Nov poskus prodaje Energetike

Občina Preddvor je ponovno razpisala prodajo podjetja Energetika, ki ima na tem območju koncesijo za distribucijo toplotne energije.

Preddvor – Zadnji dan minulega leta je Občina Preddvor objavila razpis o prodaji stoodstotnega deleža v podjetju Energetika, in sicer po postopku javno-zasebnega partnerstva. Razpis se zaključuje 9. februarja, na občini pa tokrat verjamejo, da bo prodaja uspela.

Občina je edina lastnica podjetja Energetika, ki se na območju Preddvora in Potoč ukvarja z distribucijo toplotne energije. Na toplovod so priključena gospodinjstva v Preddvoru in tudi javni objekti, med njimi šola, vrtec in dom starejših občanov. Dosedanji poskusi prodaje niso uspeli, zlasti zaradi nekaterih nepravilnosti v poslovanju podjetja. »Med temi je bila neplačana koncesnina občini. Prihodnji novi lastniki bi lahko bili v pravnem strahu, da bi jim občina za nazaj zaračunala zapadle dajatve, zato smo sprejeli odločitev o odpisu nekaterih terjatev. To smo poravnali z odkupom zemljišča, kjer stoji kotlovnica Energetike, in s podelitvijo stavbne pravice temu podjetju. Ker je vrednost podjetja zdaj zmanjšana za vrednost zemljišča (ta je znašala blizu 400 tisoč evrov), je hkrati lahko tržno zanimivejše za morebitne kupce, podjetja, ki se ukvarjajo z distribucijo toplotne energije,« navaja župan Rok Roblek. O tem je na decembrski seji razpravljal občinski svet ob prvi obravnavi proračuna za leto 2021, saj ima prodaja Energetike vpliv tudi na proračunske prihodke in odhodke, ob tej priložnosti pa so sprejeli tudi dogovor o odpisu terjatev. Podjetje pa je spravilo v finančno nezavidljiv položaj tudi napačno zaračunavanje jalove energije. Občina je v zvezi s tem lani sprožila sodni postopek. Kot pravi župan Roblek, se je zdaj podjetje izkopalo tudi iz rdečih številk, kar bo ob optimizaciji poslovanja s strani novega lastnika (boljši pristop do kupcev, novi priklopi, sodelovanje pri rednem vzdrževanju in s tem zmanjševanju izgub) pripomoglo k njegovemu pozitivnemu poslovanju.

Fiksni in variabilni del kupnine

V občini so se dogovorili tudi o načinu kupnine za Energetiko, ki je razdeljena na fiksni in variabilni del. Fiksni, ki ga mora kupec nakazati občini, je minimalen in znaša 50 tisoč evrov, variabilni, vreden najmanj 100 tisoč evrov, pa je namenjen izničenju tveganja za prihodnje kupce do zaključka procesa. Če bi se sodni postopki končali po najslabšem scenariju za občino (Roblek je sicer prepričan, da se to ne bo zgodilo), da namreč izgubijo tožbo, je tveganje novega kupca ničelno, saj podjetje v tem primeru kupi za najnižjo kupnino. Če pa bo sporazum glede jalove energije prepoznan kot ničen, bo lahko kupec plačal celotno kupnino, torej 150 tisoč evrov.

Razširitev toplotnega omrežja

Župan Roblek še doda, da je Energetika v zadnjem letu pridobila tudi nekaj novih odjemalcev toplotne energije, v prihodnje pa bi lahko izkoristili še potencial, ki obstaja na tem območju. Še vedno ni priključeno naselje Hrib, sicer najbližje kotlovnici, računajo tudi na priključitev novega stanovanjskega naselja, ki bo nastalo na območju Jelovičinega kompleksa, pa tudi na samo podjetje Jelovica, ki ima povezavo na toplovod že izvedeno, a v preteklosti ni prišlo do dogovora, da bi se na toplovod priključila tudi tovarna. Podjetje Energetika se v preteklosti ni dovolj ukvarjalo z načrti o razširitvi omrežja, da bi bilo to bolj ekonomično in bi se nemara lahko znižala tudi cena energije. »Zdaj verjamemo in upamo, da najdemo kupca, ki se na vse to spozna in bo delal v tej smeri ter gradil sistem naprej, da bo konkurenčnejši,« sklene Rok Roblek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?