Na Osnovni šoli Stražišče so napravi za sterilizacijo zraka z UV-svetlobo poskusno namestili v šolski jedilnici. / Foto: arhiv Ax Systems Adria

Na stražiški šoli preizkušajo sterilizator zraka

Na Osnovni šoli Stražišče že od pomladi preizkušajo sterilizator zraka z ultravijolično svetlobo. »Vse, kar pripomore, da otroci ostanejo v šoli, je dobrodošlo,« pravi ravnatelj Pavel Srečnik.

Kranj – Čeprav nismo niti še na polovici poletnih počitnic, pa so misli mnogih že usmerjene v iskanje najboljših rešitev za organizacijo in izvedbo pouka v koronarazmerah tudi v bližajočem se šolskem letu, saj si nihče ne želi, da bi tudi naslednje šolsko leto zaznamovala izvedba pouka na daljavo. Eden od izvedljivih ukrepov je tudi namestitev sistemov za prezračevanje skupnih šolskih prostorov, ki bi zagotovili čim manjši prenos okužb, na kar je pred kratkim opozoril tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Na Osnovni šoli Stražišče enega takih sistemov preizkušajo že od pomladi.

Na stražiški šoli so v sodelovanju s kranjskim podjetjem Ax Systems Adria v jedilnico, kjer prihaja do največje koncentracije učencev, že spomladi ob vrnitvi otrok v šole poskusno namestili sistem za dezinfekcijo z ultravijolično (UV) svetlobo. Direktor podjetja Jure Kristan je pojasnil, da gre za napravi, nameščeni na stropu, ki za uporabnike nista moteči in škodljivi. Napravi izvajata prisiljeno kroženje zraka skozi zaprto komoro, v kateri se zrak dezinficira z UV-svetlobo. Ena naprava ima tudi zunanjo UV-žarnico, ki se samodejno prižge ponoči in dodatno sterilizira območje razdelilnega pulta. »UV-svetloba se že dolgo uporablja za sterilizacijo v kirurških sobah in kozmetičnih salonih. Z našim sistemom za vozila smo na primer opremili tudi reševalna vozila za prevoz s covidom-19 okuženih bolnikov na dializo in po naših podatkih se do zdaj ni okužil še noben njihov voznik,« je Kristan predstavil uporabnost UV-sterilizatorjev zraka. Njegovo podjetje, ki je sicer generalni uvoznik UV-sterilizatorjev zraka ukrajinskega proizvajalca, s katerim sodeluje tudi pri razvoju in izboljšavi izdelkov, je pred kratkim zagnalo vseslovensko akcijo Zdrav zrak v naših šolah z željo, da bi se čim več izobraževalnih ustanov v Sloveniji odločilo za namestitev njihovih naprav.

Ravnatelj Osnovne šole Stražišče Pavel Srečnik je povedal, da so ponudbo kranjskega podjetja po brezplačni poskusni namestitvi sistema za UV-dezinfekcijo zraka sprejeli z odprtimi rokami. »Naš prvi cilj je, da otroci normalno obiskujejo pouk, četudi v obliki mehurčkov, zato je vse, kar pripomore k njihovi večji varnosti in izvedbi pouka na šoli, dobrodošlo. Dosedanje izkušnje s tem sistemom so dobre, saj na šoli nismo zaznali prenosa okužb z novim koronavirusom. Imeli smo sicer nekaj razredov v karanteni, a po naših podatkih je do prenosa okužb prišlo zunaj šolskih prostorov,« je dejal. Po njegovih besedah bi bilo UV-sterilizatorje zraka koristno namestiti še v druge skupne prostore na šoli, predvsem pa v zbornici in knjižnici, morda tudi v telovadnici. S tem seveda nastopi druga težava, kako namreč zagotoviti zadostna finančna sredstva za nakup takšne opreme.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

0/8

ponedeljek

4/12

torek

3/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 6. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Žirovnica, 6. marec 2023

Predavanje o kompostiranju

OBVESTILA / Gorenjska, 7. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

DELAVNICE / Preddvor, 7. marec 2023

Kulinarična delavnica

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Gorenjska, 8. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. marec 2023

Portorož–Sečoveljske soline

 

 
 

 

 
 
 

Partizanski dnevnik / 04:47, 6. marec

Kocbek je tipičen predstavnik Slovenske inteligence. Inteligence hlapcev.

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...