Ivanka Berčan

Komuna deluje neokrnjeno

»Vsak dan znova se poskušamo usmeriti v to, kar lahko storimo, in ne v tisto, česar ne moremo,« pravi Ivanka Berčan, predsednica Društva Žarek, ki v Bohinju vodi komuno za rehabilitacijo odvisnikov od droge in alkohola.

Skupnost Žarek v Bohinju vodi komuno, v sprejemnem centru pa pomaga odvisnikom od drog oziroma alkohola, ki še niso dosegli abstinence, a so izrazili željo po tem. Vanj se v okviru skupinskih srečanj in individualnih svetovanj vključujejo tudi svojci odvisnikov.

Bohinjska Bistrica – Komuna Žarek, skupnost, ki jo je v Bitnjah pri Bohinjski Bistrici ustanovilo Društvo Žarek, tudi v času epidemije normalno deluje. »Opravljamo redne dejavnosti, skrbimo za vrt, naprej teče delo v mizarski delavnici, nadaljujemo pa vsekakor tudi vse druge vsebinske oblike dela, kot so redne skupine ter razgovori. Po ustaljeni praksi poteka tudi učenje oziroma delo v okviru izobraževanja; za našimi člani je že kakšen uspešno opravljen izpit na daljavo. Vsi člani in zaposleni vsekakor upoštevamo vse preventivne ukrepe, skrbimo za čistočo in upoštevamo usmeritve NIJZ. Vsak dan znova pa se poskušamo usmeriti v to, kar lahko storimo, in ne v tisto, česar ne moremo,« pojasnjuje Ivanka Berčan, strokovna vodja programa in predsednica društva. »Nekaterih dejavnosti, kot so na primer reševanje zadev na sodiščih, obisk zdravnika in podobno, ne moremo opravljati, lahko pa še vseeno mnoge druge. Prav tako v tem času ni obiskov domačih. Veseli pa smo, da smo odmaknjeni, v naravi, ki nas obdaja, in lahko vseeno gremo na sprehod, kjer se nadihamo svežega zraka in razgibamo,« pravi in dodaja, da sicer vse spodbujajo tudi k čim bolj pozitivnemu razmišljanju, k dvigovanju razpoloženja, tako osebnega kot skupnostnega.

V okviru društva deluje tudi tako imenovani sprejemni center skupnosti Žarek, namenjen odvisnikom od drog oziroma alkohola, ki še niso dosegli abstinence, a so izrazili željo po tem, in njihovim svojcem. Prve v okviru programa predvsem motivirajo k zniževanju substanc in k vključitvi v katerokoli obliko opuščanja. Predstavijo jim oblike pomoči v Sloveniji pa tudi nekatere programe v tujini. Nudijo jim individualno svetovanje, skupinske oblike sproščanja in ustvarjalne delavnice.

Za svojce odvisnikov pa poleg individualnega svetovanja organizirajo tudi tedenske skupinske oblike srečevanj v Radovljici, na Bledu in Jesenicah. Ker je delovanje sprejemnega centra v obdobju epidemije okrnjeno, srečanj za zdaj ne organizirajo. »Redna srečanja omogočajo postopno rast in krepitev moči ter prepoznavanje lastnih notranjih resursov v smeri reševanja,« poudarja Berčanova. Prav zato so uporabnikom tudi zdaj na voljo, in sicer po e-pošti skupnost.zarek@drustvo-zarek.si, na FB-strani ter FB-profilu Komuna Žarek pa tudi na telefonskih številkah 040 790 345 in 030 348 153. Zaposleni na društvu – Mitja, Alenka in Ivanka – so za tiste, ki jih potrebujejo, dosegljivi vsak delovni dan od 7. do 15. ure, po dogovoru tudi pozneje, je še povedala Ivanka Berčan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...