Premalo otrok na letovanjih

Lani bi z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst.

»Veliko staršev niti ne ve, da pediater lahko napiše predlog za zdravstveno letovanje, če je bil otrok dvakrat na leto pri zdravniku, četudi le zaradi viroze,« je dejala Jelka Jelovšek Srebot.

Jesenice – Društvo prijateljev mladine (DPM) Škofja Loka vsako leto med poletnimi počitnicami organizira letovanja za otroke in mladino na morju ali v hribih. To je namenjeno tudi otrokom in mladostnikom z zdravstveno indikacijo, torej takšnim, ki so pogosteje bolni. Takšno zdravstveno letovanje je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kot je povedala Jelka Jelovšek Srebot iz DPM Škofja Loka, bodo letos poleti organizirali zdravstvena letovanja za otroke in mlade z območij upravnih enot Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. A če so v večini omenjenih upravnih enot zdravstvena letovanja dobro obiskana in so vsa prosta mesta skoraj v celoti zapolnjena, pa je slabši odziv z območja Jesenic.

Po podatkih Jelovšek Srebotove bi tako lani z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst. To pomeni, da je bilo izkoriščenih le slabih trinajst odstotkov razpoložljivih mest, ves preostali denar pa je ostal neporabljen. In kaj je razlog? Po besedah Jelke Jelovšek Srebot zdravniki z jeseniškega območja napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, kot bi jih lahko, prav tako so starši slabše seznanjeni z možnostjo tovrstnega letovanja.

V DPM Škofja Loka bodo zato, kot je napovedala, prek jeseniških osnovnih šol skušali o tej možnosti informirati starše, prav tako pa navezati boljše sodelovanje z zdravniki. Velika škoda namreč je, da javni denar za otroke ostane neporabljen.

Vprašanje, zakaj napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, smo postavili tudi pediatru Franciju Krajniku iz Zdravstvenega doma Jesenice. Kot je pojasnil, je zdravstvena zavarovalnica pred leti postavila zelo stroga pravila glede napotitve otrok na zdravstveno letovanje. Nekateri gorenjski pediatri so, ker naj bi bila napotitev v nasprotju s pravili, celo morali plačati penale. Zato so bili pediatri v preteklosti prisiljeni omejiti pisanje predlogov, v teh letih pa so se tudi starši nekako »odvadili«, da bi izkoristili to pravico za otroke. Tako tudi danes starši manj sprašujejo po tej možnosti, je pa Krajnik zatrdil, da je vsekakor v interesu pediatrov, da otroci to možnost izkoristijo. A če so pred leti napisali od 40 do 45 predlogov, jih zadnja leta le še od deset do dvajset letno. »A če nekdo izrazi interes, predlog vsekakor napišemo,« je še dodal Franci Krajnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.