Mokrišče Ledine pri Ratečah so ena od tipičnih naravnih vrednot, ki so ogrožene in si jih domačini po eni strani zelo želijo ohraniti, po drugi strani pa predstavljajo turistično privlačen prostor, ki je prav zaradi uporabe v te namene posebno ogrožen.

Ohranjanje in izkoriščanje

Domačini v občini Kranjska Gora so kot naravne vrednote, ki jih je treba posebno varovati, na najvišja mesta postavili mokrišče Ledine in lipe v Ratečah, omenili pa so tudi Zelence, slap Peričnik in planiško moreno Kamnje.

»Množične hrupne prireditve, obiski skupin z avtobusi, ki si na Ledinah naredijo veselico in pustijo odvržene odpadke, hrupne zabave ob reflektorjih na ledeni ploskvi, odlaganje fekalij avtodomarjev, vožnja z avtomobili in odmetavanje odpadkov ne ohranjajo naše naravne vrednote, ampak jo uničujejo.«

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora skupaj z občinama Kamnik in Bohinj sodeluje pri projektu speciAlps, katerega cilji so prepoznavanje naravnih bogastev ter njihovo ohranjanje in vrednotenje. Projekt spodbuja regije h krepitvi naravne pestrosti alpskega prostora na medobčinski ravni in omogočanju doživljanja narave kot vsakodnevno izkušnjo.

»Velik del območja predstavlja neokrnjena narava, ki privablja številne turiste. Vse bolj se namreč razvijajo pohodništvo, kolesarjenje in prostočasni turizem. Regija se hitro razvija v vse bolj priljubljeno in pogosto obiskano turistično destinacijo. Težave, ki vznikajo v soju takšnega razvoja, se porajajo predvsem na področju prometa, pritisk na prostor je vedno večji in posledično izginjajo površine, bogate z raznovrstnim cvetjem, zelišči ali drugim zanimivim rastjem. Kmetijstvo, kjer se je še ohranilo, postaja vse bolj intenzivno in tako se spreminjajo nekdanji cvetlični travniki, pašniki pa se zaraščajo,« pojasnjuje Vida Černe iz kranjskogorske občinske uprave, ki meni, da bi z vidika prizadevanj za ohranjanje narave o tem morali spodbujati več razprave o tej temi predvsem med domačini.

V ta namen so v Kranjski Gori že pripravili dve delavnici; na prvi so izoblikovali seznam najpomembnejših območij naravnih vrednot na območju občine in v okviru tega kot prvo poudarili mokrišče Ledine v Ratečah, pri čemer so opozorili na ogroženost območja in nujnost ukrepanja.

»Območje Ledin je pomembna naravna vrednota z izjemno floro in bogato favno, pomembno kot ogrožen habitat. Zaradi ponikanja Trebiže in bifurkacijskega fenomena tega predela med Savo in Dravo je pomembno tudi s hidrološkega vidika. Je mokrišče s prehodnim in nizkim barjem z veliko pestrostjo habitatnih tipov, življenjski prostor ogroženih barjanskih ter močvirskih rastlinskih in živalskih vrst,« je že ob svetovnem dnevu voda poudarila Polona Petrovič Erlah z Društva za naravo – Jalovec, Rateče.

Zato, opozarja, so Ledine kot mokriščni biotop izjemno občutljive za zunanje posege in dejavnosti in zanje veljajo podrobnejše varstvene usmeritve. »Množične hrupne prireditve, obiski skupin z avtobusi, ki si na Ledinah naredijo veselico in pustijo odvržene odpadke v snegu in ledu, večno zasipanje, večerne hrupne zabave ob reflektorjih na ledeni ploskvi, odlaganje fekalij avtodomarjev, vožnja z avtomobili, odmetavanje odpadkov, še posebno cigaretnih ogorkov, množično parkiranje na neurejenih parkiriščih, frezanje snega kot ovira prehodu dvoživk in podobno prav gotovo ne ohranjajo naše naravne vrednote, ampak jo nepovratno uničujejo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */