Stanislav Knez z nestrpnostjo pričakuje električni priključek, ki bi mu omogočil dokončanje razgledne ploščadi.

Razgleda ne bo brez elektrike

Razgledna ploščad, ki raste na Starem gradu nad Kamnikom, že od daleč privablja veliko pozornosti, a razgled z nje še ni mogoč. Investitor namreč še čaka na električni priključek.

Kamnik – Da bo razgledna ploščad na Starem gradu ena največjih kamniških turističnih zanimivosti, je že znano, saj je zanimanje za ta objekt že zdaj zelo veliko. Stanislav Knez, investitor in lastnik zemljišča na Mali Špici tik ob grajskih ruševinah (in tudi skorajda celotnega starograjskega hriba vse do Palovč), se je projekta lotil velikopotezno in tudi z vsemi potrebnimi dokumenti in soglasji. Kje in zakaj se zatika?

»Ne drži, da s projektom zamujamo ali da smo ga morali zaustaviti zaradi pritožb, kakor je tudi meni že prišlo na uho. Preprosto se nam z gradnjo ne mudi, ker projekta v zadovoljivi obliki ne moremo zaključiti, dokler ne dobimo električnega priključka. Elektriko namreč potrebujemo za postavitev avtomatskih vrtljivih vstopnih vrat, osvetlitev in podobno,« nam je povedal Stanislav Knez, koroški podjetnik, ki ima na Starem gradu velike načrte, razgledno ploščad pa je postavil zgolj z lastnimi finančnimi sredstvi. Zakaj ni mogoče pridobiti električnega priključka, nam je razložil kamniški arhitekt Tomaž Schlegl, ki s Knezom sodeluje pri pripravi načrtov in dokumentacije. »Razgledna ploščad, takrat sicer v nekoliko drugačni obliki, je bila v osnutku OPN (občinski prostorski načrt) umeščena že leta 2009. Ob menjavi občinske oblasti so ta projekt iz osnutka OPN odstranili in občina se takrat na zavod za varovanje kulturne dediščine ni pritožila, ker projekta ni prepoznala kot strateškega. Ko je bil OPN leta 2015 sprejet, tega projekta v njem tako ni bilo. Leto kasneje sva se z gospodom Knezom projekta lotila znova, na nekoliko drugačen način – kot enostavni objekt, kar je bilo možno, a le, če bi dobili soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. In smo ga dobili! Ker gradbenega dovoljenja za enostavni projekt nismo potrebovali, smo se projekta z vsemi potrebnimi soglasji tudi lotili. A vsa dokumentacija je bila narejena tako, da se bo isti hip, ko bo sprejet nov OPN, lahko preoblikovala v gradbeno dovoljenje. Po lanskoletnih lokalnih volitvah je novo občinsko vodstvo ta projekt prepoznalo kot strateški in ga zato tudi umestilo med pobude in predloge za spremembe OPN. Takoj, ko bo OPN sprejet, bo v nekaj mesecih dokumentacija iz enostavnega objekta preoblikovana v gradbeno dovoljenje. In zakaj je to pomembno? Ker zakon opredeljuje, da enostavni objekti samostojnega električnega priključka (kakršnega bi potrebovali v tem primeru) ne morejo dobiti,« pojasnjuje in doda, da se vse odvija izredno počasi.

Spremenjeni oz. dopolnjeni OPN naj bi bil sprejet že leta 2018, pa nato leta 2019, zadnja pričakovanja oziroma napovedi segajo v junij letošnjega leta. Lastnik zdaj išče rešitve, kako pridobiti vsaj začasni priključek ali druge vire energije. A kljub zapletom idej in načrtov Stanislavu Knezu ne manjka. Tik ob ploščadi bo postavljen pokrit paviljon, v katerem bo med drugim predstavljena stavbna zgodovina mesta Kamnik, kar bo ploščadi dodalo veliko dodano vrednost. V pripravi so tudi načrti za diagonalno dvigalo, ki bi obiskovalce na Stari grad popeljalo izpred kamniškega bazena oz. odbojkarskih igrišč, ter t. i. zipline oz. spust po jeklenici z Velike Špice, s katerim se bo možno spustiti na Stari grad ali na drugo stran do Palovč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 75 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/15

nedelja

9/14

ponedeljek

5/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

PRIREDITVE / Podnart, 27. september 2020

Dan odprtih vrat kmetije

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.