Po ločitvi

Ločitev je največji stres v življenju ločenih. Razen v primeru, ko je ločitev pomenila prekinitev psihičnega, fizičnega ali spolnega nasilja. Pa še tem ljudem ostaja zelo grenak priokus, da jim ni uspelo ohraniti ljubečega odnosa. Pogosto se ločenci obtožujejo, kaj so naredili narobe in česa niso storili. Ostaja le žalostno dejstvo razhoda z osebo, s katero si je nekoč nekdo delil vse – ljubezen, preživetje, otroke, upanje in prihodnost. Po ločitvi še vedno ostajajo starši in morajo ohraniti neki način komunikacije zaradi otrok. Mnogi gojijo jezo in pravi bes, sovraštvo do bivšega, bivše. Obtožujejo, krivijo, razlagajo znancem, kuhajo zamere … vse to delajo iz lastne bolečine, ki pa je največkrat precej starejša od bivšega, bivše. Pogosto je ta vir bolečnine celo v njih samih.

Obstajajo pa tudi ločeni pari, ki ohranijo po razhodu celo prijateljske vezi. Čudno in škoda, le zakaj jim to ni uspelo že prej. V takšnih primerih prej ko slej pride do obojestranskega joka in obžalovanja, priznanja bolečin in napak, ki sta jih delala. Biti sam je hudo, graditi novo zvezo je (spet) naporno. Ali lahko kaj storiva, da bova kljub ločitvi ostala človek človeku človek? Ločimo se vedno zaradi notranjih stisk, ki jih v zakonu nismo zdržali – preveč je bilo s strani partnerja ponižanja, sramotenja, obtoževanja, nezvestobe, jeze, včasih pravega nasilja, kritiziranja, odsotnosti … in v nas se je prebujalo preveč občutkov zapostavljenosti, zavrženosti, samote, preveč občutkov manjvrednosti, nesprejemanja … Na njihovo žalost se teh in podobnih tem ne pred in še manj po ločitvi zakonci oz. partnerji ne dotikajo. Kjer se po ločitvi vzpostavi približno znosen, človeški, normalen odnos, je v obojestransko korist pogledati na skupno zgodovino. Zakaj – zato, da se izognemo ponavljanju. Vprašajmo svojo bivšo ženo, kaj sem delal, ko sem te najbolj prizadel. Naštela nam bo veliko naših nepravilnosti, pogosto pravih bedarij, ki smo jih počeli. Če smo pravi moški, bomo zdržali te pripovedi brez branjenja in prepričevanja. Nadaljujemo z npr.: »Kaj je bilo zate ob meni najtežje?« Poslušajmo, bomo vsaj končno izvedeli, kaj naša dejanja povzročijo na drugi strani. Kadar dobro in sočutno poslušamo ter se nam uspe vživeti v svet drugega in vidimo svoja neprava dejanja v drugih očeh, nam ne preostane drugega, kot da preprosto rečemo: »Oprosti.« Nič več in nič manj. Nato prosimo, če lahko opišemo še sami sebe. Kaj smo pogrešali v odnosu? Kje nismo bili slišani, spoštovani, kje smo bili prezrti, neupoštevani, zaničevani … in kako se je vse to prelevilo v jezo ali umik iz odnosa.

Vsaj po ločitvi nima nikakršnega smisla iskanje junaka in branjenje svojega prav. Predvsem pa ni treba čakati predolgo in odlašati s pogovori, kot jih opisujemo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...