Mokrišče Ledine pri Ratečah so ena od tipičnih naravnih vrednot, ki so ogrožene in si jih domačini po eni strani zelo želijo ohraniti, po drugi strani pa predstavljajo turistično privlačen prostor, ki je prav zaradi uporabe v te namene posebno ogrožen.

Ohranjanje in izkoriščanje

Domačini v občini Kranjska Gora so kot naravne vrednote, ki jih je treba posebno varovati, na najvišja mesta postavili mokrišče Ledine in lipe v Ratečah, omenili pa so tudi Zelence, slap Peričnik in planiško moreno Kamnje.

»Množične hrupne prireditve, obiski skupin z avtobusi, ki si na Ledinah naredijo veselico in pustijo odvržene odpadke, hrupne zabave ob reflektorjih na ledeni ploskvi, odlaganje fekalij avtodomarjev, vožnja z avtomobili in odmetavanje odpadkov ne ohranjajo naše naravne vrednote, ampak jo uničujejo.«

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora skupaj z občinama Kamnik in Bohinj sodeluje pri projektu speciAlps, katerega cilji so prepoznavanje naravnih bogastev ter njihovo ohranjanje in vrednotenje. Projekt spodbuja regije h krepitvi naravne pestrosti alpskega prostora na medobčinski ravni in omogočanju doživljanja narave kot vsakodnevno izkušnjo.

»Velik del območja predstavlja neokrnjena narava, ki privablja številne turiste. Vse bolj se namreč razvijajo pohodništvo, kolesarjenje in prostočasni turizem. Regija se hitro razvija v vse bolj priljubljeno in pogosto obiskano turistično destinacijo. Težave, ki vznikajo v soju takšnega razvoja, se porajajo predvsem na področju prometa, pritisk na prostor je vedno večji in posledično izginjajo površine, bogate z raznovrstnim cvetjem, zelišči ali drugim zanimivim rastjem. Kmetijstvo, kjer se je še ohranilo, postaja vse bolj intenzivno in tako se spreminjajo nekdanji cvetlični travniki, pašniki pa se zaraščajo,« pojasnjuje Vida Černe iz kranjskogorske občinske uprave, ki meni, da bi z vidika prizadevanj za ohranjanje narave o tem morali spodbujati več razprave o tej temi predvsem med domačini.

V ta namen so v Kranjski Gori že pripravili dve delavnici; na prvi so izoblikovali seznam najpomembnejših območij naravnih vrednot na območju občine in v okviru tega kot prvo poudarili mokrišče Ledine v Ratečah, pri čemer so opozorili na ogroženost območja in nujnost ukrepanja.

»Območje Ledin je pomembna naravna vrednota z izjemno floro in bogato favno, pomembno kot ogrožen habitat. Zaradi ponikanja Trebiže in bifurkacijskega fenomena tega predela med Savo in Dravo je pomembno tudi s hidrološkega vidika. Je mokrišče s prehodnim in nizkim barjem z veliko pestrostjo habitatnih tipov, življenjski prostor ogroženih barjanskih ter močvirskih rastlinskih in živalskih vrst,« je že ob svetovnem dnevu voda poudarila Polona Petrovič Erlah z Društva za naravo – Jalovec, Rateče.

Zato, opozarja, so Ledine kot mokriščni biotop izjemno občutljive za zunanje posege in dejavnosti in zanje veljajo podrobnejše varstvene usmeritve. »Množične hrupne prireditve, obiski skupin z avtobusi, ki si na Ledinah naredijo veselico in pustijo odvržene odpadke v snegu in ledu, večno zasipanje, večerne hrupne zabave ob reflektorjih na ledeni ploskvi, odlaganje fekalij avtodomarjev, vožnja z avtomobili, odmetavanje odpadkov, še posebno cigaretnih ogorkov, množično parkiranje na neurejenih parkiriščih, frezanje snega kot ovira prehodu dvoživk in podobno prav gotovo ne ohranjajo naše naravne vrednote, ampak jo nepovratno uničujejo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...