Jožef Švegel, najuspešnejši slovenski diplomat

Na Gorenjskem v deželi Kranjski (38)

Pravijo, da si vsak biografijo napiše sam. Diplomat, gospodarstvenik in politik Jožef Schwegel, ki je priimek zapisoval tudi kot Švegel ali Žvegel, si jo je nedvomno pisal sam. Rodil se je 29. februarja 1836 v Zgornjih Gorjah. Čeprav je bil v mladosti narodnjak, mu Bleiweisov krog ni bil pri srcu in se je zato priključil nemškim ustavovercem ter postal celo njihov voditelj. Kljub temu si je v življenju »napisal« čudovito biografijo, ki ji bomo sledili po zapiskih deželnega glavarja Frana Šukljeta.

Po nekaj letih Alojzijevišča in gimnazije v Ljubljani se je poznejši mogotec vpisal na dunajsko orientalno akademijo. Od leta 1859 je bil v konzularni službi. Njegov bliskovit vzpon se je začel v Aleksandriji, kjer je bil v času otvoritve Sueškega prekopa avstrijski konzul. Takrat se je seznanil z Gyulo Andrássyjem, zunanjim ministrom dvojne monarhije. Hitro je postal ministrova desna roka. Čez nekaj let je bil Švegelj že prvi sekcijski načelnik v zunanjem ministrstvu, tajni svetnik, 'prevzvišenost', baron in vitez l. reda železne krone. Istočasno pa je bil že pri štiridesetih letih sila bogat mož. Odkod njegovo bogastvo? Preiskovali so nenavadno uspešne posle »njegove gorjanske ekscelence«, toda preiskava ni pripeljala nikamor.

Leta 1875 je Švegel skupaj s cesarjem Francem Jožefom odpotoval na obisk v Rusijo, leta 1878 pa se je udeležil berlinskega kongresa, kjer je odigral pomembno vlogo pri pridobitvi Bosne in Hercegovine za Franca Jožefa, to je za habsburško monarhijo ter pri priključitvi pirotskega in vranjskega okraja k Srbiji. Kot poslanec dunajskega državnega zbora se je zameril ministrskemu predsedniku Taaffeju, ki je poskrbel, da se je njegova diplomatska kariera končala že leta 1880, in sicer z izredno visoko pokojnino. Mnogi so menili, da je Švegla spor s Taaffejem stal ministrskega položaja. Seveda pa je prebrisani gospod znal takoj preskrbeti za bogato odškodnino. Postal je predsednik dunajske eskomptne banke in to ostal do smrti.

Kot vodja ustavovercev na Kranjskem je Švegelj iskal soglasje s svojimi narodnjaškimi somišljeniki. Svojo veliko navezanost na ožjo domovino je dokazal tudi s pomočjo popotresni Ljubljani, z zavzemanjem za gospodarske projekte na Kranjskem (z njegovim posredovanjem so zgradili dolenjsko, kamniško in tržiško železniško progo, po njegovi zaslugi pa tudi bohinjska proga ni šla čez Predel) in z velikim oporočnim volilom milijon zlatih kron za kulturne namene dežele Kranjske.

Zanimivi Gorenjci tedna iz dežele Kranjske:

V Vodicah se je 1. 3. 1850 rodil naravoslovec Josip Hubad. V letih 1894–1906 je bil ravnatelj gimnazije v Kranju. Napisal je Prirodopis za ljudske in meščanske.

V Kranju se je 1. 3. 1914 rodil gospodarstvenik Jože Osterman. Najbolj je znan po svojem delu v Elanu in kot pobudnik ustanovitve Alpskega letalskega centra v Lescah.

V Lipljah pri Kamniku se je 4. 3. 1895 rodil patolog Franc Hribar. Patologijo je v Sloveniji uveljavil kot osnovo klinične medicine in zanjo napisal prvi slovenski učbenik.

V Železnikih se je 5. 3. 1785 rodil teolog Jožef Dagarin. Kot skrbniku Prešernove literarne zapuščine mu pripisujejo odgovornost za uničenje rokopisov, pisem in svobodomiselnih knjig.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/20

torek

14/17

sreda

12/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...