Zaprtje smučišč je posledice pustilo v nižjem obsegu predsezonskih naročil smuči na evropskih trgih. / Foto: Gorazd Kavčič

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi

V nekaterih gorenjskih podjetjih smo povprašali, kako na njihovo poslovanje vpliva aprilsko vnovično zaprtje države, ki velja v teh dneh.

Kranj – Gorenjsko gospodarstvo se, tako kot drugod po državi in po svetu, že več mesecev srečuje s spremenjenimi razmerami zaradi epidemije covida-19. V tem času so prilagodili delovne procese in uvedli ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Zato jih tudi tokratno 11-dnevno zaprtje ni ujelo nepripravljenih in jim, sodeč po odzivih, ki smo jih pridobili iz nekaterih večjih podjetij, ne povzroča večjih težav pri delovanju.

V Elanu denimo pravijo, da tokratno 11-dnevno zaprtje države bistveno ne bo vplivalo na njihovo poslovanje. V navtični diviziji in diviziji kompozitov bo proizvodnja potekala v načrtovanem obsegu, v zimski diviziji pa nameravajo s polno proizvodnjo začeti 12. aprila, torej takoj ob vnovičnem odprtju države. Do takrat pa bo na sedežu prisotnih nekaj manj proizvodnih delavcev, za večino režijskih delovnih mest pa so organizirali delo na domu.

Dolgotrajno zaprtje smučišč pa je že pustilo posledice v nižjem obsegu predsezonskih naročil na ključnih evropskih trgih. »Ta vpliv v Elanu zmanjšujemo z rastjo prodaje v Severni Ameriki, kjer so bila smučišča v tej sezoni odprta in zimska sezona tudi zaradi ustreznih snežnih razmer zelo dobro poteka, ter z uvajanjem novih izdelkov, kot sta inovativna zložljiva smučka Voyager in popolnoma nova kolekcija turnih smuči Ripstick Tour,« so še dodali v podjetju iz Begunj.

Podjetje Lotrič Meroslovje tudi v času izrednih razmer zagotavlja meroslovne storitve in je pomemben poslovni partner kritične industrije, od bolnišnic, zdravstvenih domov, domov za starejše do lekarn in živilskih trgovin. Kot pravijo, se zavedajo svoje odgovornosti, skrb za zdravje zaposlenih in poslovnih partnerjev pa je zanje ključnega pomena. V podjetju so prilagodili poslovne procese, vsi, ki jim narava dela to omogoča, pa delajo od doma. »Trenutno zaprtje je predlagala ekspertna skupina, ki ji velja zaupati. Upamo, da bo obstoječih družbenih razmer kar se da hitro konec (k čemur naj bi pripomoglo tudi trenutno zaprtje) in bomo tako lažje uspešno nadaljevali svoje delo ter se vsi skupaj vrnili v običajno življenje,« so še dodali v odgovoru.

Tudi Merkurjevi trgovski centri ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb in omejitvah števila kupcev ostajajo odprti, potrošnikom so na voljo tudi storitve na spletu.

Ker se je že začela sezona vrtnarjenja, obnove in gradnje, v teh dneh beležijo celo povečan obisk. »Ljudje želijo biti v času, ko bodo doma, aktivni in se ukvarjati s projekti v svojem domu in zunaj hiše, z urejanjem okolice – in mi jih s svojimi programi pri tem podpiramo,« pravijo in dodajajo, da so v času zaprtja omejili storitve, pri katerih prihaja do stika s potrošniki. Tako ni mogoča denimo montaža vrat ali keramična dela pa tudi vnosa in priklopa aparatov pri kupcih ne izvajajo.

Kot pravijo v kranjskem podjetju Goodyear, je nemotena oskrba s pnevmatikami ključnega pomena za vse, ki jih potrebujejo, »vključno z reševalnimi službami, organi pregona in transportnimi voznimi parki, ki zagotavljajo tudi prevoze prehranskih in medicinskih dobrin ter oskrbo vseh prebivalcev Slovenije (kot tudi prebivalcev drugih evropskih držav).« Tako njihova tovarna v Kranju ostaja odprta, prav tako njihov regijski distribucijski center, ki pokriva države celotne jugovzhodne Evrope. Izjemi sta bili le velikonočna nedelja in ponedeljek, ko so svoja vrata zaprli. Sicer pa podobno kot drugod izvajajo vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, zaposlenim, ki lahko svoje delo opravljajo od doma, pa to omogočajo. Kot pravijo, jih več kot dvesto že od jeseni stalno ali večji del časa dela od doma, v času 11-dnevnega zaprtja pa to še dodatno spodbujajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.