V Cojzovi koči na Kokrskem sedlu, ki letos praznuje 120-letnico, so julija zabeležili najboljši obisk do sedaj. / Foto: Tomaž Bolcar

Polne planinske koče

Prva polovica letošnje poletne planinske sezone je med boljšimi v zadnjih desetih letih, predvsem zaradi vročega vremena in porasta tujih planincev, opažajo na Planinski zvezi Slovenije. V nekaterih kočah že prihaja do pomanjkanja vode.

Kranj – Oskrbniki planinskih koč, ki so praviloma najbolj obiskane prav v poletnih mesecih, so z obiskom za zdaj zelo zadovoljni.

Planinci spet trošijo več

»Prva polovica planinske sezone, do konca julija, je v planinskih kočah med boljšimi v zadnjih desetih letih. Do zdaj po oceni planinskih društev sicer ni na ravni rekordne iz leta 2011, je pa primerljiva s preostalimi uspešnimi sezonami v zadnjih desetih letih. Glede na povprečje zadnjih petih let planinske koče beležijo približno deset odstotkov višji obisk in podobno več nočitev. Vsaj tolikšen ali še večji je porast finančnega prometa, kar pomeni, da so ljudje v kočah spet začeli nekoliko več trošiti, kar je delno povezano tudi z vse večjim deležem tujcev, ki so praviloma večji potrošniki kot domači gostje. V preteklem desetletju je delež tujcev, ki prespijo v planinskih kočah, predstavljal tretjino prenočevalcev, v zadnjih treh letih se približuje štiridesetim odstotkom,« pravi strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Dušan Prašnikar.

K uspešnosti prve polovice poletne planinske sezone je največ prispevalo obisku gora naklonjeno vreme, pa tudi sicer uspešna turistična sezona, ki največ obiskovalcev letos privabi prav v gorska turistična središča; posledično tako zelo dobro sezono beležijo planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp, blizu rekordnih številk so tudi v gorah nad Kamnikom.

Prevladujejo dnevni gostje

»V prvi polovici letošnje poletne sezone beležimo najboljši obisk do zdaj, celo boljši kot lani, ko je bil rekorden. Presenečeni smo, saj je vrhunec sezone običajno avgusta, a se je julij dobro obrnil. Nočitev je približno enako kot lani, a je letos več dnevnih gostov, skupin je manj, vedno več je posamičnih gostov. Od tujcev prevladujejo Hrvati, kar nekaj je Srbov, dosti Nizozemcev, Avstrijcev, nekaj obiskovalcev iz Bolgarije, Češke, Poljske, Madžarske, Anglije ...« je z obiskom zadovoljen Tomaž Bolcar, ki je že šesto leto oskrbnik priljubljene Cojzove koče na Kokrskem sedlu (koča letos praznuje 120-letnico), ki jo je Planinsko društvo Kamnik letos precej obnovilo. Uredili so nove sanitarije in električno napeljavo, ki je zaščitena pred udarom strele, uredili so novo internetno povezavo, LED-razsvetljavo, jeseni pride na vrsto še obnova kuhinje in drugih prostorov. Zaradi adaptacije, večje porabe in suše imajo letos veliko težav z vodo, in čeprav imajo nove vodne zalogovnik, je deževnica že pošla in so morali v začetku tedna vodo z žičnico pripeljati iz doline.

Vodne zaloge so pri koncu

Polne koče pa marsikateremu oskrbniku povzročajo tudi nemalo skrbi.

»Obiskovalce visokogorskih planinskih koč opozarjamo, da lahko v nekaterih kočah prihaja do pomanjkanja vode, in jih zato prosimo za strpnost. Zaradi zelo mile zime z malo snega in manjše količine padavin je manj vode na izvirih oz. v rezervoarjih, posledično je zmanjšan pretok v kočah, v skrajnih primerih celo ni na voljo vode za umivanje. Hkrati pozivamo obiskovalce, da si pravočasno uredijo rezervacijo za spanje v planinskih kočah, saj so na vrhuncu poletne sezone številne koče v visokogorju polno zasedene. Tisti, ki rezervirajo prenočišče v planinski koči, naj v primeru morebitnih sprememb čim prej obvestijo osebje koče o odpovedi rezervacije,« obiskovalce gora še opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

7/22

petek

8/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!