Izključitev malih delničarjev je po končanem postopku prevzemne ponudbe napovedala že predsednica izvršnega odbora AIK Banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić (druga z desne). Ob njej sedi predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak. / Foto: Gorazd Kavčič

V Gorenjski banki iztisnili male delničarje

Skupščina Gorenjske banke je v ponedeljek potrdila predlog glavnega delničarja AIK Banke za izključitev preostalih manjšinskih delničarjev po ceni 298 evrov, kakršna je bila tudi cena za delnico v nedavni prevzemni ponudbi.

Skupščina Gorenjske banke je v ponedeljek imenovala tudi nova člana nadzornega sveta za petletni mandat. To sta Franc Selak in Peter Grašek, ki sta v nadzornem svetu nadomestila Mateja Podlipnika in Aleša Aberška, ki sta marca po koncu postopka prevzemne ponudbe odstopila.

Kranj – Na ponedeljkovi skupščini Gorenjske banke so na predlog glavnega lastnika, to je beograjska AIK Banka, pričakovano izglasovali izključitev še preostalih 95 manjšinskih delničarjev oziroma skupno 6.166 delnic. Na skupščini, ki se jo je udeležilo 98,96 odstotka kapitala z glasovalno pravico, je predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič napovedal možnost izpodbijanja sklepa o iztisnitvi. Kot je pojasnil, je že pred glasovanjem opozoril, da v VZMD kljub poizvedovanju niso prejeli ustrezne dokumentacije, ki bi bila podlaga za oblikovanje denarne odpravnine v višini 298 evrov za delnico, na podlagi katere bi strokovni sodelavci združenja kot vselej v primerih iztisnitev lahko preverili njeno primernost.

Odpravnina enaka kot prevzemna ponudba

»Kot se je na skupščini izkazalo, glavni delničar pri oblikovanju višine denarne odpravnine ni izhajal iz zakonsko predvidenega cenitvenega poročila, temveč je delničarjem ponudil enak znesek kot v nedavni prevzemni ponudbi, torej 298 evrov za delnico,« je v sporočilu za javnost pojasnil Verbič. Ob tem je opozoril, da prevzemna cena ni avtomatično tudi poštena cena ob iztisnitvi, če ni izpolnjen dodatni pogoj, da je v prevzemni ponudbi doseženih devetdeset odstotkov vseh delnic, na katere se ta prevzemna ponudba nanaša, kar v primeru ponudbe AIK-a za prevzem Gorenjske banke ni bilo izpolnjeno. »Na skupščini je bilo izpostavljeno še vprašanje nekaterih sodnih sporov, zaradi katerih bi lahko AIK banka ostala brez določenega števila delnic in s tem ne bi več izpolnjevala niti zakonsko predpisanega devetdesetodstotnega praga za iztisnitev,« je pojasnil Verbič. Kot je znano, se je ponudba AIK Banke srbskega poslovneža Miodraga Kostića za prevzem Gorenjske banke iztekla 13. marca, z njo pa je lastništvo v Gorenjski banki povečala za 12,43 odstotka na 90,11 odstotka. Kasneje je AIK pridobil še dodatne delnice, saj ima zdaj v lasti nekaj več kot 98,27 odstotka Gorenjske banke.

Predsednik VZMD je spomnil tudi na lansko skupščino Gorenjske banke, ko sta uprava in nadzorni svet predlagala izplačilo dividend v višini 9,14 evra bruto na delnico, VZMD je z nasprotnim predlogom zahteval izplačilo dividend v višini dvajset evrov, na koncu pa je bil sprejet nasprotni predlog AIK Banke, po katerem so delničarji prejeli samo 1,85 evra bruto na delnico. Verbič je zato prepričan, da si delničarji, ki v družbi vztrajajo – zlasti po zadržanju večine dobička za 2017 – zaslužijo izplačilo primernih dividend za poslovno leto 2018.

Lani nadaljevali rast

Gorenjska banka je sicer tik pred zadnjo skupščino predstavila tudi rezultate poslovanja v letu 2018, ko je nadaljevala trend rasti in dosegla 10,39-odstotni donos na kapital pred obdavčitvijo. Dosegla je čiste obresti v višini 35,6 milijona evrov, kar je 5,3 odstotka več kot leta 2017, neobrestne prihodke v višini 16,5 milijona evrov pa so povečali za 26,3 odstotka. Količnik kapitalske ustreznosti navadnega lastniškega temeljnega kapitala je konec leta znašal 16,22 odstotka. Pri kreditiranju pravnih oseb so lani dosegli petodstotni tržni delež, obseg bruto kreditiranja prebivalstva (brez lizinga) pa povečali za deset odstotkov. Gorenjska banka je lani še naprej povečevala tudi obseg svojih lizinških poslov, ki so se povečali za 32 odstotkov.

»Banka je v letu 2018 skladno s poslovno strategijo zasledovala profil konservativne ter tveganju nizko do zmerno naklonjene banke. V procesu krepitve notranjega kapitala banke je dajala velik poudarek tudi doseganju ustrezne donosnosti, vendar sta ostajala njena varnost in likvidnost primarnega pomena. S sistemom upravljanja kapitala je banka za optimalno doseganje strateških ciljev vzpostavljala tudi podlage za transparentno in optimalno ekonomsko alokacijo kapitala po posameznih poslovnih področjih na podlagi kriterijev tveganjem prilagojene dobičkonosnosti,« so sporočili z banke in dodali, da so lani presegali tudi vse regulatorne zahteve glede likvidnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...