t. i. županovem kotu, v centru Jezerskega ter tradicionalno v Jenkovi kasarni. Danes ob 20. uri jo bodo odigrali zadnjič v tem poletju. Torej si v Jenkovi kasarni še tokrat lahko ogledate tri »štorije« iz življenja Jezerjanov izpred mnogih let. V njih nastopajo člani domače amaterske igralske skupine, ki se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, »furmane« in druge osebe iz zgodovine Jezerskega ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici.

Zanimive zgodbe je zbral in zapisal Andrej Karničar, oče znamenitih alpinistov, v knjigi Jezerske štorije. »Nekaj let preden je umrl, je šel po jezerski dolini, k 'tastarim' gospodinjam, da so mu povedale različne anekdote, kaj vse so počeli ob zimskih večerih v tistih časih – in nastala je knjiga,« pojasnjuje obiskovalcem Jenkove kasarne in v pričakovanju igre Olga Tičar z Jenkove kmetije, kamor spada tudi omenjena stavba, ki je v precej oddaljeni preteklosti služila tovornikom kot neke vrste »hospital«, izvemo. Kasneje so jo domačini zaradi njene višine začeli imenovati kasarna. Ker so se na stenah v zgornjih prostorih stavbe ohranili napisi tovornikov, je bila ta dovolj zanimiva, da je takrat Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ocenil, da se ohrani. V njej so kasneje uredili še manjši muzej, z igro pa so Jenkovi kasarni dali še dodatno vrednost.

Železni repertoar, a gledanost ne pada

Letos Jezersko štorijo igrajo že 19. leto, nadaljuje Tičarjeva, medtem ko obiskovalce popelje skozi pritličje stavbe, jim opisuje zgodovino razstavljenih predmetov ter jih po stopnicah pospremi v prvo nadstropje, kjer si v treh prostorih ogledajo tri izbrane »štorije«, ki so doživele tudi odrsko predstavitev. Mija Murovec, ki igra v eni od njih, nam zaupa, da je v vseh teh letih igra presenetljivo dobro obiskana. Jezerska štorija spada v železni repertoar, saj od prvega dne igrajo tri enake zgodbe. Tokrat so poleg Tičarjeve, ki je skrbela za vezni tekst, in že omenjene Mije Murovec nastopili še Drejc Karničar, Suzana Rebolj in Brane ter Filip Žagar.

Sicer smo ekipo povprašali, kako je z vajami in ali besedilo kaj osvežujejo, a smo namesto odgovora dobili širok nasmeh, Olga Tičar pa nam je postregla z navihanim odgovorom, da bo prihodnje leto že dvajset let, kar jo igrajo, in da se je odločila, da to obletnico še počaka, potem pa ona odide od »štorij v penzjon«.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/4

sreda

-7/10

četrtek

-2/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. januar 2022

Zakaj uživati domačo hrano

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Korošica zmagala pri Avseniku / 18:31, 25. januar

Slovenci smo zastrupljeni z angleško glasbo.Evo za spremembo še nekaj malega iz Poljske: https://www.youtube.com/watch?v=J0yC5WLTEww&list=P...

Proti poniževanju partizanov / 12:58, 25. januar

Dokler se Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ne bo distancirala od komunizma in njihovih vodij, sistemsko...

Prodaja bi pomenila škodo turizmu / 10:01, 25. januar

Na sliki vidim zaprto pročelje GH Toplice. Ne vem, a je ta še v sklopu SAVA ?

Proti poniževanju partizanov / 08:16, 25. januar

Seveda so bili mednarodno priznani. Saj drugih ni bilo, ker so jih komunisti takoj fizično odstranili. Tigrovci so recimo imeli dve opciji, ...

Sonce v Dražgošah / 07:38, 25. januar

Nehaj pit. Za ZAKAJ je vedno vprašaj!
A bo šlo?

Sonce v Dražgošah / 23:19, 24. januar

Težke svinje so bili Nemci. En zblojen folk. Pod komando še bolj zblojenih zveri. - tudi ZDAJ so ostareli gobcavi politiki pripravljeni pos...

Agata in Jurij sta zelo zaposlena / 22:56, 24. januar

Lepo, res vse pohvale.
A da bi 4 mamce in ateja peljali na morje na kalamare...... a to pa še ne gre.