V soboto so se člani Turističnega društva Brezje zbrali na 61. rednem občnem zboru.

Na parkirišču zdaj parkomat

Turistično društvo Brezje je predstavilo opravljeno delo in načrte za letos: največja letošnja novost je parkomat na parkirišču pred baziliko na Brezjah, še pred veliko nočjo pa bodo postavili nove, trdnejše stojnice za prodajo spominkov.

Z novim letom je na parkirišču tudi parkomat, kar pomeni, da je parkirnino treba plačati vsak dan; cene za osebne avtomobile ostajajo enake kot doslej, dva evra dnevno, za avtobuse so nekaj višje, uvajajo tudi novo kategorijo za kombije.

Brezje – Turistično društvo Brezje je tudi letos tik pred začetkom pomladi pripravilo občni zbor, na katerem so ocenili opravljeno delo v preteklem letu in načrte, ki so si jih zastavili za letos. Kot je povedal predsednik društva Branislav Šmitek, so si tudi za lansko leto zastavili smele načrte, ki jih, ker se je število turistov na Brezjah v primerjavi z letom poprej ponovno zmanjšalo, žal niso popolnoma dosegli. Obisk se je v primerjavi z letom 2018 zmanjšal, prav tako tudi obseg stojnične prodaje. Glede na število parkiranih avtomobilov in avtobusov ob sobotah in nedeljah se je obisk Brezij glede na leto poprej lani zmanjšal za dva odstotka, ocenjujejo, da je Brezje v preteklem letu obiskalo okoli 150 tisoč obiskovalcev.

Sicer pa je društvo lani uresničilo precej zastavljenih načrtov: od jeseni je v celoti osvetljeno parkirišče pred baziliko, opremili so tri turistične sobe in prenočitvena dejavnost v gostilni Pr' Finžgar, ki je v lasti društva, se je lahko začela. Obisk je bil predvsem poleti zelo velik, kasneje je bilo zanimanja za prenočitve na Brezjah manj. Dodatnih treh sob jim še ni uspelo opremiti, je povedal Šmitek. Bodo pa še pred veliko nočjo postavili nove stojnice za prodajo spominkov. Kot je pojasnil Šmitek, bodo predvsem težje, kot so bile doslej, saj jih je v zadnjih letih veter dobesedno prestavljal po vsem parkirnem prostoru.

Z novim letom je na parkirišču tudi parkomat, kar pomeni, da je parkirnino treba plačati vsak dan; cene za osebne avtomobile ostajajo enake kot doslej, dva evra dnevno, za avtobuse so nekaj višje, uvajajo tudi novo kategorijo za kombije.

Člani so sicer sodelovali pri številnih delovnih akcijah ter opravili ogromno prostovoljnega dela, predvsem pri vzdrževanju infrastrukture in urejanju prometa, je še povedal Šmitek. »Aprilske čistilne akcije se je udeležilo skoraj osemdeset krajanov, kar je prav gotovo največ v vsej občini, na kar smo zelo ponosni. Tudi to pomlad jo bomo organizirali, in sicer prvo sredo v aprilu.«

Načrtujejo, da bodo letos s pobiranjem parkirnine in prodajo spominkov zaslužili približno toliko kot lani, v srednjeročnem načrtu pa je seveda zagotavljanje sredstev za investicijo v drugo fazo prenove gostilne na Brezjah, ki bi jo, če bo šlo vse po načrtih, radi zaključili do leta 2022. Še naprej bodo obnavljali in označevali učne poti in parkirišče, organizirali akcije ter skrbno vzdrževali lastnino društva, ki ima trenutno več kot tristo članov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/18

četrtek

2/20

petek

2/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2019

Krščanska glasba in beseda

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 18. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

 

 
 

 

 
 
 

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.

Branja drevesom / 15:02, 17. april

Med tem ko bodo brali drevesom, bi lahko posekal kar nekaj kubikov lesa.

Najditelja znova na Mežakli / 14:03, 17. april

Še sreča, da si je meteorit izbral kraj padca Mežaklo in ne stavbo občine...
Sicer bi ga pa Jožef lahko fajn unovčil pri kašnem bogatem Rusu, itak ni blo nobenmu jasno kje točno je ta kamen!