Policisti prežijo na voznike s telefoni

Začela se je dvotedenska preventivna akcija proti telefoniranju za volanom, ki jo bodo vseh štirinajst dni spremljali poostreni policijski nadzori.

Kranj – Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS- in drugih naprav med vožnjo se zadnja leta povečuje, s tem zavedanjem pa se je včeraj pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa po vsej državi začela dvotedenska preventivna akcija, s katero voznike opozarjajo, da telefoniranje ne sodi za volan. V tem času (do 26. januarja) bodo policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, kot so tablice, prenosni računalniki in slušalke, ki zmanjšujejo njihovo slušno in vidno zaznavanje. Namen akcije je namreč zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost. Med akcijo pa bodo policisti pozorni tudi na ostale prekrške.

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje v prometu. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, spregleda drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu. Policisti zato voznike pozivajo, naj med vožnjo izklopijo telefone ali pa varno ustavijo na primernem mestu, da opravijo klic.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za kršitelje pa je 120 evrov. Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, ki pa tudi ni varno, opozarjajo policisti. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom ali mopedom, globa za kršitev pa znaša štirideset evrov. Tudi pešci pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov, raje bodite pozorni na lastno varnost v prometu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...