Ana je jogistka, učiteljica joge z mednarodno licenco, sicer pa sociologinja kulture in rusistka.

Joga za nosečnice

Ana Devayani Kersnik Žvab iz Kranjske Gore je napisala priročnik za bodoče mamice Joga za nosečnice.

Jesenice – "Kot mamica in jogistka sem se odločila napisati knjigo, saj sem s svojim vodenjem vadb joge, joge za nosečnice in z drugimi podobnimi vadbami pomagala že mnogim mamicam, ki so se po porodu hitro vrnile v prvotno formo. Joga jim je pomagala, da so se psihično in fizično pripravile na zdrav in varen porod, pomagala jim je premagovati nosečniške težave in še mnogo več," pravi Ana Devayani Kersnik Žvab, inštruktorica joge, doma iz Kranjske Gore, ki v teh dneh izdaja knjigo z naslovom Joga za nosečnice.

Ana je v Indiji pridobila mednarodno licenco učiteljice joge in znanje joge izpopolnjevala v Sloveniji in tujini, od Amerike, Portugalske, Španije do Avstrije, Hrvaške. Že vrsto let vodi delavnice in vadbe joge po vsej Sloveniji. Ko je lani zanosila, se je začela poglabljati v raziskovanje joge za nosečnice, pri čemer je ugotavljala, da literature o tem ni kaj dosti, še tista, ki je, pa je tuja. Tako se je odločila, da bo združila svojo ljubezen do materinstva in joge ter napisala priročnik, ki bo namenjen tako tistim nosečnicam, ki se z jogo šele začenjajo ukvarjati, kot tudi tistim, ki so že bolj izkušene jogistke. "Joga ni samo skupek telesnih položajev, asan, temveč je mnogo več, je celotna filozofija, ki združuje tudi teorijo o čakrah, meditacijo, dihalne tehnike, tehnike sproščanja ..." pripoveduje Ana, ki je v lično oblikovan priročnik na dvestotih straneh poleg vaj vključila tudi dihalne tehnike, tehnike sproščanja, informacije o meditaciji med nosečnostjo in še mnogo več.

Opisane so asane – telesni položaji, navodila, opombe in pozitivni učinki vadbe. Vse vaje so označene s stopnjo težavnosti, tako da vsaka nosečnica lahko izbere, katere vaje so zanjo najbolj primerne. Prikaz vaj je popestren z več kot stotimi fotografijami, ki zagotavljajo varno in natančno izvedbo. Pri knjigi so sodelovale tudi strokovnjakinje, med drugim predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Jesenice, zdravnica Eva Macun, babice in medicinske sestre.

"Preko jogijske filozofije in mojih osebnih izkušenj, kot mamica in jogistka, želim s knjigo pomagati čim več bodočim mamicam, da bodo svojo nosečnost preživele čim lepše in aktivno," poudarja Ana, ki se je z jogo ukvarjala celotno nosečnost, vse do poroda. Tudi po zaslugi joge je imela lep, hiter in nezahteven naravni porod, sinček Jaka se je rodil v dveh urah. Že tri tedne po porodu se je Ana počutila tako dobro, da je lahko nadaljevala z vadbo. Posebej uživa na vadbi z mladimi mamicami: "Na vadbi uživajo tako mamice kot dojenčki, mamice se na ta način povežemo in si delimo nasvete. Povezujem se tudi s fizioterapevtkami, saj je najbolj pomembno, da je vadba varna tako za mamice kot dojenčke. In ne nazadnje: ugotavljam, da vadba joge pomaga tudi pri premagovanju težav s poporodno depresijo." Zaradi zanimanja nosečnic iz tujine pa bo Anin naslednji korak prevod knjige Joga za nosečnice v angleščino.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-10/4

torek

-7/8

sreda

-3/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?