Mladi parlamentarci kranjskega otroškega parlamenta na plenarnem zasedanju v sejni dvorani Mestne občine Kranj / Foto: Primož Pičulin

Mladi si želijo več gibanja in samostojnosti

Mladi parlamentarci so se minuli teden v Kranju in Škofji Loki zbrali na seji otroškega parlamenta.

Otroci so na otroškem parlamentu v Kranju povedali, da si želijo več skupinskega in eksperimentalnega dela, več samostojnosti in tudi več gibanja med poukom. V Škofji Loki so se lani zavzeli za manj medvrstniškega nasilja in za to, da bi več časa preživeli v naravi, saj je tak način učenja prijetnejši; letos pa so ugotavljali, koliko tega jim je uspelo uresničiti.

Kranj – Kranjskega medobčinskega otroškega parlamenta, ki ga organizira Društvo prijateljev mladine (DPM) Kranj in njihov koordinator Franc Kržan, so se udeležili otroci 13 osnovnih šol iz Kranja, Preddvora, Jezerskega, Cerkelj, Naklega in Šenčurja. Tema, o kateri so razpravljali – Šolstvo in šolski sistemi – je že lani spodbudila otroke k razmišljanju o spremembah na njihovih šolah. Lani sprejete sklepe letošnje šolsko leto poskušajo uresničiti tako na šolski, lokalni kot regionalni in državni ravni. »Otroci si želijo več skupinskega in eksperimentalnega dela, več samostojnosti in gibanja med poukom,« je povedala mentorica otroškega parlamenta na OŠ Staneta Žagarja Kranj Polona Gašperšič in še pojasnila, da tokrat prvič poteka otroški parlament na način, da se o temi razpravlja dve leti.

Mladi parlamentarci so se razdelili v tri delovne skupine. Pod vodstvom ene od treh mentorskih šol, OŠ Staneta Žagarja Kranj, OŠ Franceta Prešerna Kranj in OŠ Naklo, so se na enourni delavnici pogovarjali o novostih in akcijah, s katerimi želijo izboljšati način dela in sprejemanja znanja v šolah. V drugem delu plenarnega zasedanja so poročali, kaj jim je uspelo in s kakšnimi težavami se srečujejo pri uvajanju dolgoročnih sprememb. Podali so tudi pobude in predloge, ki jih bodo trije izvoljeni predstavniki 8. aprila na 29. Nacionalnem otroškem parlamentu v veliki dvorani državnega zbora predali odločevalcem. Otroke sta na zasedanju pozdravila tudi predsednica Društva prijateljev mladine Kranj Jana Kovač in podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

Več pouka v naravi

Društvo prijateljev mladine Škofja Loka in OŠ Ivana Groharja pa sta v torek organizirala občinski otroški parlament, ki se ga je udeležilo devetdeset učencev od drugega do devetega razreda. Tema, ki je potekala že lansko leto in se je nadaljevala letos, je bila Šolstvo in šolski izobraževalni sistem. Lani so se zavzeli za manj medvrstniškega nasilja in za to, da bi več časa preživeli v naravi, saj je tak način učenja prijetnejši. Letos so ugotavljali, koliko tega jim je uspelo uresničiti. Torkov parlament je za vse učence potekal na osnovi delavnic. Od drugega do šestega razreda so jih imeli temo Šola za življenje, kjer so mlajši učenci šivali, starejši pa se učili kuharskih spretnosti; začeli so s samostojnim odhodom v trgovino in končali s čokoladnim izdelkom. Učenci od sedmega do devetega razreda so napisali zgodbo in zaigrali prizor na temo Odnosi v šoli, v drugem delu delavnice pa so sestavili anketo o medvrstniškem nasilju in razložili pomembnost vloge opazovalcev. Za naslednji otroški parlament predlagajo temo Pouk v naravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...