Požar je povsem uničil večnamensko dvorano, v kateri je tudi najprej zagorelo. / Foto: Luka Martinjak, PGD Cerklje

Kamera verjetno posnela požigalca

Petkov požar gospodarskega poslopja v lasti Župnije Cerklje je bil podtaknjen, je prepričan župnik Jernej Marenk, ki ne ve, zakaj bi nekdo želel požgati dvorano, ki jo je uporabljal tudi Marijin vrtec.

Cerklje – »To je gotovo, da je bilo požgano. Kamere so posnele, da je nekdo ob 5.20 izstopil iz večnamenske dvorane, po vsej verjetnosti je vanjo vstopil skozi okno z zadnje strani. Po pripovedovanju mame, ki je prva pripeljala otroka v vrtec okoli 5.35, je tedaj močno počilo v dvorani in takrat se je vžgalo,« je cerkljanski župnik Jernej Marenk pripovedoval v petek dopoldne, ko je okoli trideset prostovoljnih gasilcev iz Cerkelj in Zgornjega Brnika še gasilo nekaj žarišč na pogorelem župnijskem gospodarskem objektu. »Nobenega opozorila ni bilo ali grožnje, nič takega, kar bi lahko povezoval s tem dejanjem. Nekdo mi je sicer sredi noči zvonil na domofon, a tega ne bi povezoval,« je še dodal župnik, ki po prihodu v Cerklje lansko poletje res nima sreče. Sredi oktobra lani je bil namreč žrtev nasilnih roparjev, ki jih policisti še niso našli ...

Župnikov sum, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, so potrdili tudi na Policijski upravi Kranj. »Kriminalisti o požaru zelo intenzivno zbirajo obvestila in izvajajo ukrepe za preiskavo dogodka, ki ima znake uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V požaru je nastala večja materialna škoda, poškodovana ni bila nobena oseba, zagorelo pa je v notranjosti objekta, od koder se je ogenj razširil še na ostrešje, ki je pogorelo,« nam je včeraj sporočil njen predstavnik za odnose z javnostmi Bojan Kos.

Ostrešje župnijskega gospodarskega poslopja v Cerkljah, v katerem je poleg večnamenske dvorane še garaža in nekaj spremljevalnih prostorov oziroma shramb, je bilo ob prihodu cerkljanskih in brniških gasilcev že v ognju, je pojasnil vodja intervencije in poveljnik Gasilske zveze Cerklje Blaž Kaplenik. »Takoj smo začeli gasiti z notranjimi in zunanjimi napadi, žal pa objekta zaradi njegove specifičnosti zaradi večkratnih prezidav nismo uspeli obvarovati pred najhujšim in je skoraj v celoti zgorel. Obvarovali smo le garažni del,« je povedal. Gasilci so potrebovali približno uro, da so glavnino ognjenih zubljev ukrotili, nato se je nadaljevalo še gašenje posameznih požarišč, vse do poznega popoldneva pa so potem sodelovali še pri odstranitvi pogorelega ostrešja, pri čemer so na pomoč prišli še gasilci iz Lahovč, Spodnjega Brnika in Zaloga.

Pogorelo gospodarsko poslopje ima v souporabi tudi Marijin vrtec, ki stoji na istem dvorišču. Otroci so v dvorani v slabem vremenu telovadili, v njem so hranili tudi igrala in drugo orodje, je razložila vodja vrtca Slavi Snedec. »Požar je prva opazila mamica, ki je ob 5.35 pripeljala otroka, vrtec se namreč odpira ob 5.45. Takoj ko smo izvedeli za požar, smo začeli o tem po telefonu obveščati starše vseh 110 otrok, ki obiskujejo naš vrtec, in jim svetovali, da naj otroci raje ostanejo doma, če jim lahko zagotovijo varstvo. Šestnajst otrok je vseeno prišlo in zanje smo seveda uredili varstvo,« je še pojasnila Snedčeva.

Nastala škoda je ogromna, saj je ostrešje popolnoma uničeno, prav tako dvorana in vsa oprema, ki je bila shranjena v objektu. »Bojim se, da je zaradi gašenja uničena tudi kotlovnica. Zagotovo bo obnova draga, žal pa nimamo nič zavarovano,« je še povedal župnik Jernej Marenk.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

7/22

petek

8/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!