Letošnji mednarodni festival cvetja v Bohinju se je s cvetočih travnikov preselil na internet. / Foto: Turizem Bohinj

Letos na sprehod po virtualnih travnikih

Rože kot zdravilo za vsako bolezen so rdeča nit tokratnega festivala alpskega cvetja, ki ga v Bohinju sicer pripravljajo že štirinajsto leto zapored. Letošnji se je zaradi epidemije v veliki meri preselil na splet.

»Pripravljamo predavanja, delavnice, botanične vodene ture. Nekaj dogodkov, na primer tržnico, bomo izpeljali tudi v živo. V sedemnajstih dneh bomo vsak dan gostom oziroma gledalcem na internetu ponudili eno doživetje festivala na drugačen način.«

Bohinj – Bohinj je najbolj pisan in barvit tik pred poletjem, ko vsa paleta živih barv prekrije travnike, v gorah pa se zdi, da so zacvetele še skale, pravijo Bohinjci, ki prav v tem času – tudi letos – prirejajo mednarodni festival alpskega cvetja. Letošnji, začel se je v soboto, je že 14. zapored, zaradi razmer pa so ga tokrat preselili v digitalno dimenzijo.

Kot je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je struktura festivala podobna kot prejšnja leta: »Pripravljamo predavanja, delavnice, botanične vodene ture. Nekaj dogodkov, na primer tržnico, bomo izpeljali tudi v živo. V 17 dneh bomo vsak dan gostom oziroma gledalcem na internetu ponudili eno doživetje festivala na drugačen način. Hkrati bo to tudi neke vrste priprava na poletno sezono, s katero želimo pokazati ljudem, da smo tu in da narava sama po sebi ni utrpela koronavirusa.«

Na spletu bodo tako organizirali botanične delavnice in oglede, otroške delavnice, strokovna tematska predavanja, kulturne dogodke in podobno. Virtualne dogodke bodo domačini predstavili v slovenskem jeziku, nekateri izmed njih, predvsem večinoma botanični ogledi, pa bodo opremljeni z angleškimi podnapisi.

»Izjemno rastlinsko bogastvo širšega območja Bohinja že dolgo vzbuja zanimanje botaničnih strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave in njenih lepot. Cvetlično bogastvo Bohinja in gora nad njim je od zgodnje pomladi pa do jeseni prava paša za oči vsakogar, ki obišče Bohinj z okolico,« še poudarjajo v Bohinju.

»A več ko o nečem vemo, več tudi opazimo! Da bi dali cvetličnemu bogastvu Bohinja, Triglavskega narodnega parka in Slovenije pravo veljavo, da bi spodbudili spoznavanje alpskega cvetja, znanstvenih spoznanj in ustvarjalnosti, povezane z njim, in da bi obiskovalcem in domačinom omogočili bogatejše doživljanje bohinjske naravne in kulturne dediščine, smo se odločili, da v času, ko se razcveta največ samoniklega cvetja, nekaj dni posvetimo cvetličnim temam,« pojasnjujejo, kako se je rodila zamisel o mednarodnem festivalu alpskega cvetja.

»Čeprav nam je hudo, ker te naše ljube zelene in s cvetjem okrašene oaze v živo še ne bomo mogli deliti, upamo, da na tak način v domove ljubiteljem narave prinesemo nekaj veselja, spokojnosti in mogoče celo novih znanj. Vsekakor pa upamo, da bodo tisti, ki nas bodo spremljali, našli obilico navdiha, da se nam pridružijo takoj, ko bo spet mogoče potovati,« še pravijo v Bohinju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/32

sobota

18/27

nedelja

15/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

FILM / Tržič, 31. julij 2021

Kino pod zvezdami

PREDAVANJA / Gorenjska, 31. julij 2021

O nekonvencionalnih pisateljih

FILM / Tržič, 1. avgust 2021

Kino pod zvezdami

GLEDALIŠČE / Bitnje, Stražišče, 1. avgust 2021

Pri belem konjičku

FILM / Tržič, 2. avgust 2021

Kino pod zvezdami

FILM / Tržič, 3. avgust 2021

Kino pod zvezdami

IZLETI / Kranj, 3. avgust 2021

Kolesarski izlet

FILM / Tržič, 4. avgust 2021

Kino pod zvezdami

 

 
 

 

 
 
 

Obletnica vstaje na Kamniškem / 21:20, 30. julij

Spletna stran občine Kamnik 13. 6. 2015Župan Marjan Šarec se je popoldan skupaj s predsednikom Združenja Otkrićemo istinu – Dušan Niklanović...

Kmalu obnova ceste Kranj–Jeprca / 18:51, 30. julij

Janša, to mi deli!

Dneva teric tudi letos ne bo / 10:01, 30. julij

Uf, tragedija res...

Število okužb narašča / 10:00, 30. julij

Nemčija nas spet prehitela, tam že imajo 4. val. Pri nas je napovedan šele 15. avgusta...Je pa vlada podaljšala odlok o obvezni namestitvi r...

V gorenjski regiji lani najvišja presežna umrljivost / 22:43, 29. julij

Normalno. Pozabili zdraviti druge bolezni, ki so "izginile". Se bojim, da bo številka presežnih smrti po začetku cepljenja še poskočila.

Zanimanje za krškopoljce je vse večje / 14:38, 29. julij

Sam da ne bodo zdej aktivisti za pravice živali v znak protesta vdrli v hlev se vsedli med krškopoljce in začeli prepevat !?

V ponedeljek potrdili 106 okužb z novim koronavirusom / 14:30, 29. julij

Bravo !