Škrat Kranček z zemljevidom z namigi, ki lahko pripeljejo do nagrade / Foto: Ada Trkulja

Z glavo v naravo

Tako so poimenovali interaktivno učno pot po starem mestnem jedru Kranja oziroma Krančkov izziv, ki so ga ustvarjalke iz Stolpa Pungert pripravile v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo (ZTK) Kranj ter zavodom Carnica.

»Želimo si, da bi se v času epidemije ljudje lahko malo sprostili in gibali v varnem okolju, zato smo za družine in posameznike pripravili izziv, ki bo to omogočal,« je vodja stolpa Pungert Urška Košir pojasnila zamisel za Krančkov izziv. Prvič se bo na interaktivno učno pot po starem mestnem jedru Kranja mogoče odpraviti v soboto, 5. decembra. Na spletni strani ZTK Kranj in Facebook strani Stolpa Pungert bodo dan pred izzivom objavili zemljevid, opremljen z namigi, ki bodo udeležencem pomagali uspešno opraviti izziv in obenem odkrivati Kranj na nov način. Z malo sreče si je mogoče prislužiti tudi lepo nagrado, obljublja Urška Košir.

Škrat Kranček je bil namreč v svojem domu v rovih pod starim Kranjem že nekaj časa zelo osamljen. »Od sosedov, mestnih živalic, je slišal, da otroci in odrasli veliko časa preživijo doma za računalniki, in začelo ga je skrbeti, s kom bo spomladi hodil po hribih, brcal žogo ali se lovil po mestnih ulicah,« je razložila Urška Košir in dodala, da se je zato odpravil raziskovat mestno jedro. Srečal je motovilke iz Stolpa Pungert, s katerimi je po poti odkril mnoge zanimivosti, soočili pa so se tudi z nekaj izzivi, ki so jih s skupnimi močmi uspešno premagali. Skupaj so se odločili, da to pot opišejo in z namigi radovednežem pomagajo odkriti vse najzanimivejše točke mesta Kranj. Za uspešno rešitev prvega izziva bo na voljo štirinajst dni, potem bodo pripravili nov izziv. Pri tem organizatorji pozivajo, da se pri reševanju izzivov udeleženci držijo vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

V pomoč pri reševanju izzivov bodo tudi kratki poučni filmčki, ki jih bodo organizatorji objavljali na svojih spletnih straneh in družabnih omrežjih. »Tako se bo mogoče poučiti tudi o veščinah preživetja v naravi, recimo kako postaviti bivak ali improviziran kuhalnik, saj se bodo izzivi stopnjevali,« obljublja Urška Košir. Prvi izziv bo potekal med kranjskimi stolpi, v naslednjih pa se bo s škratom Krančkom mogoče podati tudi na odkrivanje skritih kotičkov v okolici, sprva znotraj občine, ko bo to mogoče, pa nameravajo izziv razširiti na celotno Gorenjsko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?