Družba 2TDK je štirim ponudnikom priznala usposobljenost za gradnjo drugega tira, o sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, Metrostava in CGP-ja Novo mesto bo morala zdaj ponovno odločati. / Foto: Primož Pičulin

Revizijska komisija iztirila GGD

Državna revizijska komisija: izkazan je dvom, da referenca, ki jo je ob prijavi za gradnjo drugega tira predložil konzorcij z Gorenjsko gradbeno družbo na čelu, izpolnjuje zahteve iz javnega naročila.

Ljubljana – Državna revizijska komisija (DKOM) je v torek sporočila, da je ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga in razveljavila odločitev družbe 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe (GGD), češkega Metrostava in CGP-ja Novo mesto za glavna gradbena dela pri projektu Drugi tir. DKOM je podvomila, da Metrostavova referenca Kompleks Blanka, na katero se je skliceval konzorcij, izpolnjuje razpisne zahteve.

Sposobnost sodelovanja v drugi fazi javnega naročila za gradnjo objektov na odsekih železniške proge Divača–Črni Kal in Črni Kal–Koper je 2TDK oktobra priznal štirim glavnim ponudnikom: ob konzorciju GGD skupaj s SGP-jem in Metrostavom še avstrijskemu Strabagu (skupaj z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom), Kolektorju CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškemu gradbincu, podjetju Cengiz. Strabag je kasneje z revizijskim zahtevkom izpodbijal odločitev družbe 2TDK glede konzorcija podjetij GGD, Metrostav in CGP. Kot so pojasnili v DKOM-u, je avstrijskemu podjetju uspelo izkazati dvom, da referenčni projekt Kompleks Blanka, na katerega se je v prijavi skliceval omenjeni konzorcij, izpolnjuje zahteve, ki jih je v razpisu določil 2TDK.

Kandidati so morali izkazati, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini šest kilometrov za drugi odsek drugega tira (Črni Kal–Koper) in v dolžini deset kilometrov za prvi odsek (Divača–Črni Kal). Kot so sporočili iz DKOM-ja, je Strabag z obširno listinsko dokumentacijo potrdil svoje navedbe, da so bili v okviru referenčnega projekta Kompleks Blanka zgrajeni predori po dveh različnih metodah in da so bili po metodi NATM zgrajeni predori zgolj v skupni dolžini 5,5 kilometra.

Družba 2TDK pred sprejemom izpodbijane odločitve in tudi v predrevizijskem postopku ni preverila sporne reference, odločitev o skladnosti prijave konzorcija GGD, Metrostav in CGP z razpisnimi zahtevami pa je bila tako vsaj preuranjena, so ugotovili v revizijski komisiji, ki je zato odločitev o priznanju sposobnosti konzorciju razveljavila, 2TDK pa mora o tem vprašanju ponovno odločati.

Iz 2TDK so že napovedali, da bo njihova strokovna komisija nadaljnjo odločitev o ustreznosti izpodbijane reference oziroma priznanju usposobljenosti sprejela v najkrajšem možnem času glede na novo pridobljena dejstva. »Ob tem poudarjamo, da je bila v času sprejema odločitve o usposobljenosti ponudnikov podana referenca verodostojno potrjena s strani referenčnega naročnika,« so zatrdili.

Direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic odločitve DKOM-a podrobneje ni želel komentirati, ker postopek še poteka, saj mora 2TDK o usposobljenosti njihovega konzorcija za gradnjo drugega tira še enkrat odločiti. »Verjamemo pa v našega češkega partnerja, da je predložil ustrezno referenco. Ne nazadnje jo je potrdil tudi njegov češki naročnik,« je povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...