Premalo otrok na letovanjih

Lani bi z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst.

»Veliko staršev niti ne ve, da pediater lahko napiše predlog za zdravstveno letovanje, če je bil otrok dvakrat na leto pri zdravniku, četudi le zaradi viroze,« je dejala Jelka Jelovšek Srebot.

Jesenice – Društvo prijateljev mladine (DPM) Škofja Loka vsako leto med poletnimi počitnicami organizira letovanja za otroke in mladino na morju ali v hribih. To je namenjeno tudi otrokom in mladostnikom z zdravstveno indikacijo, torej takšnim, ki so pogosteje bolni. Takšno zdravstveno letovanje je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kot je povedala Jelka Jelovšek Srebot iz DPM Škofja Loka, bodo letos poleti organizirali zdravstvena letovanja za otroke in mlade z območij upravnih enot Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. A če so v večini omenjenih upravnih enot zdravstvena letovanja dobro obiskana in so vsa prosta mesta skoraj v celoti zapolnjena, pa je slabši odziv z območja Jesenic.

Po podatkih Jelovšek Srebotove bi tako lani z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst. To pomeni, da je bilo izkoriščenih le slabih trinajst odstotkov razpoložljivih mest, ves preostali denar pa je ostal neporabljen. In kaj je razlog? Po besedah Jelke Jelovšek Srebot zdravniki z jeseniškega območja napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, kot bi jih lahko, prav tako so starši slabše seznanjeni z možnostjo tovrstnega letovanja.

V DPM Škofja Loka bodo zato, kot je napovedala, prek jeseniških osnovnih šol skušali o tej možnosti informirati starše, prav tako pa navezati boljše sodelovanje z zdravniki. Velika škoda namreč je, da javni denar za otroke ostane neporabljen.

Vprašanje, zakaj napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, smo postavili tudi pediatru Franciju Krajniku iz Zdravstvenega doma Jesenice. Kot je pojasnil, je zdravstvena zavarovalnica pred leti postavila zelo stroga pravila glede napotitve otrok na zdravstveno letovanje. Nekateri gorenjski pediatri so, ker naj bi bila napotitev v nasprotju s pravili, celo morali plačati penale. Zato so bili pediatri v preteklosti prisiljeni omejiti pisanje predlogov, v teh letih pa so se tudi starši nekako »odvadili«, da bi izkoristili to pravico za otroke. Tako tudi danes starši manj sprašujejo po tej možnosti, je pa Krajnik zatrdil, da je vsekakor v interesu pediatrov, da otroci to možnost izkoristijo. A če so pred leti napisali od 40 do 45 predlogov, jih zadnja leta le še od deset do dvajset letno. »A če nekdo izrazi interes, predlog vsekakor napišemo,« je še dodal Franci Krajnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/22

ponedeljek

8/12

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Velikonočni koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Kokrica, 22. april 2019

Sekanje pirhov

GLASBA / Radovljica, 22. april 2019

Koncert zbora Gimnazije Kranj

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.