Od leve: minister Janez Cigler Kralj, direktorica CSS Silva Košnjek in regijski koordinator dr. Aleš Rozman / Foto: Primož Pičulin

Minister pohvalil škofjeloško dobro prakso

Škofjo Loko je obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Ogledal si je namestitev obolelih stanovalcev tamkajšnjega Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) v telovadnici bližnje šole in tako organizacijo ocenil kot primer dobre prakse.

Škofja Loka – Minister Janez Cigler Kralj si je ogledal namestitev obolelih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, ki so jih v ponedeljek umaknili iz doma in jih namestili v zunanji rdeči coni, v telovadnici osnovne šole Jela Janežiča. Lokacijo je ocenil kot primerno, saj je blizu doma starostnikov, je zadostno opremljena in ima vse, kar ta ranljiva skupina potrebuje. Potezo CSS Škofja Loka za začasno bivanje obolelih stanovalcev kot tudi zaščito zdravih v domu je označil kot primer dobre prakse, pri tem pa pohvalil sodelujoče na lokalni ravni, kjer so prvi na Gorenjskem na ta način uredili svojo stisko zaradi pomanjkanja prostora za obolele stanovalce: vodstvo CSS, lokalno skupnost, zdravstveni dom, regijsko koordinacijo za zdravstveno oskrbo in tudi osnovno šolo, ki je dala na razpolago svojo telovadnico.

Direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek je povedala, da je od 220 stanovalcev za covidom-19 zbolelo 33 ljudi, okuženih pa je tudi že dvajset (od 120) zaposlenih. Izrazila je zaskrbljenost, kako bodo ob tem zagotovili oskrbo za stanovalce, saj so imeli kadrovske probleme že prej, ob tolikšnem številu obolelih in ob izgorelosti preostalih zaposlenih pa si tega ne predstavljajo. Za soboto jim je obljubljeno, da bodo na pomoč dobili medicinsko sestro iz škofjeloškega zdravstvenega doma. Minister Cigler Kralj ob tem pove, da bo od sobote začel veljati peti paket protikoronskih ukrepov, ki zagotavlja vire za dodatno zaposlovanje kadrov. Zaposleni v sivih in rdečih conah bodo prejeli dodatke, računajo pa tudi na prerazporeditev zdravstvenega osebja iz zdravstvenih domov v domove starostnikov.

Košnjekova je odločitev za selitev stanovalcev v telovadnico bližnje šole utemeljila s prostorsko utesnjenostjo. Rdečo cono bi lahko v domu zagotovili za sedem ljudi, a ker jih je obolelo več kot trideset, so se morali organizirati drugače. V telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča imajo na voljo 45 postelj. Težave z ogrevanjem so rešili, z logističnimi pastmi so se uspešno spopadli, nekaj težav pa imajo, ker jim ne uspe vselej dnevno zagotavljati informacij za svojce, čeprav so odprli dve telefonski številki za to komunikacijo. Prav bi jim prišel prostovoljec, ki bi v rdeči coni skrbel zgolj za to povezavo, je še povedala Košnjekova in znova poudarila največji problem, to pa so kadri. Že zdaj bi potrebovali deset dodatnih ljudi za oskrbo starejših.

Ob ministrovem obisku je bil navzoč tudi regijski koordinator za zdravstveno oskrbo dr. Aleš Rozman, sicer direktor Klinike Golnik, ki poudarja, da so potrebe po zdravstvenih kadrih v domovih za starejše zelo velike. Na pomoč poziva prostovoljce, ki se lahko prijavijo na kliniki in jih bodo za to delo usposobili. Sodelujejo pa tudi z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, od koder pričakujejo, da jim bodo pomagali s svojim zdravstvenim osebjem. Pozivajo jih namreč, naj začasno ustavijo svoje preventivne programe in zaposlene v njih usmerijo v domove starostnikov. Ko se bodo razmere umirile, se bodo ti delavci spet vrnili v zdravstvene domove in naprej opravljali svoje prejšnje delo. Sicer pa je še povedal, da tudi drugje na Gorenjskem razmišljajo o modelu, h kakršnemu so se zatekli v škofjeloškem domu. O možnosti nadomestnih lokacij za obolele stanovalce trenutno intenzivno razmišljajo v kranjskem in radovljiškem domu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/11

četrtek

-3/11

petek

2/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...