Premalo otrok na letovanjih

Lani bi z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst.

»Veliko staršev niti ne ve, da pediater lahko napiše predlog za zdravstveno letovanje, če je bil otrok dvakrat na leto pri zdravniku, četudi le zaradi viroze,« je dejala Jelka Jelovšek Srebot.

Jesenice – Društvo prijateljev mladine (DPM) Škofja Loka vsako leto med poletnimi počitnicami organizira letovanja za otroke in mladino na morju ali v hribih. To je namenjeno tudi otrokom in mladostnikom z zdravstveno indikacijo, torej takšnim, ki so pogosteje bolni. Takšno zdravstveno letovanje je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kot je povedala Jelka Jelovšek Srebot iz DPM Škofja Loka, bodo letos poleti organizirali zdravstvena letovanja za otroke in mlade z območij upravnih enot Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. A če so v večini omenjenih upravnih enot zdravstvena letovanja dobro obiskana in so vsa prosta mesta skoraj v celoti zapolnjena, pa je slabši odziv z območja Jesenic.

Po podatkih Jelovšek Srebotove bi tako lani z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst. To pomeni, da je bilo izkoriščenih le slabih trinajst odstotkov razpoložljivih mest, ves preostali denar pa je ostal neporabljen. In kaj je razlog? Po besedah Jelke Jelovšek Srebot zdravniki z jeseniškega območja napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, kot bi jih lahko, prav tako so starši slabše seznanjeni z možnostjo tovrstnega letovanja.

V DPM Škofja Loka bodo zato, kot je napovedala, prek jeseniških osnovnih šol skušali o tej možnosti informirati starše, prav tako pa navezati boljše sodelovanje z zdravniki. Velika škoda namreč je, da javni denar za otroke ostane neporabljen.

Vprašanje, zakaj napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, smo postavili tudi pediatru Franciju Krajniku iz Zdravstvenega doma Jesenice. Kot je pojasnil, je zdravstvena zavarovalnica pred leti postavila zelo stroga pravila glede napotitve otrok na zdravstveno letovanje. Nekateri gorenjski pediatri so, ker naj bi bila napotitev v nasprotju s pravili, celo morali plačati penale. Zato so bili pediatri v preteklosti prisiljeni omejiti pisanje predlogov, v teh letih pa so se tudi starši nekako »odvadili«, da bi izkoristili to pravico za otroke. Tako tudi danes starši manj sprašujejo po tej možnosti, je pa Krajnik zatrdil, da je vsekakor v interesu pediatrov, da otroci to možnost izkoristijo. A če so pred leti napisali od 40 do 45 predlogov, jih zadnja leta le še od deset do dvajset letno. »A če nekdo izrazi interes, predlog vsekakor napišemo,« je še dodal Franci Krajnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/29

torek

18/27

sreda

17/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

DELAVNICE / Rateče, 11. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Cerklje, 11. avgust 2020

Planinski izlet na Korošico

IZLETI / Cerklje, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet do Naklega

FILM / Jesenice, 11. avgust 2020

Torkova kinoteka

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...