Energetski inšpektor je nadzor v zvezi z eksplozijo plina v Britofu že končal, kriminalistična preiskava pa tudi po dveh mesecih še vedno poteka. / Foto: Primož Pičulin

Eksplozija v Britofu: inšpektor ugotovil nepravilnosti

Britof – Energetski inšpektor je končal nadzor v zvezi z eksplozijo plina 3. decembra v Britofu pri Kranju, ki ga je opravil pri investitorju Domplan Kranj in izvajalcih del Pirc Gradnje in IMP. Po ugotovitvah inšpektorja v plinovodu, ki uradno še ni bil prevzet, še ne bi smelo biti zemeljskega plina, ukrepov pa ni izrekel, je danes poročal Radio Slovenija. Medtem kriminalistična preiskava o vzroku in odgovornosti za eksplozijo plina v novozgrajenem plinovodu še vedno poteka.

Energetski inšpektor Igor Horvat je v nadzoru preverjal obratovalno zanesljivost in varnost. Ugotovil je, da je nadzornik (nadzor je izvajala družba Domplan) dovolil zaplinjanje plinovoda pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja. Ukrepov kljub temu ni izrekel, saj je bil s tehničnega vidika plinovod v Britofu zgrajen ustrezno, njegova tesnost pa je bila tudi ustrezno preizkušena. Poškodba plinovoda se je namreč zgodila pri naknadnem posegu. »Težava je bila v tem, da je do poškodbe prišlo pri naknadnem posegu na mestu naknadno zgrajenega plinovodnega omrežja. Plinovod je bil v času gradnje ustrezno tehnično preizkušen, preverjena tesnost, preizkusni tlak,« je med drugim za Radio Slovenija povedal inšpektor.

Plin so v plinovod spustili za preizkus zvara zaradi povezave med obstoječim in novim plinovodom, kar je bila napaka, je ugotovil inšpektor in pojasnil, da se sme plin v omrežje spustiti šele, ko je za novo plinovodno omrežje pridobljeno uporabno dovoljenje.

Spomnimo, 3. decembra lani se je v eksploziji plina v Britofu poškodovalo šest oseb, od tega štirje otroci, obsežna intervencija policije, gasilcev in Mestne občine Kranj pa je potekala kar deset dni. Ta čas sta bila cesta skozi Britof in ožje območje zaprta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/4

ponedeljek

-4/2

torek

-2/1

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.

Prazna Podmežakla / 11:49, 29. november

Res lepa sodobna dvorana, prazna, ja, uničujejo se vse pore življenja...

Korona žrtev / 11:10, 29. november

Pretresljiva zgodba. Moje sožalje.

Vlada podaljšala ukrepe / 07:30, 29. november

Še to:
Kako boš spoznal Jožeta:

to je starejši moški, pod pazduho pa ima Gorenjski Glas.