»Poslovno okolje mora biti prijazno in poslovanje v najmanjši možni meri obremenjeno z administrativnimi ovirami,« je poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup. / Foto: Gorazd Kavčič

Recesija še ne pomeni krize

»Tudi če pride recesija, ni nujno, da bo z njo prišla tudi kriza za Slovenijo,« je na letošnjem Vrhu malega gospodarstva razmišljala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Brdo pri Kranju – Na osmem vrhu malega gospodarstva, ki je v torek v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) potekal na Brdu pri Kranju, je več kot tristo udeležencev tudi prek mreženja in svetovanja iskalo nove poslovne priložnosti. Pogovarjali so se še o tem, kako slovenski izvoz, ki je motor razvoja, soočiti z izzivi digitalizacije, industrije 4.0, razvojem kreativnih industrij in nenehnim dvigovanjem kompetenc.

»Majhne in dinamične ekonomije, kot je slovenska, so lahko vedno v pripravljenosti za nove poslovne priložnosti,« je poudarila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in dodala, da ima ravno malo gospodarstvo s svojo dinamičnostjo, prebojnostjo in inovativnostjo številne poslovne priložnosti. Ob tem je poudarila, da Slovenija že peto leto zapored dosega nadpovprečno gospodarsko rast kljub ohlajanju globalnega gospodarstva. »Tudi če pride recesija, nikakor ni nujno, da bo z njo prišla tudi kriza za Slovenijo, če delujemo pametno,« je še dejala.

Za hitrejše uvajanje ukrepov

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je spomnil na sedem ukrepov, ki so jih na lanskem vrhu določili iz predvolilnih programov političnih strank in so z vidika mikro, malega in srednjega gospodarstva ključnega pomena za izboljšanje podjetniška okolja. Med te ukrepe sodijo tudi stabilno poslovno okolje s kratkimi administrativnimi postopki, popolna davčna razbremenitev 13. in 14. plače ter reforme javnega sektorja, zdravstva in izobraževalnega sistema. Čeprav je bil narejen korak naprej na področju davčne razbremenitve regresa in dodatka za poslovno uspešnost ter pri oblikovanju enostavnejšega poslovnega okolja, si malo gospodarstvo, tako Gorjup, želi še v tem mandatnem obdobju hitrejših korakov pri vseh ukrepih.

Zeleno in kreativno gospodarstvo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je mala in srednja podjetja označil za jedro slovenskega gospodarstva. Poudaril je, da je Slovenija nad povprečjem Evropske unije po rasti gospodarstva. Spomnil je, da se je lani število zaposlenih v gospodarskih družbah povečalo za trideset tisoč, da so mala in srednja podjetja ustvarila za devet odstotkov več prihodkov, prihodki gospodarskih družb na tujih trgih pa so se povečali za deset odstotkov in so znašali skoraj štirideset milijard evrov. Višji sta bili tudi neto dodana vrednost in povprečna plača na zaposlenega. »Slovenija se na mednarodnem zemljevidu uveljavlja s svojim zelenim, kreativnim in pametnim gospodarstvom,« je dejal Počivalšek in opozoril, da je za nadaljnjo rast ključen dvig produktivnosti v podjetjih.

Gospodarsko ministrstvo je po ministrovih besedah v obdobju 2014–2018 podprlo več kot tisoč malih in srednjih podjetij letno. »Ohranili smo dvajset tisoč delovnih mest in ustvarili dva tisoč novih. V podprtih podjetjih smo povečali dodano vrednost v povprečju za štiri odstotke letno in spodbudili približno dvesto milijonov evrov investicij.« Do leta 2023 bo podjetjem na razpolago 135 milijonov evrov kohezijskih sredstev, za podporo digitalizaciji in digitalni transformaciji mikro, malih in srednje velikih podjetij pa bo do leta 2023 namenjenih 32 milijonov evrov, je še razložil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???