Z mostu lahko tudi skačete v osvežilno vodo, marsikdo se po okolici samo sprehodi, brv pa je za obiskovalce še posebno privlačna.

Kopališče Lajšt

V dneh, ko temperature narastejo in je sonce neizprosno, ko poletje sicer pokaže svoje zobe, a smo ga neizmerno veseli, pa vam zmanjka idej, kam na izlet, in bi se prileglo namakanje v prijetni in osvežujoči vodi, lahko obiščete naravno kopališče Lajšt v Idrijski Beli. Z Gorenjskega je do tja slabo uro in pol vožnje.

Idrijsko poletje (1)

Do Idrije vas cesta pelje skozi Žiri, se potem nadaljuje v hrib, kjer se malce naprej od Govejka odpre izjemen razgled v prvi vrsti na Spodnjo Idrijo, silhuete gora v ozadju pa sliko – sploh ob lepem vremenu – le še nadgradijo. Žirovska cesta, po kateri se spuščate proti Idriji, ni najbolj primerna za avtobus, a z osebnim avtom ste na primer od Škofja Loke do Idrije v debeli uri. V Idrijo pa se odpravite lahko tudi skozi Logatec. Treba pa je poudariti, da bo cesta od Idrije do Godoviča med 29. julijem in 1. septembrom letos ponovno zaprta in o zapori včasih potarnajo tudi idrijski gostinci in turistični delavci, saj vpliva na obisk Idrije. Zaradi padajočega kamenja in skal namreč gradijo zaščitno galerijo v soteski Zala. Urejeni bodo obvozi, ki najverjetneje pot do Idrije podaljšajo, Gorenjcem pa zapora pravzaprav ne spremeni veliko, se pač odpravijo v Idrijo skozi Žiri, za kar bi se verjetno odločili že takoj. Tudi časovno je pot primerljiva s tisto skozi Logatec.

Kopališče Lajšt leži na sotočju rek Idrijce in Belce. Tu se v čudovitem okolju urejenega naravnega kopališča lahko predajate bogastvu neokrnjene narave, krajinskega parka, rekreaciji, gostoljubju domačinov ter gostinski ponudbi na Lajštu. Pogovarjali smo se z domačinom Dejanom Lidjanom in Kranjčanom Urbanom Jelovčanom, ki sta pred časom združila moči ter v Idriji prevzela vodenje Gostišča Barbara. Upravljata bližnji hostel, pred tremi leti pa sta se prijavila še na občinski razpis za najemnika kopališča Lajšt in jima je uspelo. Urban kot Gorenjec se v teh krajih počuti dobro, Dejan pa nam razloži: »Na Lajštu se lahko kopate, najamete prostor za piknik, malce višje je most, s katerega lahko skačete v kristalno vodo, se sprehajate po brvi, samo počivate. Kdor je lačen, si lahko privošči hot dog, hamburger, spije kavo v senci, se osveži s kakšnim drugim napitkom …« Našteva dalje: »Imamo igrišče za otroke, manjše igrišče za košarko, lahko igrate odbojko na mivki ...« Doda še, da se najpogumnejši kopajo že, ko zajezijo reko, ko ima voda le 14, 15 stopinj Celzija – ponavadi je to po spomladanskem deževju. Z ostalo ponudbo pa začnejo največkrat že prej, takoj ko je vreme lepo. Poudari: »Prvi in edini pogoj je res lepo vreme. Če dežuje, potem Lajšt ne obratuje. Drugače načrtujemo, da bomo odprti do septembra, a če se vmes vreme skazi, lahko zapremo že avgusta.« Ker gre za naravno kopališče, se kopate na lastno odgovornost. »Globina vode je različna, tudi do tri metre – tam, kjer je skakalnica,« pokaže na drugo stran kopališča, ki v bistvu na prvi pogled dejansko deluje kot domači ribnik pravokotne oblike, a se ena stran odpira nazaj, po reki navzgor. »Največ ljudi se k nam pripelje po cesti iz Idrije, smo pa tudi dobra izhodiščna točka za ogled klavž, ki jim pravimo tudi slovenske piramide – slikovite vodne pregrade, s katerimi so nekdaj plavili les za potrebe mesta in rudnika. Do njih se lahko sprehodite, se peljete z avtom, s kolesom,« razlaga Dejan. Kljub temu da je delavnik naporen, Dejan in Urban v tem, kar počneta, uživata. Potrebnega je kar nekaj usklajevanja, a za zdaj gre. In ker Lajšt pridobiva prepoznavnost, kar je velik plus, se včasih zgodi, da je kopališče prenatrpano, kar vodi k razmišljanju, da bo počasi treba narediti korak naprej v infrastrukturi. »Z občino razmišljamo tudi, da bi šli v projekt ParkinGO, da bi se parkiralo nižje in bi goste sem pripeljali, ker včasih je pločevine res preveč,« še pove mladi Idrijec.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/8

sreda

-5/10

četrtek

-1/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Premier Marjan Šarec odstopil / 11:11, 28. januar

Ne vem, če so kruhoborcem predčasne volitve všeč.kruhob?rec -rca m (??) slabš. kdor se bori, si prizadeva (samo) za materialne dobrine: kru...

Premier Šarec odstopil / 09:22, 28. januar

Kakorkoli, upam, da se za vedno znebimo politikantov Erjavca, Židana, Bratuškove, Jelinčiča !
Za Janeza upanja seveda ni..

Naborništvo ni potrebno / 07:50, 28. januar

Vsaka sekunda v vojski je stran vržen čas. Posebej v SLO vojski; če ji še lahko rečemo vojska.

Naborništvo ni potrebno / 07:33, 28. januar

Gospoda oz. verniki velikega vodja:
Seveda je vprašanje, ali imate slab spomin ali pa ne razmišljate s svojo glavo, najverjetneje kar oboje...

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.