Družba 2TDK je štirim ponudnikom priznala usposobljenost za gradnjo drugega tira, o sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, Metrostava in CGP-ja Novo mesto bo morala zdaj ponovno odločati. / Foto: Primož Pičulin

Revizijska komisija iztirila GGD

Državna revizijska komisija: izkazan je dvom, da referenca, ki jo je ob prijavi za gradnjo drugega tira predložil konzorcij z Gorenjsko gradbeno družbo na čelu, izpolnjuje zahteve iz javnega naročila.

Ljubljana – Državna revizijska komisija (DKOM) je v torek sporočila, da je ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga in razveljavila odločitev družbe 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe (GGD), češkega Metrostava in CGP-ja Novo mesto za glavna gradbena dela pri projektu Drugi tir. DKOM je podvomila, da Metrostavova referenca Kompleks Blanka, na katero se je skliceval konzorcij, izpolnjuje razpisne zahteve.

Sposobnost sodelovanja v drugi fazi javnega naročila za gradnjo objektov na odsekih železniške proge Divača–Črni Kal in Črni Kal–Koper je 2TDK oktobra priznal štirim glavnim ponudnikom: ob konzorciju GGD skupaj s SGP-jem in Metrostavom še avstrijskemu Strabagu (skupaj z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom), Kolektorju CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškemu gradbincu, podjetju Cengiz. Strabag je kasneje z revizijskim zahtevkom izpodbijal odločitev družbe 2TDK glede konzorcija podjetij GGD, Metrostav in CGP. Kot so pojasnili v DKOM-u, je avstrijskemu podjetju uspelo izkazati dvom, da referenčni projekt Kompleks Blanka, na katerega se je v prijavi skliceval omenjeni konzorcij, izpolnjuje zahteve, ki jih je v razpisu določil 2TDK.

Kandidati so morali izkazati, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini šest kilometrov za drugi odsek drugega tira (Črni Kal–Koper) in v dolžini deset kilometrov za prvi odsek (Divača–Črni Kal). Kot so sporočili iz DKOM-ja, je Strabag z obširno listinsko dokumentacijo potrdil svoje navedbe, da so bili v okviru referenčnega projekta Kompleks Blanka zgrajeni predori po dveh različnih metodah in da so bili po metodi NATM zgrajeni predori zgolj v skupni dolžini 5,5 kilometra.

Družba 2TDK pred sprejemom izpodbijane odločitve in tudi v predrevizijskem postopku ni preverila sporne reference, odločitev o skladnosti prijave konzorcija GGD, Metrostav in CGP z razpisnimi zahtevami pa je bila tako vsaj preuranjena, so ugotovili v revizijski komisiji, ki je zato odločitev o priznanju sposobnosti konzorciju razveljavila, 2TDK pa mora o tem vprašanju ponovno odločati.

Iz 2TDK so že napovedali, da bo njihova strokovna komisija nadaljnjo odločitev o ustreznosti izpodbijane reference oziroma priznanju usposobljenosti sprejela v najkrajšem možnem času glede na novo pridobljena dejstva. »Ob tem poudarjamo, da je bila v času sprejema odločitve o usposobljenosti ponudnikov podana referenca verodostojno potrjena s strani referenčnega naročnika,« so zatrdili.

Direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic odločitve DKOM-a podrobneje ni želel komentirati, ker postopek še poteka, saj mora 2TDK o usposobljenosti njihovega konzorcija za gradnjo drugega tira še enkrat odločiti. »Verjamemo pa v našega češkega partnerja, da je predložil ustrezno referenco. Ne nazadnje jo je potrdil tudi njegov češki naročnik,« je povedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-10/4

torek

-7/8

sreda

-3/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?