Družba 2TDK je štirim ponudnikom priznala usposobljenost za gradnjo drugega tira, o sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, Metrostava in CGP-ja Novo mesto bo morala zdaj ponovno odločati. / Foto: Primož Pičulin

Revizijska komisija iztirila GGD

Državna revizijska komisija: izkazan je dvom, da referenca, ki jo je ob prijavi za gradnjo drugega tira predložil konzorcij z Gorenjsko gradbeno družbo na čelu, izpolnjuje zahteve iz javnega naročila.

Ljubljana – Državna revizijska komisija (DKOM) je v torek sporočila, da je ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga in razveljavila odločitev družbe 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe (GGD), češkega Metrostava in CGP-ja Novo mesto za glavna gradbena dela pri projektu Drugi tir. DKOM je podvomila, da Metrostavova referenca Kompleks Blanka, na katero se je skliceval konzorcij, izpolnjuje razpisne zahteve.

Sposobnost sodelovanja v drugi fazi javnega naročila za gradnjo objektov na odsekih železniške proge Divača–Črni Kal in Črni Kal–Koper je 2TDK oktobra priznal štirim glavnim ponudnikom: ob konzorciju GGD skupaj s SGP-jem in Metrostavom še avstrijskemu Strabagu (skupaj z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom), Kolektorju CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškemu gradbincu, podjetju Cengiz. Strabag je kasneje z revizijskim zahtevkom izpodbijal odločitev družbe 2TDK glede konzorcija podjetij GGD, Metrostav in CGP. Kot so pojasnili v DKOM-u, je avstrijskemu podjetju uspelo izkazati dvom, da referenčni projekt Kompleks Blanka, na katerega se je v prijavi skliceval omenjeni konzorcij, izpolnjuje zahteve, ki jih je v razpisu določil 2TDK.

Kandidati so morali izkazati, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini šest kilometrov za drugi odsek drugega tira (Črni Kal–Koper) in v dolžini deset kilometrov za prvi odsek (Divača–Črni Kal). Kot so sporočili iz DKOM-ja, je Strabag z obširno listinsko dokumentacijo potrdil svoje navedbe, da so bili v okviru referenčnega projekta Kompleks Blanka zgrajeni predori po dveh različnih metodah in da so bili po metodi NATM zgrajeni predori zgolj v skupni dolžini 5,5 kilometra.

Družba 2TDK pred sprejemom izpodbijane odločitve in tudi v predrevizijskem postopku ni preverila sporne reference, odločitev o skladnosti prijave konzorcija GGD, Metrostav in CGP z razpisnimi zahtevami pa je bila tako vsaj preuranjena, so ugotovili v revizijski komisiji, ki je zato odločitev o priznanju sposobnosti konzorciju razveljavila, 2TDK pa mora o tem vprašanju ponovno odločati.

Iz 2TDK so že napovedali, da bo njihova strokovna komisija nadaljnjo odločitev o ustreznosti izpodbijane reference oziroma priznanju usposobljenosti sprejela v najkrajšem možnem času glede na novo pridobljena dejstva. »Ob tem poudarjamo, da je bila v času sprejema odločitve o usposobljenosti ponudnikov podana referenca verodostojno potrjena s strani referenčnega naročnika,« so zatrdili.

Direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic odločitve DKOM-a podrobneje ni želel komentirati, ker postopek še poteka, saj mora 2TDK o usposobljenosti njihovega konzorcija za gradnjo drugega tira še enkrat odločiti. »Verjamemo pa v našega češkega partnerja, da je predložil ustrezno referenco. Ne nazadnje jo je potrdil tudi njegov češki naročnik,« je povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.