Star plutovinasti zamašek / Foto: osebni arhiv

Fotografske uganke

Peter Košenina je na zanimiv način, skozi črno-belo fotografijo, prikazal detajle izbranih vsakdanjih predmetov, gledalca pa ob opazovanju posamezne fotografije spodbudil z vprašanjem, kaj na njej vidi.

Peter Košenina s Spodnje Senice v občini Medvode se s fotografijo ukvarja dobrih dvajset let. Je samouk in gre za posebno ljubezen, ki je z leti prerasla okvire hobija.

Ko se je pojavila situacija s covidom-19 je prišel na zanimivo idejo: na svojem profilu na Facebooku je začel objavljati fotografije vsakdanjih stvari oziroma detajle izbranih (v večini) predmetov in zraven gledalcu zastavil vprašanje, kaj vidi na fotografijah. Košenina pojasni: »S prihodom koronakrize so nam odgovorni omejili gibanje. V medvoški občini je to pomenilo tudi zaporo cest v Polhograjske dolomite, kamor občani radi zahajamo. Naenkrat smo bili ''obsojeni'' na zadrževanje doma. Najbolj razburljiv je postal kak kratek sprehod po seniškem polju. Ker je fotografija zame tudi sprostitev, sem razmišljal, kaj posebnega bi lahko fotografiral znotraj doma. Pobrskal sem po predalih in prišel na idejo, da bi lahko fotografiral nekaj majhnih vsakdanjih predmetov. Ker si jih nikoli ne ogledamo natančno, ne vemo, kako zanimivi so lahko od blizu.« Prve fotografije je na Facebooku objavil bolj za šalo kot zares. Ni pričakoval tako dobrega odziva. To ga je spodbudilo, da je nadaljeval. Fotografiral je med tednom, objavljal pa ob koncih tedna. »Fotografske uganke so bile izziv za sodelujoče, meni pa fotografiranje. Hotel sem jih posneti tako, da predmeta ne bi bilo preveč lahko prepoznati, hkrati pa sem moral pustiti kakšen namig. Da je bilo malo težje, sem objavljal črno-bele fotografije, saj veliko predmetov lahko izda že njihova barva. Na koncu se je nabralo dobrih devetdeset fotografij.« Na njih prepoznamo predmete, kot so kemični svinčnik in njegova vzmet, čopič, jedilni nož, vilice, glavice vžigalic, knjiga, krpa za pomivanje posode, termometer, britvica, krtača za roke … Pa tudi testenine, sol, poprova in ajdova zrna, bomboni, našteva Peter in se nasmehne: »Najtežje so ljudje prepoznali črno krtačo za roke z belimi ščetinami, ki sem jo fotografiral z vrha. V ščetinah so videli optična vlakna, zobno ščetko in celo metlo.«

Ko so se ukrepi začeli rahljati in so ljudje spet lahko prehajali med občinami, so šli ven, je prenehal objavljati. Prizna pa, da mu je ob koncu že malce zmanjkovalo idej. »Morda se jim spet kdaj posvetim, ko najdem še kak predmet, ki ga tokrat nisem fotografiral.« Mogoče enkrat objavljene fotografije tudi razstavi, vzporedno s kakšnim dogodkom v spomin na koronakrizo, še pove.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/25

sreda

13/23

četrtek

15/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?