Policija je lani preiskala polovico obravnavanih kaznivih dejanj, zanje pa ovadila 15.890 fizičnih in 707 pravnih oseb. / Foto: Tina Dokl

Kaznivih dejanj lani manj, preiskali so jih polovico

Policija je lani obravnavala najmanj kaznivih dejanj v zadnjih desetih letih. Policija med drugim opozarja tudi na številne prijave kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok v povezavi z internetom.

Kranj – Slovenski policisti so lani obravnavali 54.867 kaznivih dejanj, za katera so vložili kazensko ovadbo ali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe, kar je najmanj v zadnjih desetih letih in za več kot dvajset tisoč kaznivih dejanj manj, kot je desetletno povprečje (75.510 kaznivih dejanj), izhaja iz nedavno objavljenega letnega poročila o delu policije v 2019. Kot pojasnjujejo na policiji, je na tako majhno število obravnavanih kaznivih dejanj vplivalo predvsem manjše število kaznivih dejanj splošne, pa tudi gospodarske kriminalitete. Policisti so sicer v letu 2019 preiskali vsako drugo obravnavano kaznivo dejanje, skupno pa so ovadili 15.890 fizičnih in 707 pravnih oseb.

Kaznivih dejanj splošne kriminalitete je bilo lani 46.826, medtem ko je desetletno povprečje 63.431 kaznivih dejanj na leto. Največ je bilo kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, in sicer tatvin in velikih tatvin oziroma vlomov. Skupno so policisti obravnavali 34.974 kaznivih dejanj zoper premoženje, od tega so jih preiskali 31,6 odstotka, kar je največ v zadnjih letih. Preiskanih je bilo tudi nekaj serij kaznivih dejanj, ki so jih izvrševale manjše organizirane skupine z območja Balkana in vzhodne Evrope, navajajo na policiji. Lani so nekoliko izstopale goljufije (obravnavali so 3117 primerov), predvsem zaradi številnih spletnih prevar.

Osemnajst ubojev, deset umorov

V Sloveniji je bilo lani 1640 kaznivih dejanj zoper zoper življenje in telo. »Njihovo število se je v zadnjih letih ustalilo. Število umorov in ubojev, tudi tistih brez pravne podlage za pregon (ker je storilec pred podajo kazenske ovadbe umrl), se v zadnjih desetih letih ni bistveno spremenilo, razen da je v letu 2018 odstopalo število ubojev (bilo jih je trideset) – zaradi več poskusov uboja v družinskih skupnostih,« piše v letnem poročilu. Lani so sicer policisti obravnavali osemnajst ubojev in deset umorov, še za dodatnih petnajst ubojev in umorov pa kazenske ovadbe niso podali, ker je storilec že prej umrl.

Število prijavljenih in odkritih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost med leti niha, a njihovo število vztrajno narašča, ugotavlja policija, ki je v letu 2019 obravnavala 467 teh dejanj, največ, kar 145, je bilo spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let. Preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj od kriminalistov zahteva veliko vztrajnosti, znanja in veščin, številne opravljene pogovore in sodelovanje z drugimi institucijami (zdravstvenimi organizacijami, centri za socialno delo, šolami …), pojasnjuje policija.

V celotni kriminaliteti je imela lani mladoletniška kriminaliteta 2,5-odstotni delež. Pri tem policija opozarja predvsem na številne prijave (zlasti iz tujine) kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok v povezavi z internetom. Lani so policisti končali tudi dolgotrajno preiskavo, v kateri so podali ovadbo za kar 71 kaznivih dejanj pridobivanja oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene. V zadnjih petih letih se je zaradi razširjenosti in dostopnosti spleta postopoma povečevalo tudi število kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva.

Tudi manj gospodarske kriminalitete

Obseg gospodarske kriminalitete se zmanjšuje že od leta 2014, ta trend se je nadaljeval tudi lani, ko so policisti obravnavali 8044 teh dejanj. To je precej pod desetletnim povprečjem, ki znaša 12.079 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na leto. Manjše število obravnavane gospodarske kriminalitete se je odrazilo tudi v deležu škode, povzročene s tovrstnimi kaznivimi dejanji. Ta je bil od leta 2014 vedno večji od osemdeset odstotkov, lani pa je padel na 76,4 odstotka. Tudi lani je bilo sicer največ materialne škode povzročene z najtežjimi oblikami gospodarske kriminalitete, to so kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, oškodovanja upnikov, poslovne goljufije in povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem, pa tudi davčne zatajitve. Po številu je še vedno največ kršitev temeljnih pravic delavcev, takih dejanj so policisti obravnavali 2384. Število korupcijskih kaznivih dejanj – policija je vložila kazenske ovadbe za 118 takih dejanj – je lani precej odstopalo od desetletnega povprečja (101).

Na področju organizirane kriminalitete in s terorizmom povezanih kaznivih dejanj je bila policija usmerjena predvsem v odkrivanje in preiskovanje organiziranih oblik čezmejne kriminalitete, ki izvira večinoma z območja jugovzhodne Evrope in Zahodnega Balkana ali je z njim povezana. Če je bilo v preteklih letih največ organizirane kriminalitete povezane s trgovino z drogami, pa so lani odstopala kazniva dejanja, povezana z nedovoljenimi migracijami. Od skupno 809 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete jih je bilo namreč 293 povezanih s prepovedanim prehajanjem meje ali ozemlja države, od tega je 59 kriminalističnih preiskav potekalo zoper kriminalne združbe, ki so se s tem organizirano ukvarjale.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !