Čokoladna pita z robidnicami
Nekako velja pravilo, da temnejše barve ko je sadje, več blagodejnih snovi vsebuje. Pri tem robidnice zagotovo nimajo velike konkurence in prav je, da jih v prehrano vključimo, kolikor se da – tudi če gre za pito.
Za pripravo čokoladne pite z robidnicami potrebujemo: za biskvit: 150 g temne čokolade, 170 g masla, 180 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 jajca, 200 g grškega jogurta, 90 g moke, 60 g kakava, 3 žlice ruma, pol pecilnega praška, maslo za namastitev pekača; za nadev: 3 žlice slivove marmelade, 50 g masla, 150 g grškega jogurta, 150 g sladkorja v prahu, 200 g svežih robidnic.
Priprava biskvita: čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter jo ohladimo do mlačnega. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. V posodo narežemo maslo in ga penasto vmešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo rum in stepena jajca. Dobro premešamo in nato dodamo še grški jogurt. Premešamo in prilijemo stopljeno čokolado. Mešamo do gladke mase ter postopoma dodajamo mešanico moke, kakava in pecilnega praška. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni obod (premer 24 cm) ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ne ostane suh.
Priprava kreme: v skodelico nalomimo čokolado in ji dodamo na kocke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Nato dodamo še jogurt in zmešamo s pomočjo električnega mešalnika, dokler se krema ne zgosti.
Sestavljanje pite: biskvit premažemo z marmelado, nanjo razporedimo pripravljeno kremo. Po kremi razporedimo še sveže robidnice. Pito postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.