Po tekmovanju v Bratislavi se je MePZ Musica viva na poti domov ustavil še na pevskem gostovanju na Dunaju. / Foto: arhiv MePZ Musica viva

Peli v Bratislavi in na Dunaju

Mešani pevski zbor Musica viva Kranj Primskovo, ki letos praznuje sedemdeset let neprekinjenega delovanja, se je pred dnevi vrnil z Mednarodnega tekmovanja pevskih zborov Musica sacra 2016 v Bratislavi. Med vračanjem domov so nastopili tudi na Dunaju.

Kranj – Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Musica viva s Primskovega v Kranju so pod vodstvom dirigenta Aleša Gorjanca letošnjo pevsko sezono pred zasluženimi počitnicami po slavnostnem koncertu ob sedemdesetletnici nadgradili še z udeležbo na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Musica sacra 2016 v Bratislavi na Slovaškem. Na tekmovanju, ki je potekalo od petka do nedelje v drugi polovici junija, je sodelovalo deset pevskih zborov iz Slovaške, Češke, Estonije, Ukrajine in Slovenije.

Zbor s Primskovega se je prvi dan na koncertu na bratislavskem mestnem trgu pred številnim občinstvom predstavil z nekaj priredbami slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, kot so Dajte, dajte, Kantaj Nineta, Ribce po murjici pvavajo, Vse najlepše rožice, Dan ljubezni, Planinska, Večer na Robleku ... Musica viva so naslednji dan stopili na tekmovalni oder v kategoriji mešanih pevskih zborov s prostim programom. Za nastop so izbrali pesmi Bogoroditce djevo Sergeja Rahmaninova, The Lords Prayer sodobnega ameriškega skladatelja Josepha Gentryja Stephensa, Pesem slovenske skladateljice Barbare Maurer na besedilo Toneta Pavčka in priredbo slovenske ljudske Igraj kolce Oskarja Deva. Strokovna žirija jih je za njihov nastop nagradila s srebrnim priznanjem.

Svoje potovanje na Slovaško so pevke in pevci Musice vive na poti domov nadgradili še z obiskom Dunaja, kjer so na povabilo župnika, gospoda Matija Tratnjeka, sodelovali pri slovenski maši v cerkvi Srca Jezusovega, kjer vsako nedeljo ob 9.30 poteka maša v slovenskem jeziku. Po končani maši so se Musica viva slovenskim poslušalcem predstavili s koncertom, na katerem so ponovili večji del pesmi letošnjega jubilejnega koncerta. Občinstvo so še zlasti navdušili s ponarodelima Dan ljubezni in Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. »Zelo čustven odziv poslušalcev je bil, ko smo zapeli koroško Čej so tiste stezice. Takrat se je tudi marsikateri pevki in pevcu zatresel glas,« se nastopa spominja predsednica zbora Tanja Jamnik in dodaja, da jih je pri nastopu na klavirju spremljala mlada Slovenka Jera Hrastnik Petriček, ki že nekaj let z družino živi na Dunaju, kjer tudi študira dirigiranje. Po končanem koncertu so se pevke in pevci družili z dunajskimi Slovenci v prijetnem družabnem prostoru ob tamkajšnji cerkvi in v sproščenem ozračju skupaj zapeli še nekaj slovenskih pesmi. Praznovanje sedemdesetletnice bodo Musica viva nadaljevali konec septembra s potovanjem in nastopi v mestu Bridgewater v Veliki Britaniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/6

sreda

2/4

četrtek

4/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!