V Zgornjih Danjah so volkovi letos pomorili že okoli devetdeset ovc. / Foto: Marko Gasser

Volk še naprej napada

Občine Železniki, Gorenja vas - Poljane in Cerkno še vedno čakajo na odločbo agencije za okolje za odstrel volka na njihovem območju. Kmetje so nestrpni in zaskrbljeni, saj se napadi nadaljujejo.

Železniki – Prvo julijsko nedeljo so volkovi pokončali kobilo v Gornjih Novakih, kak dan kasneje v Zgornjih Danjah nad Sorico štiri ovce in dve kozi s kmetije Gašperlin z Luž v občini Šenčur, minuli četrtek pa je volk napadel žrebička na kmetiji Bregar v Davči. Tako o zadnjih napadih volka na njihovem območju pripoveduje Marko Gasser, ki kmetuje v Zgornjih Danjah, podratitovški vasici na dobrih tisoč metrih nadmorske višine. Zaradi volka pa je bil krepko oškodovan tudi sam. Njegove črede skorajda ni več. »Od 38 ovc imam morda še dve, preostale so po 17. maju pokončali volkovi. Klemnu Gašperlinu so jih pa še precej več – vsaj 56, tako da jih ima sedaj še okoli sedemdeset,« je razložil Gasser. Z ovčerejo bo sicer poskusil tudi prihodnje leto, a če se bodo težave z volkovi nadaljevale, jo bo prisiljen opustiti. To z vidika ohranjanja krajine ni spodbudno. Letos se bo v Zgornjih Danjah zagotovo zaraslo nekaj hektarov pašnikov, podobno bo na planini Kremant, kjer po lanskih napadih volkov paše drobnice letos sploh ni, je povedal Gasser.

Odločba predvidoma v nekaj dneh

Zaradi ponavljajočih se napadov volkov v Selški in Poljanski dolini ter na Cerkljanskem so občine Železnikih, Gorenja vas - Poljane in Cerkno že pred poldrugim mesecem na Agencijo RS za okolje (Arso) poslale vsaka svojo vlogo za izredni odstrel volka. V nedavno sprejetem interventnem zakonu o odvzemu 11 volkov in 175 medvedov namreč njihovo območje ni zajeto. Poleg tega je Civilna iniciativa Cerkno, v kateri so tudi predstavniki občin Železniki in Gorenja vas - Poljane, v državni zbor že 20. junija vložila peticijo s podpisi 2.900 občanov iz osmih občin, tudi iz Bohinja, Škofje Loke, Žirov, Idrije in Tolmina. Največ podpore so izkazali v Davči, kjer je peticijo podpisalo dobrih 85 odstotkov volilnih upravičencev. A odločba o odstrelu še vedno ni izdana. »Zaradi počasne odzivnosti okoljskega ministrstva in Arsa se ta problematika rešuje predlogo. Ljudje počasi ne bodo več tolerantni in bodo stvari verjetno vzeli v svoje roke,« je opozoril Gasser.

Upa, da bo odločba kljub vsemu izdana v nekaj dneh. Takšna je bila namreč napoved predstavnika Arsa na torkovem sestanku na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) glede problematike velikih zveri, ki sta se ga udeležila tudi Gasser in Boštjan Čemažar iz Gorenjih Novakov kot predstavnika civilne iniciative.

Odstrelili bi enega volka

Vse tri občine, ki so vložile zahteve za izredni odstrel volka, se sedaj strinjajo s strokovnim mnenjem Zavoda za gozdove (ZGS) o odstrelu enega volka, saj gre za geografsko povezano območje, ki ga zasedajo isti volkovi. »Pretekle raziskave in izkušnje po svetu so pokazale, da z odstrelom enega volka lahko učinkovito zmanjšamo ali zaustavimo pojavljanje škod na določenem območju. To velja še posebej, če je odstrel izveden na območju pašnikov. Odstrel enega volka je za ostale volkove, ki so v času odstrela prisotni, stresen dogodek. Izkušnjo zato negativno povezujejo s prisotnostjo na pašnikih in se jih zato začnejo izogibati,« je razložil dr. Matija Stergar, vodja službe za lovsko načrtovanje na ZGS. Rezultati monitoringa volkov, ki ga koordinirajo na ZGS, so genetsko potrdili prisotnost petih volkov na tem območju, kar pomeni, da jih je vsaj toliko, Gasser pa na podlagi opažanj predvideva, da je v tropu pet odraslih volkov in volkulja z mladiči, poleg teh pa naj bi bila še dva volka samotarja. »V primeru ponovnih škod po zvereh bo občina zahtevala novo odločbo in hiter odziv,« je napovedal župan Železnikov Anton Luznar.

Gasser je še povedal, da se je civilna iniciativa v začetku tega tedna ob navzočnosti poslanca Žana Mahniča srečala s predstavniki društva za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov Dinaricum, ki ima status stranke v postopku. »Ogledali so si kraje, kjer so bili napadi, pogovorili so se z oškodovanimi kmeti in z drugimi ljudmi, ki so v zadnjem času opazili volka, tudi na svojem dvorišču. Predsednik društva je zagotovil, da se ne bodo pritožili na izdajo odločbe za izredni odvzem,« je zadovoljen Gasser.

Okrogla miza v Davči

Kljub temu pa z reševanjem problematike še zdaleč niso zadovoljni. Nanjo bodo opozorili tudi na Dnevu teric v Davči, v okviru katerega bo Združenje civilnih iniciativ Slovenije za zmanjšanje divjih zveri na populacijo leta 1991 17. avgusta pripravilo okroglo mizo o vplivu velikih zveri na življenje na podeželju, na katero so povabili kmetijsko ministrico, okoljskega ministra, direktorja zavodov za gozdove in za varstvo narave ...

S KGZS pa so po že omenjenem torkovem sestanku delovne skupine za pripravo protesta glede škod po zvereh sporočili, da »je bila skupna ugotovitev, da se interventni zakon o odstrelu medveda in volkov na nezadovoljstvo kmetov izvaja prepočasi«. Za neučinkovito izvajanje krivijo tudi prepočasno izdajanje odločb za izredni odstrel, saj je postopek še vedno zapleten in dolgotrajen. Če do sredine avgusta uresničevanje določb zakona ne bo hitrejše, bodo kmetje stopnjevali pritisk na državne organe, so napovedali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 42 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)