Sonja Resman, v. d. direktorice Doma starejših občanov Preddvor / Foto: Gorazd Kavčič

Okužbe uspešno obvladujejo

Pred časom je vodenje Doma starejših občanov (DSO) Preddvor kot vršilka dolžnosti direktorja prevzela mag. Sonja Resman, ki je bila v preteklosti petnajst let direktorica Doma dr. Janka Benedika v Radovljici. Kako na začasnem direktorskem mestu v Preddvoru obvladuje izzive, podedovane od prejšnjega vodstva, ki je odstopilo, od širjenja okužb s koronavirusom do skaljenih odnosov v kolektivu?

V DSO Preddvor ste prišli v najtežjih razmerah širjenja koronavirusa. Kako trenutno obvladujete okužbe?

Postavljene imamo vse cone skladno s predpisi NIJZ in ministrstva za zdravje. Razmere so take, da do okužb prihaja počasi, tako da jih lažje obvladujemo. K temu pripomore tudi pomoč zunanjih sodelavcev: novembra nam je Osnovno zdravstvo Gorenjske zagotovilo diplomirane medicinske sestre, še zdaj pa nam zelo pomaga tudi zaposlena farmacevtka iz Gorenjskih lekarn, ki pripravlja in razdeljuje zdravila. Pomagajo prostovoljci, študentje, veliko ljudi je vpetih v delovanje doma v času, ko je bilo veliko odsotnosti pri zaposlenih zaradi okužb in so stanovalci potrebovali najrazličnejšo pomoč glede na njihovo stanje okuženosti. V domu je bilo veliko asimptomatskih okužb, do njih je prihajalo nekako potihoma in postopoma, tako da nam jih je zaradi tega lažje uspelo zajeziti. Razmere se izboljšujejo, od tega tedna naprej so v domu že mogoči tudi obiski, saj se zavedamo, kako pomemben je stik stanovalcev s svojci. Omogočiti jih želimo na varen način za oboje, pri organizaciji obiskov upoštevamo varnostne pogoje in navodila ter priporočila ministrstva za zdravje. Obiski so mogoči za stanovalce v novem delu doma, ki so že preboleli covid-19, in sicer po posebnem protokolu, s predhodno najavo. Stanovalci, ki so pomični in samostojni, obiske sprejemajo v domski jedilnici, s svojci se vidijo skozi steklo.

Kakšno je trenutno stanje?

Veseli smo, da se normalizira. Danes (torek) smo prejeli zelo razveseljive rezultate testiranih stanovalcev, ki so vsi negativni. V rdeči coni bo tako s četrtkom le še 15 stanovalcev, v bolnišnici pa se trenutno zdravi pet stanovalcev. Zaposlene testiramo enkrat tedensko: zaradi covida-19 je trenutno odsotnih devet delavcev, ki se vračajo po božičnih praznikih, zaradi drugih zdravstvenih težav pa je odsotnih še šest delavcev.

Kako ste se ob prihodu v DSO Preddvor spopadli s kadrovskimi težavami?

Poleg prej omenjene zunanje pomoči so zdaj tudi boljše razmere glede domačega kadra. Kot rečeno, se na delo vračajo zaposleni, ki so bili okuženi. Je pa zdaj tudi manj stanovalcev, saj v tem času ni novih sprejemov in je zaradi tega potrebnega tudi manj kadra.

So se morda vrnili nekdanji zaposleni, ki so dali odpoved ali bili odpuščeni pod prejšnjim vodstvom?

Tisti, ki so takrat odšli, so večinoma dobili nove zaposlitve. Mi še naprej iščemo ljudi, v teku so nove zaposlitve: socialna oskrbovalka, diplomirana medicinska sestra, socialni delavec, fizioterapevt, poslovna sekretarka, zdravstveni tehnik. Upam, da jih bomo v domu prepričali, da smo zaupanja vreden delodajalec. Najprej je treba to vzdušje ustvariti, kajti delovna mesta so zahtevna, tu se dela veliko ur, tu so »petki in svetki«, je dan in noč, v takem okolju se morajo zaposleni dobro počutiti. Mislim, da nam je to že uspelo, ni več trenj in napetosti, kot rečeno, pa je ogromno dela. Imam dober občutek glede zaposlenih, ki so predani, požrtvovalni, dajejo vse od sebe, občudujem jih.

Svet zavoda DSO Preddvor je objavil razpis za direktorja, na katerega pa se niste prijavili. Po tem razpisu sicer direktorja niso izbrali. Boste nemara na naslednjem kandidirali za stalno funkcijo?

Prvi razpis je bil ravno v času, ko so me na ministrstvu zaprosili, če bi začasno prevzela vodenje DSO Preddvor. Dejali so, da potrebujejo nekoga izkušenega, obenem pa dali vedeti, ali vem, kam grem in ali sem dobro premislila. Moram priznati, da sem imela prvi teden kar ambivalentne občutke. Pozneje pa sem »padla noter« in delo je lepo steklo, tako da ne vem, ali bi lahko Preddvor kar pustila sredi vseh zdajšnjih načrtov. Tu sem nekakšni krizni menedžer, prišla sem, ko se je stara ekipa poslavljala, tako rekoč čez noč sem prevzela vodenje. Za razpis, ki je prišel v tistem času, se nisem mogla pripraviti, niti napisati programa dela. Glede svoje nadaljnje odločitve pa naj povem, da januarja staremu svetu zavoda poteče mandat, jaz pa bi rada počakala na novo sestavo sveta zavoda in se potem odločila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?