Aleš Zalar / Foto: Gorazd Kavčič

Otroci bodo smučali že letos

Direktor Rekreacijsko-turističnega centra (RTC) Zatrnik Aleš Zalar in strokovni vodja Turističnega društva (TD) Gorje Tomaž Bregant sta včeraj predstavila program, ki ga bodo v prihajajoči zimi ponudili na smučišču Zatrnik, pa tudi načrte nadaljnjega celostnega turističnega razvoja v občini Gorje.

Zatrnik – Nekdanje priljubljeno smučišče Zatrnik bo ponovno zaživelo že v prihajajoči zimski sezoni. V RTC Zatrnik so pripravili vse potrebno za začetek obratovanja treh nizkovrvnih vlečnic, ki so primerne predvsem za otroke in smučarje začetnike, uredili bodo tudi tekaško progo v dolžini dobrih tisoč metrov in dvesto metrov dolgo sankaško progo ter poskrbeli za vrtec na snegu. Omogočili bodo smučarske tečaje in tečaje teka na smučeh ter izposojo opreme za otroke, v sodelovanju z lokalnimi sobodajalci pa tudi prenočevanje gostov, še posebno organiziranih skupin otrok na letovanjih, šolah v naravi in podobno, je razložil Aleš Zalar. V prihodnjih letih se bodo lotili obnove še ostalih žičniških naprav in Zatrnik razvijali v smeri celoletnega gorskega centra.

V prihajajoči zimski sezoni bodo tako na svoj račun prišli predvsem otroci in smučarji začetniki, pri čemer se v RTC Zatrnik nadejajo, da bodo smučarske proge lahko tudi zasneževali, da ne bodo odvisni samo od naravnega snega. »S pomočjo vodne vrtine bomo poskušali zagotoviti vodni vir in posledično postaviti montažni zbiralnik vode za potrebe zasneževanje dela smučišča, ki bo letos obratoval,« je pojasnil Zalar. Na ta način bi po njegovih besedah lahko zagotovili vsaj tri mesece zanesljivega obratovanja, pri čemer začetek smučarske sezone načrtujejo najkasneje 15. decembra. Snežne topove naj bi jim zagotovili v Infrastrukturi Bled, ki upravlja smučišče Straža, saj letos ne bo obratovalo. Poseben program na smučišču Zatrnik načrtujejo tudi v okviru svetovnega prvenstva v biatlonu februarja prihodnje leto na Pokljuki. Tomaž Bregant je prepričan, da je to enkratna priložnost za promocijo gorjanskega turizma, zato se pripravljajo na vzpostavitev zimske vasi na Zatrniku ter s pomočjo članov TD Gorje načrtujejo posebno ureditev in okrasitev ob cesti Gorje–Pokljuka.

Biatlon bi tako izkoristili tudi za promocijo Zatrnika kot postopno rastočega celoletnega gorskega centra, ki se bo povezoval z Bledom in Pokljuko. Zato si želijo že spomladi razširiti turistično ponudbo z vzpostavitvijo dveh t. i. zip linij, ki bosta povezali dva razgledna vrha, v bližnjem gozdičku naj bi uredili tudi pustolovski park. Označili bodo pohodne poti v okolici in omogočili izposojo gorskih koles. Že zdaj imajo po Zalarjevih besedah na voljo okrog štirideset postelj v obstoječih prenočiščih na tem območju. Začeli so tudi postopek za obnovo vseh žičniških naprav na Zatrniku; poleg že omenjenih treh za otroke jih je še pet, od tega štiri vlečnice in sedežnica. »Družba RTC Zatrnik je letos postala lastnica žičniških naprav, ta čas pa si prizadevamo za pridobitev koncesije.« O podelitvi koncesije naj bi gorjanski občinski svetniki odločali na seji prihodnjo sredo, pri čemer Zalar upa, da bodo sledili dobremu zgledu bohinjskih, ki so pred časom na ta način že podprli oživitev smučišča na Kobli. Koncesija jim bo omogočila obnovo žičniških naprav, ki jo bodo izvedli v obstoječih okvirih, brez da bi posegali v dolžino ali obseg smučarskih prog in zmogljivost obstoječih žičniških naprav. »Tako bomo to lahko opravili v okviru vzdrževalnih del in ne bo potrebno ne gradbeno dovoljenje ne sprememba prostorskih načrtov.« Gledajo pa še dalje v prihodnost, ko naj bi na območju Hotunjskega vrha vzpostavili še sankaško in kolesarsko progo, razmišljajo celo o povezavi z Bledom s krožno kabinsko žičnico.

V letošnji zimi tudi zaradi zaostrenih epidemioloških razmer računajo predvsem na dnevne obiskovalce, zlasti družine z majhnimi otroki, izpeljali naj bi tudi letovanja otrok. »To so prvi koraki pri oživitvi smučišča in prepričan sem, da se bo pokazalo, da to, kar delamo, ima smisel in potencial,« je poudaril Zalar in dodal, da delujejo v fantastičnem naravnem okolju, ki ga želijo ohraniti tudi v prihodnje, zato vse delajo v tesnem sodelovanju s TNP in lokalno skupnostjo. Tomaž Bregant je ob tem zagotovil, da v TD Gorje močno verjamejo v oživitev Zatrnika in koncept nadaljnjega razvoja, zato jim bodo tudi v prihodnje stali ob strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!