Podražili so se vrtec in odpadki

Preddvorski občinski svetniki so na sredini seji sprejeli nove cene programov v javnih vrtcih v enotah vrtca Storžek v Preddvoru in Čriček na Zgornji Beli, ki veljajo od prvega aprila dalje.

Preddvor – V prvem starostnem obdobju se cena v teh dveh vrtcih zvišuje za štiri odstotke, nova cena je 495,57 evra, v drugem starostnem obdobju se cena zvišuje za osem odstotkov, nova cena je 361,16 evra, v kombiniranem oddelku pa za 26 odstotkov, nova cena je 465,11 evra. Potrjene cene v deležu pokrivajo starši in občina, razmerje je približno trideset odstotkov starši, ostalo občina; višino plačila staršev določi pristojni Center za socialno delo (CSD). Povišanje cen je v največji meri posledica povišanja stroškov dela, na izračun cene posameznega programa pomembno vpliva tudi število otrok v oddelkih. Na občinskem svetu je bila pestra debata o metodologiji, postavkah, ki definirajo cene, več sestankov v zvezi s tem je imel tudi župan Rok Roblek. Dejstvo pa je, kot je opozoril župan, da je metodologija za vse občine enaka in je zakonsko določena. »Že v prejšnjem mandatu je prišlo do dviga cen vrtca, vendar je šlo za minimalno spremembo, še vedno pod ekonomsko vrednostjo,« je povedal župan in pojasnil še, zakaj tolikšna podražitev v kombiniranem oddelku: »Prej so starši otrok, ki so bili v prvem in drugem starostnem oddelku, pokrivali razliko za kombinirani oddelek, zdaj je to urejeno pravičneje. Lahko pa povem, da je kombinirani oddelek odprt samo v primeru, ko so zasedena vsa vrtčevska mesta v prvem in drugem starostnem obdobju. Bo pa 26-odstotno povišanje občutilo malo družin, večinoma imajo starši odločbe o znižanem plačilu CSD.«

Občinski svet se je seznanil tudi z novimi cenami obdelave in odlaganja odpadkov, ki jih je s prvim marcem uveljavila Snaga Ljubljana, ki je po koncesijski pogodbi izvajalec storitev obdelave in odlaganja odpadkov za občino Preddvor. Skupna cena na tono odloženih odpadkov se je s 124 evrov na tono povečala na 152 evrov na tono oziroma za 22,8 odstotka. Komunala Kranj, ki kot obvezna gospodarska javna služba zbira odpadke, za obdelavo in odlaganje pa za Snago samo zaračunava storitev uporabnikom, je pripravila primer izračuna: štiričlanska družina v hiši, ki ima osemdesetlitrski zabojnik za mešane komunalne odpadke (odvoz na tri tedne) in osemdesetlitrski zabojnik za biološke odpadke (tedenski odvoz) je po stari ceni plačala 19,67 evra na mesec, po novem bo 20,11 evra na mesec. Razlika v izdatkih tako znaša 0,44 evra mesečno. V primeru, ko ima gospodinjstvo 120-litrski zabojnik, znaša razlika 0,66 evra mesečno, kot so preračunali na Komunali Kranj. »Ko se je v preteklem mandatu podpisovala pogodba s Snago, je bilo rečeno, da se cene ne bodo spreminjale,« je sicer opozoril župan Roblek.

Svetniki so v prvem branju sprejeli tudi Odlok o lokalni turistični vodniški službi v občini Preddvor, kar je napredek v smeri profesionalizacije vodenja domačih in tujih turistov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...