Ob mentorjih Barbi Štembergar Zupan in Niku Zupanu se je torkovega odprtja razstave udeležila večina razstavljavcev, v glasbenem programu pa je nastopil harmonikar Štefan Kosirnik. / Foto: Igor Kavčič

Učenci razstavljajo pri učiteljih

V Muzeju Občine Šenčur so v torek odprli razstavo keramičnih del trinajstih avtorjev, ki so svoje prve korake v izdelovanju in oblikovanju keramike pridobivali v zavodu V-oglje. Na ogled so zelo raznolika dela tako umetniške kot uporabne keramike. Od »kahlice« do stenske dekoracije.

Šenčur – Galerijski prostor Muzeja Občine Šenčur je v torek znova zaživel v znamenju keramike. V sklopu praznovanj v počastitev 24-letnice Občine Šenčur so odprli razstavo keramičnih del z naslovom Po znanje v Šenčur. Koliko znanja s področja umetniške keramike je v Vogljah, natančneje v zavodu V-oglje in v rokah Barbe Štembergar Zupan in Nika Zupana, vedo ljubitelji in avtorji keramike po vsej Sloveniji. Mojstra keramike svoje znanje vsako leto oplemenitita tudi gostujočimi umetniki z vsega sveta, ki v Voglje prihajajo na mednarodni simpozij umetniške keramike. Letos julija bo ta potekal že trinajstič po vrsti. Znanja ne skrivata, ampak ga prenašata naprej. Tokrat sta namreč k razstavljanju v šenčursko galerijo povabila trinajst avtorjev, ki so svoje znanje v preteklosti pridobivali prav v Vogljah.

Za čudovit uvod v predstavitev avtorjev del na tokratni razstavi je poskrbel mladi harmonikar Štefan Kosirnik z Bachovim Preludijem. Ustvarjalci se s keramiko ukvarjajo različno dolgo, desetletje, nekaj let ali zgolj nekaj mesecev, svoja dela pa so z različnimi vrstami gline izdelali v različnih tehnikah. Gre za dela, ki so jih izdelali v svojih domačih delavnicah. Razstavljavce je prestavila Barba Štembergar Zupan. Lidija Zdešar, ki sicer izdeluje uporabno lončenino, se tokrat predstavlja z lučmi, ki so okrašene z oksidi, na ogled pa je postavila tudi sklop skulptur na temo dreves. Majda Odar je v galerijo obesila dve stenski sliki simboličnih portretov in grajski stolpič. Petra Markič je na razstavo prinesla večjo ambientalno luč valjaste oblike ter tri stenske keramike, dva križa in visečo vazo, Sara Peternel pa je na ogled postavila dve ptici, okrašeni z engobami, glazuro in nadglazurnimi barvami. Zakonca Branka in Primož Poklukar sta pripravila uporabno keramiko, različne poslikane skodelice. Ko Primož izdela dodatke iz lesa, pa nastane keramična »kahlica«. Z nekaj večjimi kosi abstraktnih oblik se predstavlja Jerneja Stanonik, partnerja Urška Aljančič in Robi Možina se predstavljata z ročno modeliranimi predmeti, Matic Lovšin pa v svoje keramične izdelke na unikaten način dodaja les. Likovno izjemno nadarjeni avtor Andrej Volčič je svoj slikarski talent prenesel v poslikavo in dekoracijo posod in jim tako dodal tudi likovni prestiž. Po stažu najmlajši keramičarki Petra Rant in Sanja Manojlovič pa se predstavljata z dvema dekoriranima skledama iz bele gline oziroma z ročno oblikovanim vrčem in čajnikom s kozarčkoma. Razstavo je s pohvalo, da gre za ustvarjalce različnih generacij, odprl podžupan Šenčurja Aleš Perič Močnik.

Razstava bo na ogled do 20. maja, muzej pa je odprt ob torkih in petkih od 17. do 19. ure in ob nedeljah od 10. do 12. ure. Prvih 14 dni v juliju bo v Vogljah potekal že 13. Mednarodni simpozij umetniške keramike, na katerem bodo letos ustvarjali umetniki iz ZDA, Češke in Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,