Na Osnovni šoli Stražišče so napravi za sterilizacijo zraka z UV-svetlobo poskusno namestili v šolski jedilnici. / Foto: arhiv Ax Systems Adria

Na stražiški šoli preizkušajo sterilizator zraka

Na Osnovni šoli Stražišče že od pomladi preizkušajo sterilizator zraka z ultravijolično svetlobo. »Vse, kar pripomore, da otroci ostanejo v šoli, je dobrodošlo,« pravi ravnatelj Pavel Srečnik.

Kranj – Čeprav nismo niti še na polovici poletnih počitnic, pa so misli mnogih že usmerjene v iskanje najboljših rešitev za organizacijo in izvedbo pouka v koronarazmerah tudi v bližajočem se šolskem letu, saj si nihče ne želi, da bi tudi naslednje šolsko leto zaznamovala izvedba pouka na daljavo. Eden od izvedljivih ukrepov je tudi namestitev sistemov za prezračevanje skupnih šolskih prostorov, ki bi zagotovili čim manjši prenos okužb, na kar je pred kratkim opozoril tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Na Osnovni šoli Stražišče enega takih sistemov preizkušajo že od pomladi.

Na stražiški šoli so v sodelovanju s kranjskim podjetjem Ax Systems Adria v jedilnico, kjer prihaja do največje koncentracije učencev, že spomladi ob vrnitvi otrok v šole poskusno namestili sistem za dezinfekcijo z ultravijolično (UV) svetlobo. Direktor podjetja Jure Kristan je pojasnil, da gre za napravi, nameščeni na stropu, ki za uporabnike nista moteči in škodljivi. Napravi izvajata prisiljeno kroženje zraka skozi zaprto komoro, v kateri se zrak dezinficira z UV-svetlobo. Ena naprava ima tudi zunanjo UV-žarnico, ki se samodejno prižge ponoči in dodatno sterilizira območje razdelilnega pulta. »UV-svetloba se že dolgo uporablja za sterilizacijo v kirurških sobah in kozmetičnih salonih. Z našim sistemom za vozila smo na primer opremili tudi reševalna vozila za prevoz s covidom-19 okuženih bolnikov na dializo in po naših podatkih se do zdaj ni okužil še noben njihov voznik,« je Kristan predstavil uporabnost UV-sterilizatorjev zraka. Njegovo podjetje, ki je sicer generalni uvoznik UV-sterilizatorjev zraka ukrajinskega proizvajalca, s katerim sodeluje tudi pri razvoju in izboljšavi izdelkov, je pred kratkim zagnalo vseslovensko akcijo Zdrav zrak v naših šolah z željo, da bi se čim več izobraževalnih ustanov v Sloveniji odločilo za namestitev njihovih naprav.

Ravnatelj Osnovne šole Stražišče Pavel Srečnik je povedal, da so ponudbo kranjskega podjetja po brezplačni poskusni namestitvi sistema za UV-dezinfekcijo zraka sprejeli z odprtimi rokami. »Naš prvi cilj je, da otroci normalno obiskujejo pouk, četudi v obliki mehurčkov, zato je vse, kar pripomore k njihovi večji varnosti in izvedbi pouka na šoli, dobrodošlo. Dosedanje izkušnje s tem sistemom so dobre, saj na šoli nismo zaznali prenosa okužb z novim koronavirusom. Imeli smo sicer nekaj razredov v karanteni, a po naših podatkih je do prenosa okužb prišlo zunaj šolskih prostorov,« je dejal. Po njegovih besedah bi bilo UV-sterilizatorje zraka koristno namestiti še v druge skupne prostore na šoli, predvsem pa v zbornici in knjižnici, morda tudi v telovadnici. S tem seveda nastopi druga težava, kako namreč zagotoviti zadostna finančna sredstva za nakup takšne opreme.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

8/22

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!