Z mostu lahko tudi skačete v osvežilno vodo, marsikdo se po okolici samo sprehodi, brv pa je za obiskovalce še posebno privlačna.

Kopališče Lajšt

V dneh, ko temperature narastejo in je sonce neizprosno, ko poletje sicer pokaže svoje zobe, a smo ga neizmerno veseli, pa vam zmanjka idej, kam na izlet, in bi se prileglo namakanje v prijetni in osvežujoči vodi, lahko obiščete naravno kopališče Lajšt v Idrijski Beli. Z Gorenjskega je do tja slabo uro in pol vožnje.

Idrijsko poletje (1)

Do Idrije vas cesta pelje skozi Žiri, se potem nadaljuje v hrib, kjer se malce naprej od Govejka odpre izjemen razgled v prvi vrsti na Spodnjo Idrijo, silhuete gora v ozadju pa sliko – sploh ob lepem vremenu – le še nadgradijo. Žirovska cesta, po kateri se spuščate proti Idriji, ni najbolj primerna za avtobus, a z osebnim avtom ste na primer od Škofja Loke do Idrije v debeli uri. V Idrijo pa se odpravite lahko tudi skozi Logatec. Treba pa je poudariti, da bo cesta od Idrije do Godoviča med 29. julijem in 1. septembrom letos ponovno zaprta in o zapori včasih potarnajo tudi idrijski gostinci in turistični delavci, saj vpliva na obisk Idrije. Zaradi padajočega kamenja in skal namreč gradijo zaščitno galerijo v soteski Zala. Urejeni bodo obvozi, ki najverjetneje pot do Idrije podaljšajo, Gorenjcem pa zapora pravzaprav ne spremeni veliko, se pač odpravijo v Idrijo skozi Žiri, za kar bi se verjetno odločili že takoj. Tudi časovno je pot primerljiva s tisto skozi Logatec.

Kopališče Lajšt leži na sotočju rek Idrijce in Belce. Tu se v čudovitem okolju urejenega naravnega kopališča lahko predajate bogastvu neokrnjene narave, krajinskega parka, rekreaciji, gostoljubju domačinov ter gostinski ponudbi na Lajštu. Pogovarjali smo se z domačinom Dejanom Lidjanom in Kranjčanom Urbanom Jelovčanom, ki sta pred časom združila moči ter v Idriji prevzela vodenje Gostišča Barbara. Upravljata bližnji hostel, pred tremi leti pa sta se prijavila še na občinski razpis za najemnika kopališča Lajšt in jima je uspelo. Urban kot Gorenjec se v teh krajih počuti dobro, Dejan pa nam razloži: »Na Lajštu se lahko kopate, najamete prostor za piknik, malce višje je most, s katerega lahko skačete v kristalno vodo, se sprehajate po brvi, samo počivate. Kdor je lačen, si lahko privošči hot dog, hamburger, spije kavo v senci, se osveži s kakšnim drugim napitkom …« Našteva dalje: »Imamo igrišče za otroke, manjše igrišče za košarko, lahko igrate odbojko na mivki ...« Doda še, da se najpogumnejši kopajo že, ko zajezijo reko, ko ima voda le 14, 15 stopinj Celzija – ponavadi je to po spomladanskem deževju. Z ostalo ponudbo pa začnejo največkrat že prej, takoj ko je vreme lepo. Poudari: »Prvi in edini pogoj je res lepo vreme. Če dežuje, potem Lajšt ne obratuje. Drugače načrtujemo, da bomo odprti do septembra, a če se vmes vreme skazi, lahko zapremo že avgusta.« Ker gre za naravno kopališče, se kopate na lastno odgovornost. »Globina vode je različna, tudi do tri metre – tam, kjer je skakalnica,« pokaže na drugo stran kopališča, ki v bistvu na prvi pogled dejansko deluje kot domači ribnik pravokotne oblike, a se ena stran odpira nazaj, po reki navzgor. »Največ ljudi se k nam pripelje po cesti iz Idrije, smo pa tudi dobra izhodiščna točka za ogled klavž, ki jim pravimo tudi slovenske piramide – slikovite vodne pregrade, s katerimi so nekdaj plavili les za potrebe mesta in rudnika. Do njih se lahko sprehodite, se peljete z avtom, s kolesom,« razlaga Dejan. Kljub temu da je delavnik naporen, Dejan in Urban v tem, kar počneta, uživata. Potrebnega je kar nekaj usklajevanja, a za zdaj gre. In ker Lajšt pridobiva prepoznavnost, kar je velik plus, se včasih zgodi, da je kopališče prenatrpano, kar vodi k razmišljanju, da bo počasi treba narediti korak naprej v infrastrukturi. »Z občino razmišljamo tudi, da bi šli v projekt ParkinGO, da bi se parkiralo nižje in bi goste sem pripeljali, ker včasih je pločevine res preveč,« še pove mladi Idrijec.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/9

torek

8/10

sreda

6/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, 12. november 2019

Martinovanje 2019

RAZSTAVE / Radovljica, 12. november 2019

Ohranimo risa

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 12. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Naklo, 12. november 2019

Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe nekoč in danes

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

 

 
 

 

 
 
 

Poštarji stavkajo prvič v zgodovini / 14:15, 12. november

Torej veliko otrok te dni ne bo videlo svojega očeta... :)

Višji sodniki potrdili sodbo tržiškemu svetniku / 13:59, 12. november

Takole, Krupljaninin ima izdelan konstrukt.
Ampak temu konstruktu ne bi verjeli še otroci v vrtcu, kaj šele sodišče v Strasbourgu.

Jubilej prelomne odločitve / 12:17, 12. november

O migrantih in volkovih pa nič ??

Skrbimo za zdravje – umivajmo si roke! / 08:53, 12. november

Ne bi bilo neumno, da bi UVEDLI en dan po svetovnem dnevu umivanja rok, SVETOVNI DAN BRISANJA ROK.

Ob vsakem deževju jih zaliva / 04:13, 12. november

Stavba je zgrajena na način "ni važno koliko košta, samo da je čim dražje". Na žalost gradbinci niso sposobni slediti temu razmišljanju. Kva...

Načelno so za sežigalnico / 15:42, 11. november

Res je primerna lokacija. Še toplovod potegnejo do Radolce pa je civilzacija prišla na Gorenjsko.

Načelno so za sežigalnico / 14:39, 11. november

Kje so bli pa Gorjanci, Blejci in Bohinjci? Separacija u Radolc je naprodaj! Je morda tu primeren prostor za moderno sežigalnico ?