V soboto so se člani Turističnega društva Brezje zbrali na 61. rednem občnem zboru.

Na parkirišču zdaj parkomat

Turistično društvo Brezje je predstavilo opravljeno delo in načrte za letos: največja letošnja novost je parkomat na parkirišču pred baziliko na Brezjah, še pred veliko nočjo pa bodo postavili nove, trdnejše stojnice za prodajo spominkov.

Z novim letom je na parkirišču tudi parkomat, kar pomeni, da je parkirnino treba plačati vsak dan; cene za osebne avtomobile ostajajo enake kot doslej, dva evra dnevno, za avtobuse so nekaj višje, uvajajo tudi novo kategorijo za kombije.

Brezje – Turistično društvo Brezje je tudi letos tik pred začetkom pomladi pripravilo občni zbor, na katerem so ocenili opravljeno delo v preteklem letu in načrte, ki so si jih zastavili za letos. Kot je povedal predsednik društva Branislav Šmitek, so si tudi za lansko leto zastavili smele načrte, ki jih, ker se je število turistov na Brezjah v primerjavi z letom poprej ponovno zmanjšalo, žal niso popolnoma dosegli. Obisk se je v primerjavi z letom 2018 zmanjšal, prav tako tudi obseg stojnične prodaje. Glede na število parkiranih avtomobilov in avtobusov ob sobotah in nedeljah se je obisk Brezij glede na leto poprej lani zmanjšal za dva odstotka, ocenjujejo, da je Brezje v preteklem letu obiskalo okoli 150 tisoč obiskovalcev.

Sicer pa je društvo lani uresničilo precej zastavljenih načrtov: od jeseni je v celoti osvetljeno parkirišče pred baziliko, opremili so tri turistične sobe in prenočitvena dejavnost v gostilni Pr' Finžgar, ki je v lasti društva, se je lahko začela. Obisk je bil predvsem poleti zelo velik, kasneje je bilo zanimanja za prenočitve na Brezjah manj. Dodatnih treh sob jim še ni uspelo opremiti, je povedal Šmitek. Bodo pa še pred veliko nočjo postavili nove stojnice za prodajo spominkov. Kot je pojasnil Šmitek, bodo predvsem težje, kot so bile doslej, saj jih je v zadnjih letih veter dobesedno prestavljal po vsem parkirnem prostoru.

Z novim letom je na parkirišču tudi parkomat, kar pomeni, da je parkirnino treba plačati vsak dan; cene za osebne avtomobile ostajajo enake kot doslej, dva evra dnevno, za avtobuse so nekaj višje, uvajajo tudi novo kategorijo za kombije.

Člani so sicer sodelovali pri številnih delovnih akcijah ter opravili ogromno prostovoljnega dela, predvsem pri vzdrževanju infrastrukture in urejanju prometa, je še povedal Šmitek. »Aprilske čistilne akcije se je udeležilo skoraj osemdeset krajanov, kar je prav gotovo največ v vsej občini, na kar smo zelo ponosni. Tudi to pomlad jo bomo organizirali, in sicer prvo sredo v aprilu.«

Načrtujejo, da bodo letos s pobiranjem parkirnine in prodajo spominkov zaslužili približno toliko kot lani, v srednjeročnem načrtu pa je seveda zagotavljanje sredstev za investicijo v drugo fazo prenove gostilne na Brezjah, ki bi jo, če bo šlo vse po načrtih, radi zaključili do leta 2022. Še naprej bodo obnavljali in označevali učne poti in parkirišče, organizirali akcije ter skrbno vzdrževali lastnino društva, ki ima trenutno več kot tristo članov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/27

ponedeljek

16/28

torek

16/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, 17. junij 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Bled, 17. junij 2019

Odstranjevanje japonskega dresnika

RAZSTAVE / Naklo, 17. junij 2019

Obalne vedute

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

 

 
 

 

 
 
 

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.

Poletje / 21:23, 16. junij

Če je dopust v NDH, je to bolj ena žalost.

Poletje / 14:47, 16. junij

"Teden dni veslanja okrog otoka Cres in zatem nekaj dni planinske transverzale. Lovljenje vetra na Braču in kolesarjenje po ravnicah Italije...

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:10, 16. junij

Sicer pa tisti, ki je izdal dovoljenje za gradnjo bi moral odgovarjati.

Že drugi skalni podor v treh mesecih / 10:05, 16. junij

Res hudo...
Zanima me kaj je s tistimi hišami in tistim hotelom na poti na Ljubelj? Kdo je lastnik ? Če je občina, naj se probajo zmenit in tam urediti gostilno in bivanje.

Šahovska partija / 18:48, 15. junij

Figure sta v začetku postavila na napačni strani.Šahovnica ali šahovska plošča je pravilno postavljena tako, da ima igralec bel kvadrat na ...

Priznanja gorenjskim policistom / 17:55, 14. junij

Šarec bi reku:
varnostna situacija se slabša, ampak policija tako situacijo obvladuje.