Razstava Stopimo v svet Marjana Mančka – ilustratorja, ki je zaznamoval sleherno otroštvo in mladost na Slovenskem / Foto: Primož Pičulin

Svet ilustracij in starih igrač

V tržiški Galeriji Paviljon NOB bo do 26. oktobra na ogled dvojna razstava – dela ilustratorja Marjana Mančka in stare igrače edinega slovenskega otroškega muzeja Hermanov brlog iz Muzeja novejše zgodovine Celje.

Tržič – Ustvarjalno delo Marjana Mančka je zaznamovalo sleherno otroštvo in mladost na Slovenskem. Le kdo ne pozna njegovih slikanic Pedenjped, Mojca Pokrajculja, Peter Klepec; pa njegovih avtorskih stripovskih junakov Modrega medvedka in Pipija ter Cicibabe. V njegovo obsežno zbirko se je uvrstilo več kot dvesto slikanic, je eden redkih, ki ustvarja tudi avtorske slikanice in stripe, likovno pa je zasnoval še nekaj lutkovnih predstav in se ukvarjal s filmsko animacijo. Njegove ilustrirane prigode iz pravljic in stripov so v začetku septembra zaživele v Galeriji Paviljon NOB. Manček v Tržiču tokrat razstavlja drugič, prvič so ga gostili pred dobrega četrt stoletja. Razstava Stopimo v svet Marjana Mančka je nastala ob njegovem sedemdesetem osebnem jubileju in je sestavljena iz žlahtnega izbora njegovega petdesetletnega ustvarjalnega. »Začel sem kot karikaturist in se kasneje posvetil ilustracijam, ki so še danes aktualne, verjetno prav zaradi edinstvene humorne note,« je pojasnil Marjan Manček in dodal: »Navdih črpam iz bogatega otroštva, humorja, ki sem ga podedoval po očetu, in senzibilnosti, ki sem jo dobil po mami.« Odprtja razstave v Tržiču se je udeležila tudi Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja pri Založbi Mladinska knjiga, ki je lansko leto skupaj z Marjanom Mančkom in njegovo ženo Marto pripravila album zgodb, pesmi in stripov z Mančkovimi ilustracijami, naslovljen Mančkarada.

Razstavo ilustracij dopolnjuje razstava starih igrač z naslovom Brlog igrač, ki šteje nekaj manj kot 200 igrač iz Slovenije in sveta, med njimi pa je tudi družabna igra, ki je bila narejena v Tržiču. »Svet raznovrstnih igrač obiskovalcem sporoča, da so kljub različnim družbenim in socialnim razmeram, v katerih so odraščale generacije otrok, ti igrače vedno imeli, se z njimi igrali, učili, pridobivali socialne veščine in se ob njih razvijali. To daje igračam neizbrisen pečat pomembnosti in posebno mesto na muzejski razstavi,« je pojasnila varuhinja razstave igrač Jožica Trateški iz otroškega muzeja Hermanov brlog v Celju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...