Predstavniki Smučarske zveze Slovenije, Gimnazije Franceta Prešerna in Dijaškega doma Kranj so predstavili sodelovanje, katerega plod so uspešni in zadovoljni športniki. / Foto: Gorazd Kavčič

Povezani za še večje uspehe

Smučarska zveza Slovenije, Gimnazija Franceta Prešerna in Dijaški dom Kranj s skupnimi močmi ustvarjajo pogoje za napredek mladih športnikov, ki imajo po zaključeni karieri tudi srednješolsko izobrazbo. Dokaz za to so številne medalje z največjih tekmovanj pa tudi zadovoljni dijaki in starši.

V Državnem panožnem nordijskem centru deluje pet skupin, nad katerimi bdi deset trenerjev, ki skrbijo za vseh 62 tekmovalcev, od tega je 46 skakalcev in skakalk ter 16 kombinatorcev in kombinatork.

Kranj – Zadnjih 15 let je v Kranju nastajal tako imenovani Državni panožni nordijski center, ki predvsem našim smučarjem skakalcem in skakalkam ter nordijskim kombinatorcem in kombinatorkam, po novem pa tudi smučarjem tekačem in tekačicam ter biatloncem in biatlonkam omogoča doseganje vrhunskih rezultatov in izobrazbe.

Zanimivi za cel svet

»Državni panožni center je ena izmed bistvenih dodatnih vrednosti naše gimnazije. Nastal je z veliko zagnanosti tistih, ki se jim je zdelo vredno pomagati mladim športnikom, da poleg športnih dosegajo tudi šolske uspehe. Da je sistem uspešen, potrjujejo tudi mnogi obiski iz tujine. Obiskov iz Evrope sploh ne štejem več, zares jih je mnogo, a omenila bi, da prihajajo na oglede šole tudi iz Kitajske in Amerike. Zanima jih naš vzorec, naša praksa in to, kako treninge uspešno usklajujemo s šolo,« je ob predstavitvi sodelovanja s športnimi delavci in športniki podarila ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna Mirjam Bizjak in pojasnila, da jim je v šoli uspelo vzpostaviti inovativen sistem z dijaki, ki je zelo individualen. »Vsak športnik ima drugačne zahteve, potrebe. Vsemu se prilagajamo. To ni lahko, a ko pogledamo rezultate, je zelo koristno,« je tudi povedala Bizjakova in dodala, da pred vrati šole še vedno puščajo preveč mladih, uspešnih športnikov, zato se bodo na ministrstvu potegovali za to, da jim vsaj povečajo vpis. Prav tako si v prihodnje želijo še več sistematičnega sodelovanja z drugimi srednjimi šolami, predvsem s Šolskim centrom Kranj.

Dijaški dom s sobami za opremo

Zato pa dobro sodelujejo z bližnjim dijaškim domom. »Dijaški dom ni samo nastanitveni objekt, ki nudi dijakom hrano, spanje, elektriko in vodo. Naša vloga je veliko širša, tako jo vidimo mi in mislim, da je tako tudi prav. Trenutno imamo v domu več kot eno tretjino športnikov, število narašča iz leta v leto. Zaradi shranjevanja njihove opreme smo hišniku morali vzeti kar nekaj prostorov. Dijakom zaradi potreb treningov in tekem omogočamo tudi kasnejše odhode, torej v soboto in predčasne prihode, že v nedeljo čez dan, če je to potrebno. Še pomembnejši pa se mi zdi tisti drugi del, to, da jim nudimo drugi dom v času, ko iz pubertetnikov postajajo mladi gospodje in dame,« je poudarila ravnateljica Judita Nahtigal.

Sodelovanje med Gimnazijo Franceta Prešerna, Dijaškim domom Kranj in Smučarsko zvezo Slovenije sega v čas gradnje skakalnice pod Šmarjetno goro. Sedaj je pod skakalnico v tudi telovadnica, v novih prostorih pa se stroka ukvarja z razvojem opreme smučarskih skakalcev.

»Leta 2004 se je ideja Državnega panožnega nordijskega centra z naše strani začela z enim trenerjem in kombijem, smo zdaj pri 62 skakalcih, skakalkah, kombinatorcih in kombinatorkah iz celotne Slovenije. Starost tekmovalcev je med 16 in 20 let, kar je neposredno povezano z izobraževalnim procesom na tej šoli in koncem mladinske kategorije. Sistem začnemo uvajati že v zadnji triadi osnove šole, ko začnemo spremljati tekmovalce na določenih področjih. Ker jih spremljamo že prej, je prehod iz osnovne v srednjo šolo precej lažji. Znotraj našega sistema delujejo tudi mladinske reprezentance v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji,« je povedal vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije Gorazd Pogorelčnik, ki je devet let deloval na Gimnaziji Franceta Prešerna, in dodal, da imajo odlične pogoje za delo. »Delamo tudi z ogromno zunanjimi sodelavci. S psihologom, v zadnjih letih nam ogromno pomaga Fakulteta za šport, skrbimo za pravilno, zdravo prehrano tekmovalcev. Sodelujemo tudi s fizioterapevtom,« je še povedal Pogorelčnik.

Odlični rezultati

V slovenskih članskih reprezentancah je 22 tekmovalcev, ki so bili ali pa so še člani Državnega panožnega nordijskega centra, kar predstavlja več kot devetdeset odstotkov vseh reprezentantov. Z mladinskih svetovnih prvenstev so v zadnjih petih letih ti tekmovalci prinesli dvajset medalj, štiri medalje so osvojili na olimpijskih igrah mladih in osem medalj na olimpijskem festivalu evropske mladine.

»Osnovni namen je bil že od začetka tudi razvijanje osebnosti. Želeli smo, da razvija osebno in športno področje, ne da bi pri tem žrtvoval eno ali drugo. Dijaki imajo na voljo cel paket, od preživljanja časa med šolo do treningov in prostega časa. Ko smo mi začeli uvajati ta sistem, so tekmovalci od pouka začeli izostajati precej manj,« je povedal nekdanji smučarski skakalec, sedaj pa že skoraj dve desetletji Pedagoški koordinator za športne oddelke na Gimnaziji Franceta Prešerna Sašo Komovec, in pojasnil, da je šoli uspelo razviti tudi izobraževanje prek spleta. Letos je osem dijakov, ki šolo delajo samo prek spleta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/26

sreda

13/30

četrtek

15/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Ko je brat ubijal brata / 09:12, 8. julij

Poudarek je na "baje".

Pisarna zavoda za kulturno dediščino / 09:09, 8. julij

Odpira se novo nepotrebno delovno mesto za izbranca, na račun davkoplačevalcev.

Predlagajo novo lokacijo doma / 18:04, 7. julij

In Župan, daj priznaj, da ste ta dovoz pri bazenu tudi falili. Pa ne mi govorit, da nimaš nič pri tem!! In falili ste tudi obnovo bazena!! ...

Predlagajo novo lokacijo doma / 17:02, 7. julij

In zahtevamo odgovor, kam je šel ali gre denar od izterjanih kazni v 'coni 30'. Gre za denarce, čez 60 000 € na sezono. Če kdo to vprašnj...

Domovi za starejše med ogrožena območja / 15:17, 7. julij

Ekonomija se pa krči kak meduza na sunci.

Predlagajo novo lokacijo doma / 14:28, 7. julij

In pazite to! župan&company predlaga novo lokacijo, čeprav bi se dela že morala začet. Vam povem epilog? Vse bo šlo v tri krasne, od EU n...

Predlagajo novo lokacijo doma / 13:49, 7. julij

Obup, kako je ta župan (SLS) nesposoben, z ekipo vred! "Bi, ne bi... znervirajo vse stanovalce.... zdaj bi drugje - pa se ne da, ker inve...