Luka Kovačič je bil najboljši v Planici četrtič zapored, ob vsaki zmagi je postavil tudi nov rekord. / Foto: Samo Vidic

Letalnica ima nova rekorda

V osmi izvedbi Red Bull 400 v Planici so bili na startu tekmovalci iz osmih držav. Zmagovalca zahtevnega teka na letalnico sta Barbara Trunkelj in Luka Kovačič, oba sta dosegla nov rekord.

Rateče – Najtežje od prizorišč med tekmovanji Red Bull 400 je tudi letos ostalo slovensko. Slavila sta Luka Kovačič in Barbara Trunkelj, oba z rekordom letalnice. Štiristo metrov dolgo progo z 202 višinskima metroma, navzgor seveda, in z več kot petdesetodstotnim povprečnim naklonom je Kovačič premagal v štirih minutah in 53 sekundah. Svoj zadnji rekord je izboljšal za tri sekunde. Drugi je bil Klemen Špan­ring (5:10), ki je lani osvojil naziv najboljšega mladega gorskega tekača pri nas, tretji je bil Andrej Koželj (5:13).

»Ko je tekma, je tekma in tudi četrte zmage sem si želel enako kot prve. Konec koncev še nihče ni na eni letalnici zmagal štirikrat, sploh pa ne zaporedoma. Zato nisem niti pomislil, da jih ne bi vseh zmlel. (smeh) Klemen mi je do zaletnega mosta kar dobro sledil in na trenutke sem pomislil, da me zna tudi presenetiti. Mogoče ni videti, ampak zdaj sem zelo utrujen, noge me komaj držijo,« je na vrhu povedal Kovačič in dodal, da bi bil za naslednja leta vesel tudi kakšnega novega obraza, ki bi mu pošteno dihal za ovratnik vse do vrha.

Pri ženskah je bila Barbara Trunkelj na poti k tretji zmagi na velikanki, a prvič z najboljšim časom (6:11), s čimer je prejšnji rekord Italijanke Valentine Belotti izboljšala za devet sekund. Med vsemi boji je bil najbolj napet ravno ženski finalni tek. Preko hrbtišča letalnice je Trunkljeva sicer pritekla z nekaj prednosti, a ta se je na zaletnem pomolu začela topiti. Drugo mesto je zasedla Tea Femc (6:17), tretje pa Mojca Koligar (6:35).

»Da sem rekord popravila za devet sekund, me je zelo presenetilo. Na prejšnji tekmi sem si ga želela, pa mi ni uspelo, zato sem letos pričakovala, da bo podobno. Verjetno je k rezultatu pripomogel tudi pritisk drugih deklet. Za naslednjič tako lahko računam na še večjo konkurenco, pridem pa vsekakor spet, če le ne bo kakšne poškodbe,« je po zmagi povedala Barbara Trunkelj.

Tekmovanje Red Bull 400 v Planici poteka od leta 2012, odpadlo je dvakrat, leta 2014 zaradi obnove letalnice in lani zaradi obilice shranjenega snega na doskočišču, ki je čakal na prestavljeno svetovno prvenstvo v poletih. Tek na letalnico pa ni le lov na absolutne rekorde in zmagovalne stopničke, poleg profesionalcev se ga namreč udeleži tudi veliko rekreativnih športnikov. To so tudi osebne zmage, »da premagaš samega sebe«, kot je rekel eden od tekmovalcev.

Po strmini navzgor se podajo tudi mešane, moške in poklicne štafete štirikrat sto metrov. Letos so bili najboljši med njimi gasilci iz Zagradca pri Grosuplju, ki pravijo, da taka dirka vendarle ni le še en dan na delu: »Je kar veliko huje kot en dober gasilski trening. Noge ne le da pečejo, človek sploh ne ve, ali jih še ima.« Pri mešanih štafetah je vrh prva dosegla ekipa Bicove gule, pri moških štiricah pa so bili najbolj vitalni Upokojenci.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/24

nedelja

13/24

ponedeljek

11/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.