Tudi v največji družbi SIJ Acroni so zaposleni decembra ostali brez božičnice, kar je povzročilo precej razburjenja. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Plače večine zaposlenih naj bi bile enake ali višje

V podjetjih SIJ Acroni, SIJ Elektrode in SIJ SUZ na Jesenicah so konec decembra podpisali spremembo Podjetniške kolektivne pogodbe, v veljavo pa je stopil tudi nov plačni sistem. Masa plač se je povečala, trdijo v vodstvu.

Povprečna bruto plača v družbi SIJ Acroni znaša 1895 evra, so povedali v Skupini SIJ.

Jesenice – V družbah Skupine SIJ sta 1. januarja stopila v veljavo nov plačni sistem in sprememba Podjetniške kolektivne pogodbe. Gorenjske družbe Skupine SIJ – SIJ Acroni, SIJ Elektrode Jesenice in SIJ SUZ – so spremenjeno Podjetniško kolektivno pogodbo podpisale konec decembra. In kakšne spremembe prinaša? V Skupini SIJ so pojasnili, da je glavna sprememba pretvorba nekaterih neobveznih dodatkov v osnovno plačo. To v praksi pomeni, da bo večina zaposlenih imela enake ali višje plače kot doslej, so pojasnili. Masa plač se je namreč v vseh treh gorenjskih družbah Skupine SIJ povečala, in sicer za dva oziroma tri odstotke. Kljub temu v vodstvu priznavajo, da je »proces uvajanja novega plačnega sistema v družbah Skupine SIJ izjemno zahteven in kompleksen. Sodelavci bodo lahko posredovali tudi svoje pripombe, ki jih bodo družbe obravnavale, upravičene pripombe pa tudi upoštevale«.

Veliko pripomb pa so zaposleni v decembru imeli tudi zaradi dejstva, da so ostali brez božičnice. Kot so pojasnili v vodstvu, za dodatno izplačilo nagrade konec leta ni bilo ekonomskih razlogov, saj pogoji, ki so bili določeni in dogovorjeni s socialnima partnerjema, niso bili doseženi.

»Odzivi zaposlenih, ki so vseeno pričakovali božičnico, nas niso presenetili. Vendar v gospodarskih družbah na svetovnem trgu ni mogoče spregledati povezave med izplačilom in doseženimi rezultati,« so razložili.

Ob tem pa so dodali, da so maja lani delavci gorenjskih družb Skupine SIJ prejeli regres in del nagrade za poslovno uspešnost v enkratnem izplačilu, saj je bilo to davčno ugodneje tako za družbe kot za zaposlene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-1/11

ponedeljek

4/9

torek

2/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 17. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

RAZSTAVE / Domžale, 17. februar 2020

Jože Gostic - tenor

PRIREDITVE / Škofja Loka, Železniki, 17. februar 2020

Krvodajalski akciji

PREDAVANJA / Žirovnica, 17. februar 2020

Avstralija

OBVESTILA / Bled, 18. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 18. februar 2020

Vrt brez prekopavanja in pletja

OBVESTILA / Bled, 19. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Dobre delavce je treba ceniti / 08:59, 17. februar

V vsakem podjetju se šlepa na račun pridnih delavcev vsaj tretjina delavcev. Sindikati so bili ustanovljeni za lenuhe. Kdor je priden in dela za drobiž, je .....

Celo smrtna žrtev vetra / 20:13, 14. februar

Na sliki so visoke smreke! Tako visokih smrek in drugih dreves je ob naših cestah kar nekaj. Potem v bližini elktričnih vodov, celo ob ulic...

Vatikan / 11:52, 13. februar

Kjer so finančne zlorabe hujši greh od zlorab otrok !

GPS-sledilec kaže urejenost tekaških prog / 11:45, 13. februar

"" GPS-sledilec, ki je vgrajen v teptalni stroj, aplikaciji prikazuje svoje gibanje..""

Zjebal sistem, kako bo šel šofer zdej na pir?

Tanja odgovarja / 10:57, 13. februar

Prašič gre k vedeževalki in vpraša: »Kaj vidite v moji prihodnosti?«
Vedeževalka odgovori: »Vidim pršut, salame, klobase in zrezke.«

Tanja odgovarja / 09:47, 13. februar

Marta se odpravi k vedeževalki.Marta: “Kako kaj kaže mojemu možu?”Vedeževalka: “Grozno, grozno, vidim pogreb in kruto smrt.”Marta: “To že ve...

Tanja odgovarja / 09:45, 13. februar

Janez Janša je odšel k vedeževalki, saj ga je zanimalo kdaj bo umrl.Vedeževalka: “Umrli boste na praznik.”Janša: “Kateri praznik?”Vedeževalk...