Odvetnik Dejan Marković (desno), zagovornik Maria Pejčića (levo), se bo po dopolnitvi izvedenskega mnenja odločil, ali bo vztrajal pri soočenju slovenskega in hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb s posnetkov. / Foto: arhiv GG

Hrvat primera ne bi prevzel

Na sojenju Mariu Pejčiću, obtoženemu treh bančnih ropov v začetku leta 2017, so zaslišali hrvaškega strokovnjaka za prepoznavo oseb na posnetkih Antuna Novoselovića. »Jaz tega primera ne bi prevzel za izdelavo izvedenskega mnenja,« je dejal.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je pred dnevi nadaljevalo sojenje Ljubljančanu Mariu Pejčiću, partnerju starlete Anje Jenko, ki ga obtožujejo izvršitve ropov Deželne banke v Cerkljah ter SKB in Unicredit banke v Ljubljani v začetku leta 2017. Ker Ljubljančan priznava le cerkljanski rop, vpletenost v druga dva pa odločno zanika, kranjska tožilka Sabino Perko zdaj skuša na sodišču dokazati, da je zamaskirani ropar, ki so ga posnele varnostne kamere v vseh treh oropanih bankah, ena in ista oseba – torej obtoženi.

Sodni izvedenec za primerjavo oseb na fotografijah in videoposnetkih Gregor Kovač tako v svojem izvedenskem mnenju ugotavlja, da se fizične karakteristike obtoženega v precejšnji meri ujemajo s karakteristikami storilca na posnetkih. Obramba izvedencu očita več nepravilnosti pri izdelavi izvedenskega mnenja in opravljenih meritvah, kar je botrovalo odločitvi sodnice Andrijane Ahačič, da je Kovaču naložila dopolnitev mnenja. Poleg tega je sodišče nameravalo na zadnji obravnavi Kovača soočiti s hrvaškim strokovnjakom Antunom Novoselovićem, ki ga je angažirala obramba. Nekdanji hrvaški kriminalist, ki je v svoji državi tudi sodni izvedenec za računalniško kriminaliteto, telekomunikacije in avdiovizualna dejanja, namreč v strokovnem mnenju zatrjuje, da na podlagi razpoložljivih posnetkov in pomanjkljivih karakterističnih lastnosti ni mogoče identificirati storilca.

Zaradi odsotnosti slovenskega izvedenca na zadnji obravnavi do soočenja ni prišlo, so pa hrvaškega strokovnjaka vseeno zaslišali. Opozoril je, da je bil posneti ropar zamaskiran, posnetki pa so srednje kakovosti. »Število karakteristik, ki se lahko uporabijo za identifikacijo, je zelo majhno in so zato težko uporabne za posamezno identifikacijo,« je dejal. Kot je dodal, v razpoložljivi dokumentaciji ni ugotovil nobenih individualnih karakterističnih lastnosti, ampak samo splošne karakteristike.

Na vprašanje Pejčićevega zagovornika Dejana Markovića, kako komentira nekajcentimetrske razlike v meritvah višine in velikosti stopala, ki jih je slovenski izvedenec Kovač opravil pri obtoženemu in izračunal za osebo s posnetka, je Novoselović odgovoril, da tudi kot nekdanji kriminalist ve, da niso enake karakteristike pri meritvah človeka v normalnih pogojih in storilca ropa. »Tudi ropar je pod velikim stresom, skrbi ga, ali je vklopljen tihi alarm ali bo prišla policija ali bodo morebiti kemična sredstva poškropila denar, ki ga bo v ropu pridobil. A če so razlike med meritvami obtoženega in storilca s posnetka pomembno velike, to lahko pomeni, da gre za različni osebi,« je razložil. Kako je razlika nastala, Novoselović ni seznanjen. »Morda zaradi obutve, ne vem ... Kar sem jaz videl, je izvedenec pravilno meril. Storilec na sliki pa ima kapuco in je tudi težko določiti, koliko je višji zaradi nje,« je pojasnil.

»Če povem po resnici, jaz tega primera ne bi prevzel za izdelavo izvedenskega mnenja. V preteklosti sem imel veliko izkušenj s prepoznavami, in človek z leti postane bolj previden, saj obstaja veliko podobnih oseb,« je na koncu poudaril Novoselović. Njegovo strokovno mnenje je sicer informativnega značaja, kaj bodo z njim storili, pa naj se odloči sodišče, je še dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi decembra, do tedaj bo Kovač predvidoma tudi že dopolnil svoje izvedensko mnenje, od česar je tudi odvisno, ali bosta tožilstvo in obramba še naprej vztrajala pri njegovem soočenju s hrvaškim strokovnjakom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...