Sončni zahod v mestu Vuhan na Kitajskem. Nekje na tej romantični urbani sceni se je na svoj smrtonosni pohod podal zločesti koronavirus. / Foto: Wikipedija

Od kod ta virus

To vprašanje še vedno vznemirja marsikoga od nas, tako strokovno kot laično javnost. Eni verjamejo razlagi, da je virus »preskočil« z netopirja na človeka na tržnici v Vuhanu, drugi trdijo, da je bil spočet v laboratoriju ...

Z netopirja, iz laboratorija

Najbolj radikalno razlago doslej je v svojem slogu izustil ameriški predsednik, češ da gre za napad na ZDA z biološkim orožjem. »To je najhujši napad do zdaj. Hujši je od napada na Pearl Harbor in stolpnici Svetovnega trgovinskega centra. To se sploh ne bi smelo zgoditi. Virus bi lahko zajezili pri izvoru, na Kitajskem.« To pot pa poglejmo, kako na vprašanje v naslovu odgovarja Filippa Lentzos, raziskovalka bioloških groženj na Kraljevem kolidžu v Londonu. Tudi ona se najprej sprašuje. »Bi se lahko znanstveniki, ki so v Vuhanu raziskovali koronaviruse, z njimi okužili? Vsi okuženi namreč nimajo simptomov. Po drugi teoriji je virus morda neopaženo ušel iz nepravilno sežganih odpadkov ali živalskih kadavrov. Gre za živali, na katerih delajo poskuse.« In nato pojasnjuje. »Zanesljivih dokazov je zelo malo, obstaja pa več indicev, ki kažejo, da bi morala mednarodna skupnost preveriti teorije, da virus izvira iz laboratorija oziroma raziskovalne dejavnosti. Predstavila vam bom tri take posredne dokaze. Vemo, da dva raziskovalna laboratorija v Vuhanu proučujeta koronavirus. To sta Vuhanski inštitut za virologijo in Center za nadzor nalezljivih bolezni. Raziskovalci z obeh intenzivno iščejo viruse na terenu pri netopirjih.

Tako delo seveda prinaša jasno nevarnost okužbe. Na inštitutu za virologijo izvajajo tudi zelo tvegane laboratorijske raziskave, med katerimi ustvarjajo nevarnejše seve virusa, s katerimi okužijo laboratorijske živali. Pri takem raziskovanju je nevarnost okužbe zelo jasna. Drugi posredni dokaz je, da vsi vemo, da se nesreče dogajajo. Podatki kažejo, da se dogajajo nenehno, po vsem svetu. Zadnji znan izbruh črnih koz na svetu se je zgodil zaradi napake v britanskem laboratoriju leta 1978. Tudi izbruh slinavke in parkljevke leta 2007 je izviral iz laboratorija. Takih primerov zaradi varnostnih napak v laboratorijih je veliko po vsem svetu, tudi pri raziskovanju koronavirusov. Poznamo tudi primere slabe biološke varnosti na Kitajskem, veliko je bilo tudi strokovnih pomislekov glede biološke varnosti na Vuhanskem inštitutu za virologijo in centru za nadzor bolezni. O depešah o tem je pisal tudi Washington Post, kar ste gotovo zasledili. Tretji posredni dokaz pa je to, da se Peking zelo trudi nadzirati zgodbo o izvoru pandemije in skuša utišati alternativne razlage o izvoru z ribje tržnice. Peking je prepovedal objavo člankov o raziskovanju izvirov pandemije. Veliko dokumentov, sporočil za javnost in člankov je bilo odstranjenih z različnih spletnih strani, tudi Vuhanskega inštituta. Nekateri novinarji in zdravniki, ki so javno spregovorili o izvoru virusa, primerih in o alternativnih teorijah, je bilo kaznovanih, nekateri so celo izginili. Mislim, da je dovolj indicev, ki kažejo, da bi morali resneje proučiti tudi teorije, da virus izvira iz laboratorija.« In sklene: »Glede na dokaze je do pandemije prišlo po naravni poti, ko se je virus z netopirjev prenesel na ljudi. Verjetno se je virus prenesel prek tretje živali …« (Vir: MMC RTV SLO) Vprašanje torej ostaja, možnih odgovorov je slej ko prej več.

Črne luknje vse bližje

Ena od novic, ki jih pandemija zadnje čase odriva na obrobje, je ta, da so astronomi odkrili Zemlji najbližjo znano črno luknjo. »Nahaja se tisoč svetlobnih let stran v binarnem zvezdnem sistemu HR 6819 oziroma HV Telescopii, vidnem tudi s prostim očesom (ozvezdje Daljnogleda). Luknje niso videli neposredno, temveč z opazovanjem omenjenih zvezd, kar so počeli na Evropskem južnem observatoriju. Opazili so, da zvezdi krožita nenavadno, očitno okoli nečesa nevidnega. Orbitalni izračuni so pokazali, da mora biti v središču masa štirih Sonc. Gre torej za manjšo črno luknjico, najbrž nastalo po eksploziji masivnejše zvezde. Vse tri sicer krožijo okoli baricentra, skupnega centra mase … Najdba nakazuje, da bi se lahko po naši okolici skrivalo še mnogo majhnih črnih lukenj. Širše po domači Galaksiji naj bi jih bilo na milijone, dejansko pa so jih odkrili nekaj deset.« (Vir: Aljoša Masten, MMC RTV SLO)

Podnebni virus

»Kmalu bodo odkrili cepivo proti novemu koronavirusu, a proti podnebnim spremembam ni cepiva.« To je izjavila Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije. In to gotovo drži. Virus bo slej ko prej premagan, vsaj začasno, okoljski izzivi ostajajo in so nepremagljivi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...